Castellano

El Consell llança un pla per ajudar al comerç minorista i a l'artesania a recuperar múscul

El Consell llança un pla per ajudar al comerç minorista i a l'artesania a recuperar múscul
  • El Pla Estratègic de al comerç minorista i l'Artesania 2021-2025 buscarà fórmules per dinamitzar un dels sectors que més ocupació genera a la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
El Consell llança un pla per ajudar al comerç minorista i a l'artesania a recuperar múscul - (foto 2)

El comerç minorista i l'artesania és el sector que més ocupació genera després de l'administració pública, sanitat i educació. Però viu una situació complexa ja que des de l'any 2008 no ha deixat de perdre múscul: gairebé un 18% per la crisi financera però, tot i la recuperació econòmica que el va seguir, el comerç es va continuar reduint gairebé un 6%.

La Conselleria d'Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball ha desenvolupat un pla per evitar que el sector seguixca reduint-se i s'adapte a les noves realitats amb la digitalització i la sostenibilitat ecològica com a principals eixos.

Aquest dijous ha tingut lloc la presentació del Pla Estratègic del comerç minorista i l'Artesania 2021-2025 (PECA), un full de ruta de la política comercial i artesana que ha de guiar l'actuació de la Generalitat: "L'objectiu és tenir una planificació a quatre anys vista sobre el que hem de fer al costat del sector per millorar tota la sevu estratègia ", ha explicat el conseller Rafa Climent, qui ha presentat el pla al costat de la secretària autonòmica Rebeca Torró i la directora general de Comerç i Consum, Rosana Seguí.

El pla, elaborat per l'Oficina de Comerç i Territori PATECO, busca respondre a una realitat: "Hem estudiat, planificat, reflexionat i hem llums llargues per anar millorant el sector del comerç. [...] El Pla demostra la voluntat ferma del Consell pel comerç de proximitat i l'artesania, i ho fem amb planificació. No treballem per ocurrències sinó des del rigor i la reflexió".

El Pla estratègic integra plans operatius que ja es venien treballant i posant en marxa des de la Conselleria, com el recentment aprovat Pla d'acció territorial sectorial del comerç la Comunitat Valenciana (PATSECOVA) i la continuació de el Pla d'impuls a la transformació digital del comerç i l'artesania, 2018-2023, als que integra nous reptes, noves oportunitats que s'obren gràcies als Fons Next Generation.

En aquest sentit Climent ha anunciat que en breu "la Conselleria d'Economia presentarà el Projecte Retail Future +, un ambiciós projecte de transformació digital".

Entre els reptes principals estan al ajudar a superar la crisi derivada del coronavirus, impulsar una transformació modernitzada, impulsar la millora de la competitivitat, optimitzar els recursos públics autonòmics, desenvolupar nous instruments i millorar la col·laboració entre els agents.

El finançament del pla, per cert, es realitzarà mitjançant l'elaboració de plans operatius bianuals (per als períodes 2022- 2023 i 2024-2025), en els quals es concretarà l'abast financer de les actuacions que es programen, es realitzarà una estimació dels recursos financers necessaris i s'identificaran les seues vies de finançament.

Bones perspectives econòmiques

Preguntat per les perspectives de l'economia valenciana en plena cinquena onada de coronavirus, el conseller ha reconegut, en declaracions a elperiodic.com, que les previsions són optimistes: "Hi ha indicadors que milloren la situació i veurem com va desenvolupant-se. El virus el tenim ací i hem d'anar amb compte però si anem controlant el virus serem capaços que l'economia vaja endavant".

En aquest sentit, Climent reconeix que la Comunitat depèn molt del turisme i té una afecció molt directa sobre el comerç. Les dades de l'atur tampoc són "bons" i, per això, caldrà estudiar com es desenvolupen els propers mesos.

Pujar