L'Arxiu Municipal de Crevillent tanca 2024 amb més donacions, digitalització i nous fons
Entre les seues gestions, destaquen les 27 donacions realitzades per la ciutadania i les institucions crevillentines, que enguany han permés catalogar 294 caixes, aconseguint un total de 10.000 caixes de documentació municipal.
A més, s'han digitalitzat més de 72.000 imatges de documents històrics, que ja es troben disponibles en la pàgina web municipal.
L'Arxiu Municipal Clara Campoamor ha presentat la seua Memòria Anual de l'any 2024, en la qual repassa totes les iniciatives, gestions i activitats dutes a terme per aquest servei municipal, de la mà de la seua Arxivera Municipal, Bibiana Candela Oliver.
En referència a la gestió administrativa, al llarg de 2024 es van rebre un total de 27 donacions de ciutadans i institucions crevillentines, ja que l'arxiu és també un centre de documentació concebut per a reunir tot el patrimoni documental local, en definitiva, la pròpia història de la nostra població. Entre aquestes donacions es troben fotografies, programes, cartells, revistes i, com a curiositat, l'acció número u original del Teatre Chapí. Gràcies a aquestes aportacions, l'Arxiu Municipal compta en la seua biblioteca amb les col·leccions completes de les revistes de Setmana Santa (des de 1925) i Moros i Cristians (des de 1966).
Per part de les oficines municipals, es van remetre 39 caixes amb documentació, que han sigut catalogades dins del sistema digital de l'Arxiu. Des d'abril de 2022, aquestes transferències es realitzen exclusivament a través de l'arxiu electrònic, agilitzant l'accés a la informació. Amb aquestes incorporacions, l'Arxiu arriba a la xifra de 10.000 caixes de documentació municipal catalogades, facilitant la gestió administrativa i el servei a la ciutadania.
Així mateix, s'ha elaborat el catàleg dels fons extraordinaris procedents de les donacions de la Impremta Impretip, la família Mas Seguí i la família Cárceles-Magro, que ja estan a disposició dels investigadors i ciutadans.
També s'han registrat 150 visites presencials de ciutadans per a la realització de gestions administratives, com l'obtenció de la cèdula d'habitabilitat o la gestió de llicències d'obra, així com per part d'investigadors per a la realització de Treballs de Fi de Grau (TFG) o la redacció d'articles per a la commemoració del centenari de la revista Crevillent-Setmana Santa.
Pel que fa a les activitats de difusió, s'han dut a terme visites guiades d'una hora de duració, en les quals s'explica als visitants la història de Crevillent i el funcionament de l'Arxiu. Aquest edifici conté les restes de les muralles del castell del segle XIV, la qual cosa el converteix en un espai de gran valor històric. Durant 2024, un total de 576 persones han participat en aquestes visites, sumades a les consultes presencials i visites individuals de ciutadans, aconseguint un total de 1.720 visitants.
L'Arxiu ha publicat 62 notícies en diferents mitjans de comunicació i xarxes socials, incloent-hi el Document del Mes, la Foto del Mes i efemèrides sobre la història local. També ha realitzat sis publicacions impreses, entre elles:
- Quatre nous números de la sèrie Edificis Històrics de Crevillent, arribant al número 23.
- 1.000 exemplars del calendari fotogràfic.
- Tres articles d'investigació signats per l'Arxivera Municipal.
- Dos conferències per a donar a conéixer la història de Crevillent.
A poc a poc, l'Arxiu Municipal Clara Campoamor s'està consolidant com un centre de referència per a la investigació. Actualment, compta amb més de 72.000 imatges digitalitzades de documents històrics accessibles en la web municipal, entre elles, tots els llibres d'actes del Ple des de 1840 i una completa hemeroteca amb periòdics locals des de 1889.
La regidora Mónica San Emeterio Gil ha valorat positivament la labor de l'Arxiu Municipal, destacant el seu paper en la preservació del patrimoni documental i la seua importància en la gestió administrativa, la consulta de documents i el suport a investigadors.