elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” recorda la música crevillentina a principis del segle XX

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” recorda la música crevillentina a principis del segle XX
  • Des de l'últim quart del segle XIX, Crevillent comptava amb dos bandes de música, La Primitiva i La Filarmónica, que de manera habitual actuaven durant els mesos de maig a juliol per a animar les vetlades nocturnes del passeig més importants de la vila

Des de l'últim quart del segle XIX, Crevillent comptava amb dos bandes de música, La Primitiva i La Filarmónica, que de manera habitual actuaven durant els mesos de maig a juliol per a animar les vetlades nocturnes del passeig més importants de la vila, el Passeig d'Alfons XII (hui coneguda com a Plaza de la Constitució)

Crevillent (21/06/2024).- L'Arxiu Municipal de Crevillent “Clara Campoamor” recorda la música crevillentina a principis del segle XX, on des de l'últim quart del segle XIX, la localitat comptava amb dos bandes de música, La Primitiva i La Filarmónica, que de manera habitual actuaven durant els mesos de maig a juliol, coincidint amb la primavera i l'arribada de l'estiu, per a animar vetlades nocturnes del passeig més importants de la vila, el Passeig d'Alfons XII (hui coneguda com a Plaça de la Constitució. Era una activitat esperada per tots els veïns i veïnes de Crevillent que, encara malgrat el mal temps, acudia el més distingit i selecte de la societat del municipi.

La música és inherent a la idiosincràsia crevillentina i les bandes de música participaven en els actes importants de la localitat, com a inauguracions d'edificis, festes o visites de personatges destacats, així com en els certàmens de localitats pròximes, com Cox, Orihuela i Aspe amb motiu de les festes patronals. El fundador de La Filarmónica va ser Sr. Juan Bautista Aznar, mort en 1908 als 26 anys, víctima d'una ràpida i cruel malaltia, a l'enterrament de la qual van acudir representants de localitats veïnes i gran part del poble de Crevillent. El seu successor en el càrrec va ser el seu fill Manuel Aznar, encarregat de cobrar de l'Ajuntament 50,60 pessetes, per una actuació d'11 de juny de fa quasi cent anys, per a amenitzar la vetlada del dijous a la nit.

La riquesa cultural i musical de Crevillent destacava per les seues canviades de nom i llorejades bandes de música i el seu honorable Orfeó, en el finançament del qual participava l'Ajuntament, com és aquest el cas, ja que com es deia “cultura l'art és de pobles grans”. Tan sols quatre anys després, en 1929, totes dues bandes es van unir per a formar l'actual banda de música que prompte complirà el seu centenari.

Pujar