Educació acull en una jornada d'orientació els 123 auxiliars de conversa que han iniciat les seues classes
El director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha rebut els 123 auxiliars de conversació en llengua estrangera que estan destinats als centres educatius de Primària i Secundària valencians per al curs 2016-2017 i que s'han reunit hui en una jornada d'acollida i orientació, que ha tingut lloc a la sala d'actes de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura y Esport.
A la jornada també han assistit els professors que comparteixen aula amb els auxiliars de conversació i els membres del Servei d'Educació Plurilingüe, des d'on s'ha gestionat, en coordinació amb el Ministeri d'Educació, l'assignació dels auxiliars als centres educatius. Per tant, la trobada ha comptat amb un total de 250 assistents.
Cal recordar que els auxiliars de conversa realitzen un important servei complementari de suport a la labor del professorat i, a més, possibiliten les pràctiques de conversa en llengua estrangera.
En la primera part de la jornada, s'han tractat les recomanacions de treball per al tàndem pedagògic que formen l'auxiliar i el professor i s'han explicat quines són les tasques que han de realitzar. També s'han abordat les orientacions metodològiques relacionades amb el tractament integrat de llengua i continguts.
En la segona part, s'han presentat les bones pràctiques de centres que han comptat amb auxiliars de conversa del curs passat, com ara el CEIP Botànic Cavanilles de Gandia o l'IES Salvador Gadea d'Aldaia.
Els auxiliars estan destinats a centres públics que tenen autoritzat el projecte lingüístic amb un programa d'educació plurilingüe i els centres de Secundària i de cicles formatius que pertanyen a la Xarxa de Centres Plurilingües.
Del 3 d'octubre al 31 de maig estan treballant als centres i dediquen 12 hores setmanals de suport a l'ensenyament de les llengües estrangeres, de les quals almenys 9 són d'atenció directa als alumnes junt amb el docent del grup corresponent, i almenys 1 hora serà de coordinació amb el tutor i professorat amb què col·labora.
La Comunitat Valenciana ha passat de tindre 70 auxiliars en el curs 2015-2016, als 123 per al present curs escolar, per la qual cosa hi ha hagut un augment significatiu d'aquest programa dissenyat pel Ministeri d'Educació i pel qual es distribueix anualment a les comunitats autònomes un nombre determinat de professors de suport per a reforçar l'ensenyament d'idiomes.
En concret, 87 centres educatius rebran auxiliars d'anglés, 22 auxiliars de francés, 12 d'alemany i 2 d'italià. A més, per nivells educatius, els centres que comptaran amb auxiliar són 56 centres d'Educació Infantil i Primària, 65 instituts d'Educació Secundària i 1 Centre Integrat de Formació Professional.
Millorar el nivell d'ensenyament en idiomes
L'objectiu prioritari de la figura de l'auxiliar de conversa és aconseguir millorar el nivell d'ensenyament en llengües estrangeres, amb l'objectiu de contribuir que els alumnes isquen millor preparats i superen els actuals nivells de coneixement d'idiomes, especialment de l'anglés.
Per això, les funcions específiques de l'auxiliar aniran fonamentalment encaminades a reforçar les destreses orals de l'alumnat, i consistiran en la realització d'activitats que faciliten la comunicació i interacció. També s'elaboren i adapten materials didàctics en llengua estrangera, es desenvolupen activitats que fomenten la motivació i l'interés de l'alumnat per la llengua i cultura del seu país d'origen i es fomenta la creació d'un ambient plurilingüe i intercultural en el centre.