La Policia Local d'Elx, els 'influencers' que arrasen en xarxes socials conscienciant amb ganxo i humor
Un agent d'aquest cos de seguretat explica a elperiodic.com quin paper juguen les xarxes socials en la seua labor diària
La Policia Local d'Elx ha aconseguit fer de les xarxes socials el seu millor aliat comunicatiu, amb 37.000 seguidors en Facebook, 35.000 en Instagram i quasi 10.000 en Twiiter es troben entre les forces de seguretat més seguides d'Espanya en aquestes plataformes. Els seus perfils inspiren, informen i ajuden a la ciutadania diàriament. Juan Carlos, membre d'aquest cos, compte a elperiodic.com quins han sigut les claus del seu èxit com “influencers”.
Quina importància tenen les xarxes socials en el vostre treball diari?
Hui dia en qualsevol administració és molt important estar en contacte amb el públic, per la qual cosa són un mitjà per a poder explicar i informar la societat d'una manera més directa.
Què us diferencia d'altres perfils i a què es deu la vostra gran repercussió?
Pensem que combinar la informació amb consells a vegades en toc humorístic i en altres ocasions més seriosos o formals, és crucial per a connectar. A més de transmetre informació veraç que cride l'atenció i que motive a la gent a compartir-la amb la resta de seguidors.
Com s'elaboren missatges perquè connecten amb la ciutadania i al mateix temps criden la seua atenció?
Nosaltres tractem d'analitzar tots els suggeriments que ens fan arribar per a saber quines són les prioritats de la ciutadania, al costat d'això tractem de respondre als seus dubtes de manera ràpida. També els missatges s'elaboren amb un llenguatge accessible per a tota la població, perquè ells el puguen entendre, comprendre i fins a assimilar. Un clar exemple d'això es dona en el tema de les pluges, quan comencem a vegades la gent no entenia els perills que comportava conduir per zones entollades o inundades. Per això, les nostres publicacions busquen conscienciar i explicar els mateixos d'una forma senzilla que acaba calant en la societat.
En matèria de seguretat, quina repercussió pot tindre la difusió d'un missatge en el qual s'advertisca d'un perill per a garantir la seguretat?
La prevenció és clau perquè si es promou de manera adequada obtens una certa tranquil·litat. D'altra banda, les xarxes són molt útils quan informem d'una desaparició perquè pot ajudar a localitzar-ho de manera més ràpida. Nosaltres quan hi ha hagut una cerca d'una persona major, la resposta ha sigut magnífica per part de la ciutadania. També quan advertim d'estafes que es produeixen en la zona perquè la població estiga alerta.
La vostra última campanya ‘No al Punt G de bruts’ s'ha fet viral, com sorgeix la idea?
La idea apareix escoltant la cançó, perquè la cantant, *Leticia Sabater et pot agradar més o menys, però enllaçant idea de l'atreviment i la cura del medi ambient, va sorgir la campanya
Ha causat l'efecte que desitjàveu i s'han embrutat menys les platges?
Mai pots saber l'efecte que s'aconsegueix deriva d'això, però creiem que tot contribueix. Al final és un treball conjunt de les patrulles al carrer, la labor dissuasiva en el dia a dia, així com d'informar els mitjans de comunicació. La campanya és una peça més de puzle. Volíem que la gent prenguera consciència que a pesar que la nit de Sant Joan és una jornada per a gaudir, però no ha de repercutir en el medi ambient i s'han de netejar les platges.
Quines altres campanyes destacaríeu?
Destacaria la de l' elefant per a la UCAN, un robot d'assistència policial (inspirat, òbviament, en Doctor Who) o el submarí per a la vigilància del litoral. Alguna vegada esperes que una publicació tindrà molt d'èxit i no el té i al contrari. Recorde un post sobre primers auxilis que créiem que la gent no li anava a fer cas perquè ja les tenia avorrides, però va aconseguir 13 milions d'usuaris aconseguits en Facebook, un èxit que no esperàvem. A vegades hi ha publicacions que porten molta faena darrere, no aconsegueixen repercussió i altres més senzilles arrasen.
Quins pros i contres tenen les noves tecnologies per a la Policia Local?
La proximitat i el contacte directe són els seus principals avantatges, moltes persones gràcies a les xarxes coneixen millor la labor que duem a terme i ens traslladen que no sabien que ens encarregàvem de tantes coses. A més, publiquem labors que no es publiquen en els mitjans de comunicació. Respecte als contres, creiem que a vegades es perd l'empatia o s'és excessivament crític. També requereix una gran dedicació de temps.