La desescalada arruïna a les perruqueries valencianes
El 62,89% de les perruqueries valencianes es troben en el lÃmit de la seua supervivència.
Aquesta setmana es compleix el primer mes de l'inici de la desescalada des del passat 4 de maig arrancara la fase 0 en tota Espanya. Un dels primers sectors que van tindre autoritzat donar servei amb cita prèvia i mesures de seguretat va ser el de les perruqueries, les quals en una primera fase van obrir més del 80%.
Ara un mes després el sector alça la veu i denúncia les penúries econòmiques que estan havent de travessar per a quals exigeixen una baixada al 10% de l'IVA, i no del 21% com està regulat actualment.
Així queda reflectit en un estudi realitzat sobre la desescalada desescalada en el sector de les Perruqueries a Espanya, en el qual han participat més de 300 perruqueries de la Comunitat Valenciana.
Com a punt de partida, l'estudi reflecteix que el 80,9% dels salons de perruqueria de València va obrir de manera majoritària el passat 4 de maig, des del mateix inici de la Fase 0, posant novament de manifest el seu compromís social i el caràcter de servei essencial amb el qual els professionals i autònoms de les perruqueries desenvolupen el seu treball.
Quant al percentatge de la plantilla amb la qual han iniciat la seua activitat, tenint en compte que les perruqueries únicament poden reiniciar la seua activitat amb un 30% de l'aforament dels establiments, el 65,96% dels locals ha obert amb menys del 33% del seu personal.
Sobre les mesures i protocols d'higiene obligatoris per a reprendre l'activitat, el sector de les perruqueries demostra la seua “ràpida capacitat de resposta” en l'aplicació de les mesures higienicosanitàries, el distanciament interpersonal, i l'adaptació a sistema de cita prèvia.
En aquest sentit, els principals problemes que afronta el sector de les perruqueries per a complir aquests protocols tenen a veure amb el seu cost econòmic, ja que el 55,07% considera bastant o molt difícil assumir les despeses de les compres de guants, màscares i sistemes de protecció, en la seua majoria d'un sol ús, o les limitacions respecte a l'agilitat del servei i la necessitat de realitzar una atenció personalitzada de cada treballador a cada client, que es considera bastant o molt difícil per al 51,03% de les perruqueries.
Quant a la capacitat de resistència del sector a les limitacions en la prestació de servei amb la qual es va posar en marxa el servei a la Fase 0 el passat 4 de maig, el 62,89% de les perruqueries valencianes es troben en el límit de la seua supervivència.
En relació a les mesures econòmiques de suport a les pimes activades pel Govern espanyol, el 93,79% de les perruqueries que han participat en l'estudi, consideren que és bastant o molt important que es mantinguen els ERTE fins a recuperar la productivitat del seu negoci, molt més allà de la finalització de l'alarma nacional si es vol evitar l'amenaça de desaparició de més del 40% de les perruqueries fins a un total de 2.000 a València.
Com a conclusió de tot l'anterior, el 96,08% de les perruqueries considera que la baixada de l'IVA al 10% seria una eina “clau i indispensable per a garantir la sostenibilitat i viabilitat d'aquests xicotets negocis i eixir d'aquesta crisi econòmica”.
En aquest context, l'Aliança per la baixada de l'IVA al 10% en les perruqueries, ha reactivat els contactes amb tots els grups parlamentaris que van donar suport a la PNL aprovada en 2018 que reclamava la baixada de l'IVA, i que va ser secundada pels grups polítics que fan costat a l'actual govern de coalició.