elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tur: “La baixada del turisme és grandíssima, ja treballem a allargar l'estiu fins a octubre”

Juan Pablo Tur, president de FAES
Juan Pablo Tur, president de FAES
  • El president de FAES explica que “el tancament de l'oci nocturn ha perjudicat molt al turisme a Gandia, perquè donar una solució generant un problema no soluciona res”

Juan Pablo Tur és el president de la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES) des del passat 7 de juliol. Tur està davant un dels moments més complicats i sense precedents tant per a la Federació que dirigeix com per a la resta de la societat. La pandèmia del COVID-19 no ha portat gens bo i ha exigit que en aquests moments els ciutadans demanen als dirigents de qualsevol institució que el seu treball estiga a l'altura de les circumstàncies. Aquest missatge el té calat el dirigent de FAES a la Safor, ja que l'entrevista que ha concedit a elperiodic.com comença recalcant el seu compromís i la seua dedicació per a tractar que les greus conseqüències d'aquesta pandèmia afecten el menys possible als empresaris, negocis, autònoms i, en definitiva, a tot aquell que s'alça cada dia per a obrir l'establiment que li permet viure.

Juan Pablo Tur repassa i analitza la totalitat del moment actual a Gandia i a la Safor amb el COVID-19 en l'horitzó: “La situació és molt complicada, però FAES està i estarà a l'altura de les circumstàncies perquè ho hem demostrat amb els fets durant els pitjors moments d'aquesta pandèmia del Coronavirus; FAES ha demostrat de sobres la necessitat de la seua existència”.

Tur detalla quins han sigut les peticions dels comerciants i treballadors durant els pitjors moments del confinament. El president explica que “el que més ens han demanat és disposar d'unes línies a seguir, una estabilitat i una normativa clara, perquè les fases de la desescalada i les modificacions permanents de les normes han causat una inestabilitat molt gran que ha afectat diàriament; necessitaven certeses”.

Seguint la línia d'aquests canvis constants de les normatives, Tur opina que “la imatge que es projecta a l'exterior ha sigut molt dolenta, no es poden canviar les normes cada dues per tres”.

Quant a les exigències dels qui provocaven aquestes situacions d'inestabilitat, Tur explica que “moltes vegades ens oblidem que som nosaltres, els ciutadans, els qui hem donat als polítics la responsabilitat de gestionar el país perquè estiguen a l'altura en moments com l'actual, així que el que han de fer és treballar pel bé comú”.

En FAES “aconseguim mantindre un full de ruta en aquest àmbit amb tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Safor, reunint-nos constantment i fent un treball molt coordinat, amb tots en la mateixa direcció”. De la manera oposada, Tur lamenta que “tot el contrari és el que s'ha fet fora dels municipis, on hem hagut d'assistir al trist espectacle viscut en el Congrés dels Diputats i la gestió del país; pel que nosaltres teníem les bases i les idees, però no podíem executar-les perquè les localitats no tenien les competències necessàries”.

Entrant en noms propis, és evident que Gandia té un paper destacat a la comarca de la Safor per ser la capital, per la qual cosa Tur destaca i analitza la labor de la seua alcaldessa: “Diana Morant ha treballat molt en la reivindicació, ja que té un pes important en el PSOE a nivell autonòmic i ha aconseguit la via directa amb el president Ximo Puig per a arribar als estaments superiors”. El dirigent de FAES detalla que “el que feia l'alcaldessa era activar i intentar solucionar els assumptes que preocupaven els empresaris i comerciants de la ciutat, amb l'objectiu que Ximo Puig el traslladara als estaments superiors i poder executar-ho”.

Un dels principals temes a tractar en aquesta entrevista és el turisme i el tancament de l'oci nocturn per segona vegada a Gandia, encara que en aquesta última ocasió el decret ha afectat a tot el territori nacional. Tur afirma que “la situació del turisme està mal tant a Gandia com a la comarca de la Safor, ja que amb el tancament de l'oci nocturn en tota Espanya es complica encara més la situació d'un sector realment important en aquesta zona”.

“Va haver-hi un moment al principi del brot d'estiu, que les cancel·lacions de reserves hoteleres i d'apartaments turístics a Gandia portava un ritme molt alt perquè la gent tenia por al contagi, tant és així que les dades de juny i juliol han sigut catastròfiques, encara que a l'agost sembla que es va recuperant l'assumpte i va pujant l'ocupació”, afirma Tur.

L'objectiu de FAES és “potenciar el turisme intern tenint clar que l'economia la mouen les persones, per la qual cosa donar una solució generant un problema no soluciona res”. Aquesta afirmació l'aclareix el president explicant el següent: “El que va provocar el primer tancament de l'oci nocturn a Gandia pel brot va ser una situació molt complicada, ja que la gent no podia anar a pubs ni discoteques de Gandia però sí que el podia fer en els municipis de voltant, la qual cosa suposa una baixada tremenda a Gandia i poca solució, ja que la gent s'anava des d'aquesta ciutat als altres llocs en els quals sí que estaven oberts, podien treballar i el risc al contagi era el mateix”.

