Una fogonada tardorenca 'rebentarà' els termòmetres aquest dijous: torna amb força el vent més temut pels valencians
Atenció perquè aquest dijous es poden aconseguir els 35 °C, un dia de ple mes de juliol
La Comunitat Valenciana es prepara per a viure un dijous atípic, amb temperatures pròpies de ple estiu. Una sobtada fogonada de calor, impulsat per vents de l'oest i sud-oest, elevarà els termòmetres fins a nivells que més propis serien de juliol que de setembre.
Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el cel estarà cobert per intervals nuvolosos, predominant els núvols mitjans i alts. Encara que no es descarten algunes precipitacions febles i aïllades a l'interior del terç nord, el protagonista indiscutible serà la calor.
Pujada del mercuri
Les temperatures experimentaran un notable ascens, especialment les màximes en el terç nord. S'esperen màximes de fins a 35 °C en localitats com Tavernes de la Valldigna, mentre que en ciutats com Gandia, Alzira, Xàtiva i a la Vega Baixa del Segura, com Sant Isidre o Oriola, s'aconseguiran els 34 °C. Fins i tot en zones costaneres de Castelló i València, així com en el prelitoral, se superaran els 33 °C. L'interior d'Alacant tampoc es deslliurarà de la calor, amb temperatures superiors als 30 °C.
A més de la calor, el vent jugarà un paper important en aquesta jornada. S'esperen vents fluixos a moderats de l'oest a l'interior i sud-oest en el litoral, amb intervals ocasionals de fort vent a l'interior de la meitat nord.
La 'ponentà', una vella coneguda
El vent de ponent, característic de la Comunitat Valenciana, bufa des de l'interior cap a la costa i sol portar amb si aire càlid i sec. En arribar al nostre territori, aquest vent es canalitza entre les muntanyes, augmentant la seua velocitat i força. A més, en descendir pels vessants, es comprimeix i es calfa, la qual cosa provoca un augment significatiu de la temperatura.
Efecte föhn: El vent de ponent experimenta un fenomen conegut com a efecte föhn. En ascendir per les muntanyes, l'aire es refreda i perd humitat. No obstant això, en descendir pel vessant oposat, es comprimeix i es calfa de nou, arribant a la costa amb una temperatura molt més elevada.
Aire sec: L'aire de l'interior és més sec que l'aire marí. Aquest aire sec té una menor capacitat per a retindre la humitat, la qual cosa fa que l'evaporació de la suor siga més ràpida i que la sensació de calor siga major.