La Universitat d’Alacant celebra en el CdT de Dénia la Jornada Gurmeet d’emprenedoria gastronòmica
Els estudiants del grau de Gastronomia i Arts Culinàries presenten els seus projectes d’emprenedoria, disseny de rutes i esdeveniments gastronòmics
Els projectes han mostrat els coneixements adquirits durant el procés formatiu i reflecteixen aspectes com a igualtat de gènere, inclusió i sostenibilitat. De la mateixa manera, els treballs buscaven la consecució, com a mínim, d’un, dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per les Nacions Unides.
Aquesta Jornada Gurmeet s’emmarca dins de les activitats transversals que realitza el grau de Gastronomia de la Universitat d’Alacant. L’objectiu final és que els estudiants facen tasques col·laboratives, treballen en equip i s’enfronten a situacions reals, en què hagen de defensar les seues idees i projectes davant d’organismes i empreses.
En l’acte, que es va celebrar en el CdT Marina Alta de Dénia, l’alumnat va defensar els seus projectes d’emprenedoria gastronòmica, fires i empreses gastronòmiques davant de representants de l’Ajuntament de Dénia i de Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia, els quals van ajudar a valorar-ne la qualitat i la viabilitat.
El tribunal avaluador va estar presidit per la professora de l’assignatura Protocol i Gestió d’Esdeveniments en Gastronomia, Rosa María Torres, i va comptar amb l’opinió de Vicent Martín Ronda i Toni Reig Pérez, de l’Oficina de la Innovació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO, i la presència de Juana Jordá Guijarro, directora del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA- Dénia GASTERRA.
L’acte va ser inaugurat per Melani Ivars, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Dénia, Luis Gras, degà de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant, i Floren Terrades, director de Dénia Ciutat Creativa.
En total s’hi van presentar setze projectes distribuïts en tres categories: Disseny de Fira Gastronòmica, Arts Culinàries i Restauració, Desenvolupament Local Rural i Sostenibilitat.
Els projectes presentats van obtenir una alta valoració per part del jurat que en paraules de Rosa Torres «destaca l’elevat nivell de coneixement sobre gastronomia, l’originalitat d’alguns projectes que presenten innovacions molt suggeridores en la concepció del negoci de restauració amb perspectiva artística, saludable i inclusiva, consultoria gastronòmica, rutes combinades atractives, fusió gastronòmica territorial, tenint en compte de manera transversal els ODS».
En la categoria de Desenvolupament Local, Rural i Sostenibilitat, va destacar el projecte titulat «Recasolà mediterrani», que va fer una proposta singular de lluita contra la despoblació en el municipi de Fageca, a partir de la tradició gastronòmica i el valor paisatgístic. Aquest projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Fageca, s’implementarà aquest mateix any.
En la jornada es va proposar, a més, la creació d’una associació professional de gastrònoms, com a pas previ al desenvolupament d’un col·legi professional. Molts d’aquests projectes han obert línies d’investigació que el jurat va estimar necessari desenvolupar en l’àmbit de la gastronomia i les arts culinàries.