Un dels termes més utilitzats per la societat i pels polítics una vegada passat el confinament no acaba d'agradar-li a Tur, que explica que “de nova normalitat res de res, del que es tracta és d'una nova realitat”.

El president de FAES afirma que “cal ser molt clars, hem d'adaptar-nos i canviar moltes coses, ser flexibles, perquè en cas contrari serà molt complicat”.

Centrant-se en el turisme, deixa clar que és un àmbit “complicat per a poder flexibilitzar-lo i reinventar-lo, és molt difícil per les seues condicions”.

Encara que puga sonar dur, Tur és clar: “S'ha estigmatitzat l'oci nocturn a Gandia, encara que és clar que és una activitat molt susceptible a incórrer en l'incompliment si l'establiment no compleix estrictament, ja que és el sector amb major exposició”. Malgrat això, afirma que “a Gandia s'ha gestionat bé, encara que és obvi que hi ha excepcions negatives, però precisament és en aquest cas on es nota la ineficàcia dels dirigents, ja que haurien d'haver analitzat cada establiment o negoci i que no paguen justos per pecadors com ha ocorregut”.

Tur avança que “al setembre s'espera una baixada major del sector turístic, per la qual cosa la solució per a intentar pal·liar això és allargar l'estiu durant els mesos de setembre i octubre”. Des de FAES “es pretén fer accions com la segmentació de la Fira i Festes de Gandia, que no se celebrarà en 2020 com en els anys anteriors, però es realitzaran certs actes culturals complint totes les mesures sanitàries per a continuar dinamitzant el sector dins de les possibilitats”.

El president arriba a resignar-se, ja que detalla que “les baixades seran grandíssimes en els mesos següents i la situació és pràcticament resignació, perquè no podem fer gens de manera directa per a solucionar-ho”.

Tur analitza l'actualitat amb una comparació: “Ara mateix estem dins d'una borrasca que encara s'està formant, si a Gandia ens toca de costat i no de manera directa, la devastació i el mal serà molt alt; hem d'estar preparats i amb les eines suficients”.

El dirigent de FAES presumeix de la seua claredat en parlar: “La realitat és la que és, no poder obrir un negoci és una autèntica desgràcia i molta gent s'està quedant sense poder treballar ni ingressar el mínim per a viure”.

És per aquest motiu pel qual recalca que la Federació que lidera “és el nexe d'unió entre la societat i els polítics o les administracions públiques”.

Detalla també un canvi de tendència quant al comerç, ja que, per exemple, “el valor afegit que tenia el comerç de proximitat ja no el vol la gent per la por al contagi, per la qual cosa ara s'ha convertit en el seu hàndicap més dur i ja estan treballant en com reinventar-se, encara que és molt difícil”.

“L'activitat empresarial s'està desenvolupant molt malament, els ingressos que no s'han generat durant aquest període posterior al confinament, seran les despeses que tindrem més endavant”, explica Tur.

Dins d'aquest àmbit, hi ha lloc per a l'esperança, ja que “el missatge positiu que cal llançar és que hi ha sectors que continuen funcionant de manera positiva, com l'agroalimentari, amb molta mà d'obra i ingressos en la Comunitat Valenciana, que està funcionant molt bé”.

Tur es refereix a un tema de conversa molt comuna entre la gent i afirma que “a la meua entendre i amb el que ja sabem del virus, un tancament total una altra vegada és complicat que torne a succeir, vam estar confinats perquè no hi havia mesurades de prevenció i ara sí que n'hi ha”.

“Els ciutadans espanyols som més responsables del que nosaltres mateixos ens creiem, encara que és evident que hi ha excepcions negatives; d'aquesta mateixa manera, els negocis i establiments són igual de responsables o més fins i tot des que va aparéixer el Coronavirus”, per la qual cosa demana calma i tranquil·litat.

Tur explica que “es creen tensions socials molt grans perquè els grans perjudicats d'aquesta crisi sanitària són la classe mitjana i la classe baixa, els que més l'estan patint”.

Finalment i a manera de tancament de l'entrevista que ha concedit el president de FAES a aquest digital, Tur llança un missatge clar: “Necessitem un mapa d'identificació de les empreses de la Safor per a poder tindre una estratègia industrial, sobretot en la implantació del territori, ja que ens hem adonat que la indústria i el turisme són molt importants, així que caldria actuar directament en planificació i plantejar-se la necessitat de crear una regidoria i un Ministeri d'Indústria, que hui dia no n'hi ha i és tremendament necessari".

Pujar