Cullera aconseguix un superàvit de 2,4 milions en el pressupost de l'any passat
Cullera consolida la senda de recuperació de la seua economia municipal després d'anys de notícies dolentes. L'alcalde de la localitat, Jordi Mayor, flanquejat per regidors del govern municipal del PSPV-PSOE i Compromís, ha presentat este matí el resultat de la liquidació del pressupost del 2016, que demà es porta a ple. Els comptes deixen, per segon any consecutiu, un balanç positiu en haver aconseguit novament superàvit. En esta ocasió és fins i tot superior al del 2015 i ascendix a 2.456.468,63 euros enfront l'1,9 previ, ha detallat el primer edil.
Però no és l'única dada positiva. Per primera vegada en molt temps, l'Ajuntament de Cullera torna a aconseguir un romanent positiu de tresoreria. A 31 de desembre del 2016, en la caixa municipal hi havia un saldo positiu d'1.578.794,53 euros, amb la qual cosa es trenca la tendència dels anys anteriors en els quals el romanent era sempre negatiu.
Mayor ha ressenyat que este indicador «és el més significant» sobre l'estat dels comptes «perquè parla dels diners reals que tenim en caixa». En eixe sentit, ha recordat les dades dels anys anteriors. Així, en 2014 el romanent era negatiu amb -4.128.472,36 euros i en 2015 ho fou de -2.373.057,11 euros. La màxima autoritat ja va manifestar fa ara un any el seu desig que al final de la legislatura la situació es revertira totalment, fet que s'ha consumat abans.
Reducció del deute
Un altre dels paràmetres que millora és el del deute, el gran llast de l'economia municipal. Cullera aconseguix baixar el nivell d'endeutament de la barrera psicològica del 100 %. En concloure l'any anterior, l'índex de volum de capital viu era del 97,18 %, pràcticament 10 punts menys respecte a la referència prèvia. El nivell màxim fixat pel govern és del 75 % —enfront del 110 % d'abans de la crisi— amb la qual cosa l'executiu municipal estima que en uns anys també estarà en disposició d'aconseguir eixa meta.
En un altre ordre de coses, seguix a la baixa el temps que el consistori tarda a fer front al pagament de les factures. El conegut tècnicament com a període mitjà de pagament a proveïdors va ascendir en 2016 a 113,26 dies enfront dels 150,74 del 2015.
Encara que Mayor ha sigut prudent en este aspecte, perquè encara s'està lluny dels 30 dies que marca la llei, s'ha mostrat «optimista» i considera que, d'acord amb la tendència de l'exercici en vigor, este serà un dels indicadors que experimentarà una millora notable enguany.
El nombre de factures sense consignació ha passat a ser pràcticament insignificant i es deu, sobretot, a pagaments que es presentaren al cobrament després de tancar-se l'exercici i, per tant, ja no poden aplicar-se al pressupost anterior. En 2014, este apartat representava més d'un milió d'euros. En 2015 ja es va passar a 230.265,90 euros i enguany és de 50.435 euros —corresponents a emergències, etc.— i 112.553 de factures rebudes en finalitzar l'exercici i que es tramiten en 2017 —llum i residència, principalment.
Finalment, i pel que fa a les dades macroeconòmiques, l'estalvi net —la diferència entre els drets liquidats, de l'estat d'ingressos i de les obligacions reconegudes, minorada per l'import d'una anualitat teòrica d'amortització dels préstecs, se situa en 4.646.303,31 euros.
Més ingressos i major control
Jordi Mayor ha assenyalat dos factors clau per a haver aconseguit este resultat moderadament positiu en el primer pressupost dissenyat i executat íntegrament pel nou govern del canvi. En primer lloc, ha apuntat cap a l'increment de la recaptació; en segon, ha destacat el control exhaustiu de la despesa per part dels regidors.
«Enfront de les polítiques del Partit Popular de Cullera de pressupostar ingressos superiors a la realitat i de gastar per sobre del recaptat, el govern del PSOE i Compromís dissenya uns comptes prudents i realistes i els regidors gasten el que tenen», ha expressat. En eixe sentit, ha valorat l'«esforç» de gestió de les diferents àrees de govern i ha felicitat als edils per la seua responsabilitat en l'ús dels diners públics.
Així mateix, ha posat en relleu que «el nou govern no solament està duent a terme polítiques socials de calat i recuperant drets socials» sinó que a més «ha reconduït la situació econòmica i està reflotant el vaixell pagant els deutes heretats i fent polítiques per a les persones».
Sobre la destinació del romanent positiu de tresoreria, la intervenció municipal disposa que haurà de dedicar-se a reduir el deute de més de 24 milions heretat del PP, fet que l'alcalde ha lamentat «perquè entenem que ja estem pagant massa diners als bancs i, per tant, el Govern d'Espanya hauria de donar-nos marge per a poder retornar-li eixos diners a la ciutadania en forma de polítiques que beneficien les persones».