elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia crea la primera Aula Municipal d’Absentisme Escolar

Gandia crea la primera Aula Municipal d’Absentisme Escolar
  • Un espai que pretén ajudar els centres educatius i l’alumnat expulsat durant un període llarg de temps per tal d’aconseguir una reinserció satisfactòria després d’aquest temps de reflexió als seus centres escolars.

  • El servei del departament d’Educació s’inicia dilluns i és un dels primers al País Valencià i a l’Estat espanyol.

  • Esther Sapena: «El que es tracta és de reincorporar a aquell alumnat que, a causa de diversos aspectes, està deslligat del món educatiu i no percep el gran valor que aquest li aporta. Volem que continue formant-se tant en valors com en continguts».

La regidora d’Educació, Esther Sapena, acompanyada de l’edil de Protecció, Seguretat i Convivència, Lydia Morant i del psicòleg del departament d’Educació i encarregat de l’absentisme escolar a Gandia, Lucas Fortado, ha anunciat aquest matí la creació de l’Aula Municipal d’Absentisme Escolar (AMAE), dels primers al territori valencià i a l’Estat espanyol. «Un espai que pretén ajudar als centres educatius de la ciutat en la vigilància de l’escolarització obligatòria i vetlar perquè l’alumnat que, a conseqüència de tindre obert un expedient disciplinari no poden assistir al seu centre educatiu durant un període llarg de temps (entre 15-30 dies), tinguen un espai on continuar formant-se tant en valors com en continguts, per tal d’aconseguir una reinserció satisfactòria després d’aquest temps de reflexió als seus centres escolars».

La responsable d’Educació ha remarcat que els i les menors, els quals acudeixen a l’aula d’absentisme, ho fan de manera voluntària i amb l’aprovació dels seus o seues representats legals. «Per tant, el que es tracta és de reincorporar a aquell alumnat que, a causa de diversos aspectes, està deslligat del món educatiu i no percep el gran valor que aquest li aporta».

L’Aula Municipal d’Absentisme Escolar està organitzada i gestionada pel Departament d’Educació (amb la col·laboració del Departament de la Policia Local a través dels Agents tutors) i obrirà les seues portes el dilluns pròxim 5 de febrer a les dependències municipals del Centre Cívic Roís de Corella i amb el següent horari: dilluns, dimecres, dijous i divendres de 09.00 a 13.00 hores.

La persona encarregada de gestionar el nou servei és Lucas Fortado, psicòleg del departament d’Educació i encarregat de l’Absentisme escolar de Gandia: «Després que el centre educatiu ha esgotat totes les vies i maneres possibles de poder reconduir la conducta absentista i/o pertorbadora de l’alumne/a; moltes vegades no els queda més remei que dur a terme l’expulsió disciplinària, la qual depenent de la gravetat del cas pot arribar fins als 30 dies. Aquesta duració, malgrat ser de vegades la necessària, és massa desvinculant per a l’alumne/a, el qual va deslligant-se de l’assistència presencial, de l’entorn educatiu i, en definitiva, de l’educació en general».

Fortado ha aclarit que l’Aula Municipal d’Absentisme Escolar no és una eina per a corregir el comportament de l’alumnat més transgressor del centre educatiu, sinó un mitjà a través del qual poder vigilar la seua assistència i on aprendre habilitats per a la vida per a aconseguir una reinserció progressiva al centre educatiu. Transgredir les normes de l’aula, incórrer en faltes d’assistència o no voler col·laborar, suposarà el trasllat de l’expedient d’absentisme escolar al Consell Escolar Municipal perquè aquest decidisca si escau derivar el cas a la Fiscalia de Menors de València.

«Es tracta d’una aula necessària i molt demandada que donarà resposta tant als centres educatius com a la societat en general, evitant que aquests xiquets i xiquetes estiguen als carrers de la nostra ciutat sense fer res mentre dura la mesura disciplinaria aplicada».

