El Fons Valencià per la Solidaritat comprova l’evolució i resultats dels projectes de cooperació internacional municipalista a l’Equador
Els projectes que el Fons Valencià per la Solidaritat està executant a l’Equador han sigut comprovats qualitativament i quantitativament per part d’una delegació formada per 9 d’alcaldesses, tinentes d’alcalde/essa i regidores d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana membres del Fons Valencià i per 2 persones tècniques del Fons. Aquesta delegació -la qual ha sigut plural territorialment i políticament-, mitjançant una passantia de treball en terreny entre el 12 i 19 de juliol, ha constatat de primera mà l’evolució, la incidència i els resultats de les iniciatives de cooperació internacional al desenvolupament exercida des de l’àmbit local canalitzades a través el Fons Valencià per la Solidaritat.
Pel que fa a la composició de la delegació, aquesta ha estat formada per Xelo Angulo, presidenta del Fons Valencià i tinenta d’alcalde de Xàtiva; Liduvina Gil, membre de la Junta Executiva del Fons i tinenta d’alcalde de Gandia; Aroa Mira, regidora d’Alcoi; Marta Ortiz, alcaldessa de Benifaió; Vicenta Boscà, alcaldessa de Castelló de Rugat; Núria Blanch, tinenta d’alcaldessa de Catarroja; Lucia Fernández, tinenta d’alcaldessa de Quart de Poblet; Matilde Marín, alcaldessa d’Enguera; Virginia Contreras, alcaldessa de Guadasséquies; Esteve Ordiñana, gerent del Fons Valencià; i Toni Gisbert, tècnic del Fons.
Quant als projectes, l’equip valencià ha supervisat el projecte “Teixint l’empoderament de dones autoritats locals”, el qual està cofinançat per la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana, i té com a finalitat impulsar la igualtat de gènere en governs locals equatorians, mitjançant l’enfortiment de les capacitats de gestió de les dones autoritats locals i l’impuls de xarxes i intercanvis amb dones electes municipals i organitzacions locals de dones per a crear, posicionar i implementar una agenda política per a la igualtat. En el marc d’aquest projecte, la delegació valenciana ha participat en l'Encontre Nacional de Dones Electes Locals de l’Equador, celebrat a Quito.
Amb la iniciativa s’està realitzant una agenda política per la igualtat a les localitats equatorianes de Biblián, Cotacachi, Esmeraldas, Lago Agrio, Pedro Moncayo, Quito, Rumiñahui, San Cristóbal, San Vicente i Tisaleo, i s’estan beneficiant directament 120 dones autoritats locals electes de les 4 regions de l’Equador (Costa, Sierra, Oriente i Galápagos) que representen la diversitat urbana, rural i ètnica, 100 dones lideresses d’organitzacions socials d’aquestes regions i 90 dones electes que han participado en els diferents fòrums i intercanvis. De manera indirecta, les accions del projecte arribaran al voltant de 1.000 persones entre dones d’organitzacions socials, altres autoritats i personal tècnic dels diferents governs locals.
Respecte a aquest projecte, la delegació ha estat a la parròquia de Nanegalito -ubicada a Quito-, on s’han reunit amb dones rurals que han participat en la creació de l’agenda d’igualtat de la pedania, així com han compartit la incidència del projecte amb la Secretaria d’Inclusió Social de Quito. D’altra banda, al municipi de Rumiñahui, han conegut la implementació de la seua agenda igualitària de la mà de l’alcalde i altres autoritats, el treball del Consejo Cantonal de Protección de Derechos de Rumiñahui i han comprovat com ha beneficiat la cooperació del Fons a promotores de drets i emprenedores locals. També, a la localitat de Cotacachi, la delegació ha estat rebuda per l’alcalde i altres autoritats, els quals han compartit la posada en pràctica i els resultats del projecte al municipi. Cal ressaltar les diferents reunions de treball amb autoritats, representants i personal tècnic del Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM), de l’ONU Mujeres i del Consejo Nacional de Igualdad de Género de l’Equador, institucions amb les quals s’està col·laborant per a l’execució del projecte.
D’altra banda, les alcaldesses, tinentes d’alcalde/essa i regidores de la Comunitat Valenciana, i el personal tècnic del Fons, han visitat Otavalo, on s’ha desenvolupat el projecte “Atenció, desenvolupament integral i accessibilitat per a persones amb diversitat funcional del municipi d’Otavalo”, el qual ha beneficiat directament a 2.652 persones amb diversitat funcional del municipi i al seu entorn. La delegació ha conegut l’impacte del projecte de la veu de la mateixa alcaldessa de la localitat i de la contrapart local que ha col·laborat amb la seua implementació, el Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM). Amb aquesta iniciativa, entre altres, s’ha sensibilitzat a la població i a col·lectius específics (personal funcionari, transportistes, persones cuidadores, etc.) sobre un tracte inclusiu i no discriminatori, s’ha incrementat la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional mitjançant atencions psicològiques i s’ha promocionat la inclusió social i urbana, capacitant a les persones que cuiden a la gent amb diversitat funcional i facilitant elements ortopèdics a persones amb vulnerabilitat econòmica. A més, la iniciativa ha tractat la dignificació i el reconeixement de la tasca de les persones cuidadores.
Quant al projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, la delegació valenciana ha coincidit amb personal tècnic d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana que està participant en la XI edició del projecte de cooperació tècnica del Fons Valencià, cofinançat per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) del Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya i les col·laboracions de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS), entitat de la qual forma part el Fons. L’objectiu d’“Especialista Municipal Voluntari/ària” és que persones tècniques locals d’ajuntaments membres del Fons Valencià, i dels àmbits professionals sol·licitats per les contraparts del Fons a l’Equador o Bolívia, realitzen assistència tècnica en terreny durant un mes del període estival. Les contraparts que estan col·laborant amb el Fons per al desplegament de les diferents assistències tècniques en municipis equatorians són l’Asociación de Municipalidades Ecuatorianas (AME), el Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM) i diferents governs locals.
Per últim, s’han portat a cap reunions d’enfortiment institucional per a l’exploració de necessitats que puguen ser treballades mitjançant futurs projectes de cooperació internacional al desenvolupament del Fons. Aquests encontres de treball s’han centrat, entre altres, amb el Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM), l’Asociación de Municipalidades Ecuatorianas (AME), la Mancomunidad del Pueblo Cañari (MANPUCA) o diversos governs municipals. Amb aquestes entitats s’ha avaluat la trajectòria conjunta i s’han estudiat possibles estratègies de treball comunes.