elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

¿Què ocorre amb l'ocupació il·legal a Gandia?

Casa ocupada il·legalment a la platja de Gandia
Casa ocupada il·legalment a la platja de Gandia
  • Divisió d'opinions entre els partits polítics davant la petició de Ciutadans d'augmentar la coordinació amb les forces policials i assessorament jurídic als afectats

La xacra de l'ocupació il·legal d'habitatges ha creat a Gandia un encreuament d'acusacions entre els partits polítics que formen la corporació municipal.

Per parts. Tot el debat es va iniciar amb la petició que va fer el portaveu de Ciutadans, Pascal Renolt, en el ple que va obrir la setmana actual. Renolt va demanar a la resta de partits polítics que, davant l'augment de casos d'ocupació il·legal d'habitatges, s'actue i es reforce amb un pla municipal que compte amb la coordinació de les forces de seguretat i amb la Generalitat Valenciana. A més, també va exigir el regidor en l'oposició que es puga donar assistència i orientació jurídica a les persones que pateixen aquests fets delictius, així com el reforç de la vigilància en els immobles susceptibles de ser ocupats il·legalment.

En llançar aquesta proposta el líder de Ciutadans a Gandia, tocava el torn dels dos partits que formen el govern actual de la ciutat, PSOE i Compromís. Tots dos van tindre una postura unànime davant l'exposat per Renolt, ja que Nacho Arnau per part del PSOE i com a regidor de Seguretat, va explicar que a Gandia es duen a terme un gran nombre d'actuacions per a evitar l'ocupació il·legal d'habitatges i, sobretot, va voler posar l'accent que l'Ajuntament no té competències sobre aquest tema, ja que l'únic organisme competent en aquest assumpte és l'Estat. Arnau va recordar, per a deixar patent que actuen contra aquest delicte, que a Gandia s'han tapiat més de 100 habitatges en els últims mesos per a evitar que s'ocupen de manera il·lícita.

El regidor responsable d'aquesta matèria va voler recordar en diverses ocasions que, malgrat actuar contra aquesta situació, “no podem fer més del que fem per una qüestió de no tindre les competències”. A més, va recalcar que “els socialistes estem totalment en contra de l'ocupació il·legal d'habitatges i som conscients que existeix aquest problema, però els ajuntaments no tenim les competències per a poder solucionar-ho”.

Arnau va explicar que “la justícia ja té les seues pròpies vies sobre el tema i nosaltres no podem exercir de jutges, tan sols podem col·laborar per a auxiliar de manera complementària, són delictes perseguits per l'Administració de Justícia que són competència de l'Estat”.

Per part seua, els socis de govern dels socialistes, Compromís Més Gandia Unida, va compartir l'argumentació del regidor de Seguretat.

El Partit Popular va ser l'únic partit que va donar suport a la proposta de Ciutadans en mostrar-se en la mateixa línia que Renolt, volent condemnar al complet l'ocupació il·legal d'habitatges i la necessitat de coordinació per a evitar que més gent patisca aquest delicte.

Després de l'exposició de totes les parts sobre aquest tema, va arribar la votació de la proposta en el ple del dilluns i es va topar amb el vot en contra dels partits del govern, tant del PSOE com de Compromís, que no van considerar oportú votar a favor perquè entenien que no poden fer més del que ja es fa sense tindre el consistori les competències sobre aquest tema.

Per la part contrària, Ciutadans i el Partit Popular van alçar la mà a favor del proposat, però coneixent el resultat negatiu i, per tant, la fi del recorregut d'aquesta mesura.

Aquesta negativa dels socialistes i de Compromís ha fet esclatar a Renolt, que ha afirmat que “no entenc perquè a Gandia no s'ha donat suport a aquesta mesura si en localitats com Xàtiva i Vinaròs els socialistes van recolzar aquesta mateixa iniciativa que també va proposar Ciutadans”. El portaveu del partit taronja té clar que “Gandia està mirant cap a un altre costat mentre que les ocupacions il·legals d'habitatges continuen augmentant”.

Pujar