Les Corts insten al Consell a crear xarxes de cooperació amb les víctimes d'esterilització forçada de Perú
La Comissió de Drets Humans dels Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Podemos-Podem en la qual s'insta al Consell a la creació de xarxes de cooperació valenciana amb les víctimes de l'esterilització forçada de Perú i li sol·licita que condemne aquestes pràctiques del govern de l'expresident Alberto Fujimori per entendre-les com a masclistes, racistes, classistes i contràries als drets humans de les dones.
La diputada Cristina Cabedo reclamava en la iniciativa aprovada que Les Corts Valencianes manifesten el seu suport a les dones víctimes d'aquestes pràctiques i als seus familiars i que s'inste al Consell al fet que també manifeste la seua solidaritat i creu xarxes de cooperació valencianes amb les víctimes d'esterilització forçada, especialment a través d'estratègies que construïsquen xarxes internacionals entre col·lectius que treballen per l'apoderament de les dones.
Aquestes xarxes de cooperació reconeixeran la vulneració de drets humans patits per aquestes dones, i sensibilitzaran i visibilitzarán entre la ciutadania valenciana aquestes violències.
Podem també insta al Govern d'Espanya al fet que duga a terme les mesures necessàries – des del conjunt de les institucions espanyoles, en el marc de la Unió Europea i des dels organismes internacionals on Espanya tinga representació – que exigisquen la reparació de les víctimes i dels seus familiars, a l'una que la sanció dels responsables.
Cabedo ha recordat que en la dècada dels anys noranta, les dones peruanes més pobres, van ser sotmeses, contra la seua voluntat, a esterilitzacions forçades com a suposada solució a la pobresa extrema que existia a Perú.
Es tractava, en la majoria dels casos, de dones indígenes, especialment quechua parlants), sotmeses al polèmic programa de control de la natalitat del govern de l'ex president Alberto Fujimori (1990-2000), a través de l'aplicació del Programa de Salut Reproductiva del mètode de Anticoncepció Quirúrgica Voluntària (AQV).
El Pla va ser finançat per l'Agència de Cooperació Internacional Nord-americana i pel Fondo de Poblacions de Nacions Unides (UNFPA). Segons dades presentades l'any 2002 es calcula que, entre 1995 i el 2000, prop de 331.600 dones van ser esterilitzades.
El pla, que tenia com a objectiu disminuir el nombre de naixements en els sectors pobres de la societat peruana, apuntava essencialment a la població indígena de les zones més abandonades. Els casos van ser denunciats i arxivats i tornats a denunciar, amb un recorregut d'apel·lacions que va des de finals dels anys 90 fins avui.