elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El nou full de ruta de Compromís per a afrontar la realitat post-pandèmia

El nou full de ruta de Compromís per a afrontar la realitat post-pandèmia
  • La coalició presenta una bateria de propostes amb les quals són les seues noves prioritats polítiques

Després dels mesos més durs de la pandèmia del coronavirus, els partits polítics tornen a posar en marxa la seua maquinària adaptant les seues propostes a les diferents realitats que deixa el coronavirus al seu pas. La realitat ha canviat i amb ella les mesures que es volen impulsar.

És el cas, per exemple, de Compromís des d'on aquest dijous han presentat un document en el qual engloben una sèrie de mesures pensades per a “superar de la millor manera possible” la situació derivada de la pandèmia del coronavirus. Aquest document, està estructurat al voltant de quatre eixos fonamentals: la reconstrucció econòmica, el reforç social, la transició ecològica i la cogobernanza.

“Les nostres propostes naixen del convenciment que s'ha d'apostar per una potent reconstrucció social després de la crisi sanitària que ens ajude a afrontar la nova realitat que aquesta deixa al seu pas” ha explica Mónica Oltra, detallant que la coalició aposta per “aprofitar la xarxa pública per a impedir que cap caiguda, reorientar les inversions i repensant uns certs temes que fins ara eren immutables”.

Totes aquestes propostes, es traslladaran als diferents fòrums de reconstrucció ja creats i fins i tot es veurien reflectits en els objectius del Botànic 2 que se signe l'any passat, sobre aquestes dates.

En aquesta línia, la portaveu de Compromís ha incidit en la importància dels serveis socials – “sense els quals la vida no pot seguir” durant els últims mesos i en els quals consideren prioritari invertir. “Tot això, una vegada més ho reivindiquem, no serà possible sense un finançament just” ha reivindicat.

Per part seua, el també portaveu i alcalde de València, Joan Ribó, ha incidit en la importància del municipalisme i la labor realitzada des del consistori de la capital on s'ha arribat a un acord amb totes les forces polítiques, excepte amb VOX. Ho ha fet remarcant la necessitat de “implementar més recursos” que permeten dur a terme les propostes.

15 propostes destacades

A continuació, recopilem 15 propostes destaques que marquen el full de ruta de Compromís per als pròxims mesos:

1. Impulsar un Pacte per la Indústria i reactivar de manera urgent i intensificar el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana i el Pla de modernització de les àrees industrials.

2. Assegurar la liquiditat per a les empreses.

3. Promoure a través d'incentius públics la reducció de la jornada laboral, com a mecanisme de corresponsabilitat i millora de la productivitat de les empreses.

4. Creació d'un Fons Valencià d'Inversió Pública Estratègica, com a instrument estratègic i permanent al servei del canvi de model productiu, que realitzarà les seues inversions per mitjà de la participació en l'accionariat del capital de les empreses clau seleccionades.

5. Aprovació de la Llei valenciana d'Igualtat prioritzant les polítiques de redistribució i nous usos del temps per a garantir la igualtat real entre homes i dones, l'equilibri en l'esfera productiva i reproductiva, tant en els àmbits públics com privats, així com establint mesures efectives per a garantir la igualtat salarial.

6. Desplegament i dotació pressupostària i de personal de la llei 3/2019 ,de la Generalitat, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, que permet configurar el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials amb major estabilitat, inversió pública i foment de l'ocupació de qualitat,

7. Reforçar l'Atenció Primària i la Salut Pública amb la necessària dotació de personal, recursos econòmics, materials i organitzatius. Augment progressiu anual fins al 20% del total del pressupost de sanitat en 2025.

8. Aprovació de la Llei Integral Valenciana d'Educació (LIVE), on s'establisquen els fonaments per al desenvolupament d'una educació pública i de qualitat basada en la innovació, la cohesió social i l'atenció individualitzada a les necessitats de tot l'alumnat.

9. Impulsar un fort creixement de l'oferta de places en Formació Professional garantint que, almenys el 50%, estiguen vinculades a famílies professionals essencials per a la transformació econòmica i digital.

10. Aprovació de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica creant un fons verd finalista, és a dir, que puga revertir en ajudes i bonificacions per a facilitar la transició justa

11. Protegir els productes i productors agroalimentaris valencians i en general tot tipus d'aliments, que s'importen per la UE i que generen competència deslleial amb els nostres productes agroalimentaris. Fomentar el consum de productes valencians o de proximitat i la sobirania alimentaria

12. Incloure la perspectiva rural en tota la legislació, com s'ha fet amb la de gènere o la mediambiental, forçant al fet que tota ella incloga apartats que ho adapten a les condicions específiques del nostre món rural. Pla de xoc i reactivació econòmica i social per a municipis de menys de 500 habitants.

13. Exigir la participació efectiva de les CCAA en els processos d'assignació dels fons europeus, una major autonomia en la seua gestió, i unes possibilitats de negociació a nivell de la Unió Europea, de manera estructurada, organitzada i lleial amb la resta d'autonomies i amb el govern central.

14. Exigir la reforma del sistema de finançament de les CCAA

15. Exigir en el Govern una modificació de Regla de Despesa aplicable a les Administracions Locals amb superàvits continuats, ampliant els supòsits que permeten un major marge de despesa no financera

Pujar