elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions

El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions
  • El tanc de tempestes ja està en servei, amb una zona de jocs infantils amb temàtica de l’aigua en la seua superfície

  • José Manuel Prieto: “És una de les obres d’enginyeria més importants de la ciutat i la inversió més gran que s’ha fet (9 milions d’euros) per combatre els efectes de les pluges torrencials”

MÉS FOTOS
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 2)
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 3)
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 4)
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 5)
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 6)
El dipòsit de pluvials del Clot de la Mota converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions - (foto 7)

“Hui és un dia molt destacable perquè inaugurem el dipòsit de pluvials del parc Clot de la Mota i la urbanització de la nova Plaça de l’Aigua. El tanc de tempestes és una de les obres d’enginyeria més importants de la ciutat i la inversió més gran que s’ha fet per combatre els efectes de les pluges torrencials”. Amb aquestes paraules ha descrit l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, aquesta nova infraestructura, que ja està en funcionament, i que converteix Gandia en una de les ciutats més preparades d’Espanya contra les inundacions.

L’autoritat municipal ha visitat la zona en companyia del CEO d’Aigües de València (Global Omnium), Dionisio García; el regidor i la coordinadora general d’Urbanisme, Vicent Mascarell i Maite Alonso, respectivament; l’edil de Serveis Bàsics, Jesús Naveiro; la regidora de Medi Ambient, Alícia Izquierdo; i el president de la Junta de Districte de la Platja, Miguel Àngel Picornell.

En la seua intervenció, l’alcalde ha incidit que s’ha fet una inversió propera als 9 milions d’euros per instal·lar el dipòsit de tempestes subterrani més gran de la ciutat i un dels més grans de la província de València, ja que té una capacitat d’11.000 metres cúbics, l’equivalent a més de tres vegades i mitja el volum d’una piscina olímpica.

Aquest dipòsit permetrà drenar fins a 73 hectàrees de superfície a la zona de la platja, millorant notablement la capacitat d’absorció del sistema en situacions de pluges intenses. A més, actuarà com a dipòsit anti-DSU (desbordament de sistema unitari), evitant l’abocament d’aigües contaminades al medi natural i enviant l’aigua acumulada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR Gandia-La Safor) per al seu tractament.

“El nostre model de ciutat treballa per poder prevenir avingudes d’aigua i temporals. Hem de ser conscients d’aquest aspecte. A més, aconseguim que els abocaments siguen tractats i no danyen l’entorn”, ha explicat Prieto.

Per la seua banda, el CEO d’Aigües de València ha felicitat l’alcalde i la ciutadania per l’execució d’una obra de gran rellevància per a la ciutat. García ha destacat que, encara que molts dels elements d’enginyeria no es veuen a simple vista, seran clarament perceptibles en cas d’inundacions.

“Gandia s’ha convertit en un referent en inversions, especialment en matèria d’infraestructures hídriques. S’han implementat avanços com els comptadors de telectura, som pioners en aquesta tecnologia, i ara integrarem aquesta infraestructura en el pla de digitalització de l’aigua finançat pels fons PERTE”, ha afirmat el responsable d’Aigües de València. Aquesta integració podria ser una realitat durant el primer trimestre de l’any que ve, “situant Gandia entre les ciutats més avançades en la gestió del cicle integral de l’aigua”.

Urbanització de la Plaça de l’Aigua: un nou espai per al gaudi ciutadà

La intervenció inclou també la completa urbanització de l’espai situat sobre el dipòsit, donant lloc a la nova Plaça de l’Aigua, que es convertirà en un nou punt de trobada i dinamització a l’entorn del Parc Clot de la Mota, un dels principals pulmons verds de la platja de Gandia.

Amb una inversió d’1,3 milions d’euros, la plaça incorpora una zona de jocs infantils amb temàtica de l’aigua, una zona d’esplai juvenil, quiosc/cafeteria i serveis públics. A més, s’ha dotat l’entorn amb zones d’ombra i pèrgoles, i s’ha instal·lat enllumenat, així com un nou sistema de reg per a la zona enjardinada.

Lideratge en gestió de l’aigua i sostenibilitat

El dipòsit del Clot de la Mota està alineat amb tres Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU: aigua neta i sanejament, infraestructura resilient i innovació, i ciutats i comunitats sostenibles. Gandia reforça així la seua posició com a referent en matèria de sostenibilitat i gestió hídrica dins de la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta obra, Gandia continua consolidant la seua xarxa d’infraestructures hidràuliques que ja inclou altres dipòsits clau com els de la Plaça Navarra, Sant Jordi, Alcodar, Anti-DSU del Grau, Tres Anclas i Les Foies. Aquestes i altres actuacions del Pla Director han suposat durant els últims anys una inversió de prop de 40 milions d’euros, i s’emmarquen en un Pla del qual pràcticament només queda executar el dipòsit del final de la platja.

Prieto ha subratllat també la importància de la col·laboració públic-privada amb Global Omnium/Aigües de València, una aliança històrica que ha permés avançar en el cicle integral de l’aigua. Gràcies a la digitalització total de la xarxa de subministrament —amb més de 300 km de longitud i 40.000 usuaris—, Gandia presenta un rendiment hidràulic del 85%, sent una de les ciutats valencianes que menys aigua perd per fuites.

“Aquestes obres no es veuen, però són essencials. Ens ajuden a canviar la imatge d’una ciutat que ara està més preparada i és capaç d’afrontar qualsevol contingència al mateix temps que optimitzem l’ús de l’aigua”, ha conclòs Prieto.

Pujar