elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fred: La paraula del dia segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Fred: La paraula del dia segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
  • L'AVL ho té clar i tria la paraula que sens dubte està protagonitzant la jornada del 24 de gener en la C. Valenciana

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ho té clar i ha triat "fred" com a paraula del dia. Una paraula que usem "per a referir-nos a la sensació que experimentem quan baixa la temperatura ambiental" assenyalen des de l'AVL.

Un fred que sens dubte està sent el gran protagonista en les últimes jornades i que aquest dimarts ha fet que els termòmetres descendisquen fins als -12 °C en alguns punts del territori valencià com Sant Joan de Peñagolosa, i que ha complicat el trànsit en algunes carreteres després de la caiguda dels primers flocs de l'any en la Comunitat.

L'AVL recorda que el cos humà té uns receptors sensorials en la dermis que envien un senyal al cervell per a alertar d'aqueix descens tèrmic que activen una sèrie de respostes fisiològiques per a regular la temperatura corporal: tanca els porus de la pell, contrau i relaxa els músculs. Els humans hem buscat, a més, des de temps immemorials, formes diverses per a resguardar-nos d'aqueixa molesta sensació, siga refugiant-nos en coves, construint habitacles, abrigant-nos o aproximant-nos a fonts de calor. En el Llibre de la saviesa, atribuït a Jaume I, assenyalen, ja s'apuntava la necessitat de previndre els embats del fred: «abans que vinga el temps d'hivern […] cobren les seues cases i es visten i es calcen i ajusten molta llenya i altres coses per paüra del fred».

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua recull que "l'alternança entre el fred i la calor sempre ha existit. Per això existeixen aquestes paraules", i informen que "el nostre fred prové del llatí vulgar frĭgdus ; en llatí clàssic aquesta sensació era coneguda com frīgĭdus (i d'aquest vocable hem extret modernament alguns cultismes com frígido , frigorífic o refrigeri ). No obstant això, encara que la paraula existeix des de fa molt temps, no va ser fins al segle XV quan l'astrònom polonés Nicolás Copèrnic va proporcionar una explicació científica de per què sentim fred o calor en unes certes èpoques de l'any".

Així, avança l'AVL "en primera instància, es deu al moviment de translació del nostre planeta al voltant del Sol seguint una òrbita el·líptica. Això fa que, segons el punt del planeta en el qual ens trobem, els raigs del Sol ens arriben amb una intensitat variable. I després està, evidentment, el desplaçament de grans masses d'aire per la superfície de la Terra".

Pujar