“Amb el brot de COVID-19 a Gandia he baixat un 50% de clients i un 60% d'ingressos”
Toni Galo, propietari del restaurant amb el seu propi nom, tem que “el tancament de l'oci nocturn siga un primer avís per a l'hostaleria” i veu “versemblant un segon confinament”
Un dels restaurants amb més tradició i història a la platja de Gandia és el Toni Galo, parada obligatòria per quantitat de persones durant les seues vacances d'estiu en la capital de la Safor.
Amb més de 25 anys com a propietari d'aquest local d'hostaleria familiar, Toni Galo està afrontant els dies més incerts i complicats que recorda des que donara el tret d'eixida al seu negoci.
Gal explica a elperiodic.com que “la situació provocada pel COVID-19 ens va fer molt de mal perquè ens hem quedat sense falles, sense setmana santa i sense el pont de maig, per la qual cosa aquesta s'ha convertit en la temporada més curta de la història de l'hostaleria”.
Això ocorria fa dos mesos, quan la ciutadania estava confinada a causa de l'Estat d'Alarma a nivell nacional i de les greus dades que es van registrar quant a persones mortes i contagiades. Després d'això va arribar una nova normalitat en la qual el respecte per les normes de seguretat s'antullava decisiu. Ara Gandia es troba amb el brot més important de la Comunitat Valenciana amb 114 casos positius i amb l'oci nocturn tancat per prevenció.
El sector de l'hostaleria, tal com detalla Galo, “estem temorosos que el tancament de l'oci nocturn a Gandia supose un primer avís per als nostres negocis, per la qual cosa tenim una certa por a la incertesa que ens crega que els casos a la ciutat seguisquen a l'alça i les següents decisions que puguen prendre siguen les de retrocedir en les fases de la desescalada, alguna cosa que ens faria molt mal perquè estaríem parlant de pèrdues molt importants”.
Tant és així que Galo té clar que, per a ell, “és versemblant que anem encaminats cap a un segon confinament de la població”.
Com passa en el general de Gandia, la temporada estiuenca és la més fructífera per als negocis de tota mena i per a la ciutat en si, però s'ha instaurat un clima d'incertesa pel brot de Coronavirus.
“En Toni Galo hem baixat un 50% de la clientela habitual per aquestes dates degut directament al brot a Gandia, perquè ha provocat que la gent tinga certa por d'eixir i a asseure's en un restaurant”, detalla el propietari.
Un mes de juny dels estius anteriors, de qualsevol dels anys anteriors a la pandèmia del COVID-19, en el Toni Galo es trobaven a un 80/90% d'ocupació quant a clients, mentre que en aquesta mateixa època però de l'estiu actual estem parlant d'una baixada de més del 50% per a arribar, com a molt, al 30 o 40%. Aquestes dades es reflecteixen també en el nombre de treballadors, ja que en el Toni Galo han hagut de fer retallades en la plantilla quant a estius passats i són quatre empleats menys els que formen l'equip d'enguany.
Les pèrdues notables en l'hostaleria s'evidencien amb terrasses buides i cambrers a l'espera de clients, a pesar que “els locals com el nostre estan perfectament desinfectats i els meus treballadors segueixen rigorosament totes i cadascuna de les mesures sanitàries que existeixen, ja que a més en el restaurant Toni Galo vam fer durant el confinament un curs deformació per a prendre tots els protocols”, afirma el propietari.
Galo considera que “el sector turístic està sent molt castigat per la pandèmia, ja que ara mateix no sabem si podrem acabar la temporada actual de treball en els nostres negocis perquè depenem de manera total de les decisions que provoque que el brot de la nostra ciutat continue pujant com fins ara i ens obligue a haver de tornar a parar, cosa que no podran superar alguns restaurants que ja han sigut molt danyats per l'aturada del confinament”.
En referència a la situació d'altres locals a Gandia, Galo afirma que “no hem de demonitzar als propietaris que hagen tingut contagiats entre les seues plantilles ni ficar a tots en el mateix sac, ja que tots els que formem el sector hem de trobar el suport dels altres sempre amb una premissa imprescindible com és el respecte absolut pel compliment estricte de les mesures de seguretat en els nostres restaurants, la qual cosa estem veient incrementat amb la pujada del nombre d'inspeccions per a corroborar que complim”.
Galo avisa que “enguany serem un any més pobres, perquè no tenim la nostra temporada de treball habitual, la qual cosa repercuteix en una baixada considerable de més d'un 60% dels ingressos respecte a estius passats”.
Toni Galo ho té clar i fa una crida a la calma necessari en aquesta època de poques certeses davant el virus: “la qualitat dels nostres serveis, la prevenció, la precaució i el sentit comú marcarà que els restaurants anem a poder continuar oberts fins que acabe la temporada d'estiu actual, ja que, d'ocórrer d'una altra forma, la incertesa pel que ocorrerà si el brot va a més pot ser realment perjudicial per al sector de l'hostaleria”.