La UPCCA de Crevillent llança una campanya de prevenció del consum d'alcohol durant les festes nadalenques
Amb l'objectiu que la ciutadania gaudisca d'un Nadal saludable, des de la Regidoria de Drets Socials i Desenvolupament Humà aprofiten la tradicional felicitació nadalenca per a advertir dels riscos del consum d'alcohol
La UPCCA arranca una campanya que estarà present en diverses xarxes socials institucionals durant totes les festes nadalenques. L'objectiu és llançar un missatge senzill i directe, que ressalte les coses positives d'aquestes dates tan assenyalades per a evitar les situacions en les quals el consum d'alcohol les puga fer malbé.
La regidora de Drets Socials i Desenvolupament Humà, i per tant responsable de la UPCCA, Montserrat Pineda, ressalta la importància de celebrar aquestes festes amb sentit comú i donant bon exemple als nostres menors, “com podem esperar que els joves siguen assenyats si som els adults els primers a tindre un comportament poc responsable amb el consum d'alcohol en festes?”. Amb aquesta pregunta retòrica, l'edil insta la ciutadania adulta de Crevillent a reflexionar sobre quin tipus de festa nadalenca volem transmetre als més joves.
Cal recordar que l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida a Espanya amb una innegable relació entre festes i augment dels consums. D'acord amb els últims estudis publicats sobre els efectes de l'alcohol en la salut: no existeix un límit segur, tot consum té un impacte en la salut del consumidor.
A més, en el marc de l'Acció conjunta europea per a reduir els danys relacionats amb l'alcohol (Reducing Alcohol Related Harm, RARHA) es va constatar que molts països, en les seues guies nacionals, aconsellaven reduir el consum utilitzant el concepte de consum de “baix risc”, assumint que per a determinades malalties gastrointestinals, càncer i lesions no existeix un nivell de consum segur . La majoria dels límits de consum de baix risc de països del nostre entorn es troben per davall dels valors recomanats per Espanya fins al moment.
Per això, el Ministeri de Sanitat en col·laboració amb un grup de persones expertes ha realitzat una revisió de l'evidència disponible mitjançant la creació de tres grups de treball: 1) Estimació del risc en la salut i límits de baix risc de la mitjana de consum d’alcohol 2) Estimació del risc en la salut i límits de baix risc dels episodis de consum intensiu d'alcohol (binge drinking) 3) Tipus de begudes alcohòliques i efectes diferenciats en la salut.
La principal conclusió de l'estudi és: només s'eviten els riscos associats al consum d'alcohol si no es consumeix. El missatge de reduir el consum d'alcohol per davall dels límits de baix risc no ha de portar a la falsa impressió que aquest consum no té risc, la qual cosa podria animar les persones que no consumeixen a començar a consumir, i a les que ho fan per davall d'eixe límit a augmentar-lo. Per a exercir una vertadera llibertat d'elecció i poder prendre decisions raonades, s'ha de disposar d'una informació completa i veraç sobre els beneficis, riscos, costos i les conseqüències pròpies i alienes del consum d'alcohol.