Per la seua banda, La Policia Local destinarà als agents tutors perquè hi donen suport i es facen càrrec de l’alumnat un dia a la setmana. «Volem ser part d’aquest procés de reinserció al centre educatiu, i també de l’aprenentatge de valors i habilitats per a la vida tan importants com l’empatia, l’assertivitat i la resolució de conflictes, entre altres», ha explicar Lydia Morant.

Dades Absentisme escolar

D’altra banda, Esther Sapena ha aprofitat la roda de premsa per tal d’informar de les dades de l’absentisme escolar del primer trimestre d’aquest curs 2023/24. Cal recordar que ses de l’aprovació del primer Protocol Municipal d’Absentisme i Abandonament Escolar de Gandia, en novembre de 2022, el Departament d’Educació ve actuant de manera preventiva, i també intervencionista, sobre l’assistència dels i les menors d’edat als centres educatius de Gandia. Segons aquest protocol, els centres educatius deriven al Departament d’Educació l’alumnat que presenta un absentisme greu o crònic, per damunt del 25% de faltes no justificades en un mes.

Així, amb les accions dutes pel Departament d’Educació, i amb la col·laboració del Departament de la Policia Local de Gandia, i el de Serveis Socials; a data 31 de desembre de 2023, hi ha actius 203 casos d’alumnes que presenten un absentisme greu o crònic, el qual és aquell sobre el qual intervé el Departament d’Educació; «açò suposa solament el 2,46% de casos d’absentisme escolar sobre la totalitat de la comunitat educativa de Gandia. Gràcies a l’incansable treball de tots els departaments implicats, l’absentisme escolar a la nostra ciutat ha anat any rere any reduint-se, i ara amb la creació de l’aula d’absentisme, pensem que continuarem caminant cap a la seua erradicació», ha assegurat Sapena.

En octubre, primer mes complet d’aquest curs escolar, es van detectar un total de 164 casos d’absentisme escolar: 101 greu i 63 crònics. Després d’un trimestre d’accions individuals (entrevistes personals, telefòniques, citacions, etc.), grupals, comunitàries i d’altres; a 31 de desembre de 2024 hem tingut en intervenció un total de 319 casos, dels quals 116 ara ja són lleus, és a dir, tenen menys del 25% de les faltes sense justificar, i ja no cal una intervenció del Departament d’Educació. Sobre la resta, 203 casos: 128 són greus (40% del total) i 75 crònics (24% del total). «Alguns d’aquests 203 casos són antics i altres nous, però són aquells amb els que continuem treballant per a aconseguir el seu retornament íntegre al centre educatiu», ha indicat Fortado.

Per una altra banda, el responsable d’absentisme escolar ha apuntat que a data de hui hi ha 76 alumnes (totalment identificats) que es van matricular en setembre de 2023 i, o bé no han anat mai al centre educatiu o sí que han anat, però han marxat de la ciutat sense signar la baixa voluntària provisional. «Des del Departament d’Educació no comptem que aquest alumnat, en específic, siga purament absentista, ja que no estan faltant a classe perquè no vulguen anar o a causa d’alguna complicació que puga ser resolta, sinó perquè l’alumne/a no es troba residint a la ciutat o inclús, en la majoria dels casos, perquè ni tan sols estan ja al nostre país».

Finalment, la regidora de Protecció, Seguretat i Convivència ha informat que durant el primer trimestre d’aquest curs 23-24, el Departament de Policia Local ha retornat al centre educatiu corresponent a 52 alumnes que es trobaven pel carrer en horari lectiu. Aquesta problemàtica ha sigut major durant setembre i octubre, però s’ha reduït dràsticament en els mesos de novembre i desembre, «notant-se molt les actuacions dels centres educatius i les corresponents a l’Ajuntament de Gandia i altres agents implicats».

També, el Departament de Policia Local ha entregat, als/les representants legals de l’alumnat absentista, un total de 138 citacions perquè es personen a les dependències del Departament d’Educació de Gandia. «Aquesta manera de notificar és molt efectiva, ja que de les citacions entregades satisfactòriament, el 100% ha acudit a entrevistar-se amb el Psicòleg-Coordinador, el dia i hora que s’assenyalava a la citació s’assenyalava», ha conclòs.

Pujar