Els estudiants MIR, indignats amb l'elecció telemàtica de places que ha anunciat
Sanitat Milers de residents es van manifestar aquest diumenge de manera virtual i han aconseguit el suport dels Col·legis de Metges, que traslladaran una proposta alternativa al Ministeri
Els futurs MIR estan profundament disgustats per la decisió que ha anunciat el Ministeri de Sanitat de realitzar l'elecció de places MIR de manera telemàtica. Consideren que amb aquest tràmit eixiran perjudicats al no poder triar en les mateixes condicions que s'ha fet fins ara: “Ens sembla molt injust que hàgem de triar les preferències de cada especialitat dotze hores abans perquè no ens permet triar les opcions a les quals podríem optar de poder fer-ho de manera telemàtica o, almenys, una hora o dues abans que ens tocara el nostre torn”, comenten alguns estudiants afectats a elperiodic.com.
Tota la polèmica ha sorgit després que el Boletín Oficial del Estado (BOE), corresponent al passat 15 de maig, publicara el nombre de places per a la Formació Sanitària Especialitzada (en total, 9.680), i anunciara l'adaptació del procediment d'adjudicació online a la situació provocada pel coronavirus.
La indignació és tal que aquest diumenge es va convocar una manifestació virtual que va aconseguir ser trending topic en xarxes socials. En ella, sota l'etiqueta #MIR2020congarantias, #FSEnlucha i #FSEenllamas, un sindicat independent ha fet que milers d'estudiants de medicina es manifesten en contra d'aquesta decisió del ministeri.
Suport dels Col·legis Oficials de Metges
La situació d'aquests milers de joves recentment eixits de la facultat de Medicina ha fet que el Consell General de Col·legis Oficials de Metges (Cgcom) es manifeste sobre aquest tema -en contra de la decisió del Ministeri- i anuncie que traslladarà una alternativa a aquest procés. El seu president, Serafín Romero, ha explicat aquest dilluns que estan recollint proposades per a fer-li-les arribar al Ministeri de Sanitat.
Entre les opcions que es podrien traslladar, explica Tomás Toranzo, president de CESM, i que ja es portaven comentant des que es va decretar l'estat d'alarma és el de realitzar l'elecció de manera presencial en les subdelegacions del Govern. D'aquesta manera, s'evitaria que els estudiants hagueren de desplaçar-se a Madrid per a triar plaça: “Esperem que el Govern siga sensible a aquests plantejaments, atés que rectificar és de savis”.
Altres problemes que denuncien derivats de l'elecció telemàtica és que es puga penjar el sistema, que no es tinga certificat digital, que no hi haja transparència en l'elecció, etc. Molts demanen que es puga fer presencialment, amb cita prèvia, o que es busque una alternativa tenint en compte que al juliol ens podríem trobar en una fase de desconfinament molt diferent a l'actual.
En la Comunitat Valenciana ja s'ha anunciat que la EBAU, les proves de l'antiga Selectivitat, es realitzaran enguany en els instituts i centres de batxillerat donades les circumstàncies sanitàries.
Alternatives que es pretenen presentar al Ministeri per a rectifique en un aspecte tan important per al futur de milers de metges espanyols.