elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El conflicte entre vida i treball en parelles amb fills arranca abans en les dones que en els homes

El conflicte entre vida i treball en parelles amb fills arranca abans en les dones que en els homes

    Un estudi de les universitats de València, Saragossa i Mondragón analitza com influeix el gènere i l’edat dels fills en el conflicte vida-treball en organitzacions de l’economia social (cooperatives, societats laborals, mutualitats o fundacions, entre d’altres). Publicat a Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, el treball conclou que mentre que les dones experimenten una disminució dels dos tipus de conflicte fins que els seus fills són adolescents i després es dona una estabilització, els homes viuen un conflicte constant fins que els seus descendents arriben a l’adolescència, i després disminueix. 

    “És a dir, les mares comencen amb més conflictes que els pares”, conclou Esther Villajos, investigadora de l’Institut de Recerca en Psicologia dels RH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la Universitat de València (UV). “Aquest estudi té unes repercussions pràctiques significatives a l’hora de dissenyar polítiques i pràctiques de conciliació a les empreses, i s’estén també a l’àmbit de les polítiques públiques. És necessari que el teixit empresarial i els responsables polítics siguen conscients de les dificultats de conciliació que enfronten homes i dones amb fills/es de fins a 5 anys, fins i tot en empreses més horitzontals i democràtiques”, completa Villajos, també professora del Departament de Psicologia Social de la UV.  

    L’estudi s’emmarca en la gestió de recursos humans, i tracta l’equilibri que estableixen les organitzacions i els individus entre les responsabilitats familiars, de gènere i laborals, especialment en famílies amb fills, en organitzacions d’economia social, que tendeixena ser més horitzontals, femenines i participatives que altres. Els conflictes es poden produir perquè el treball interfereix amb la família (WFC), o la família interfereix amb la feina (FWC).

    “Els resultats van revelar algunes diferències quant a l’edat dels fills en el conflicte treball-família i família-treball entre dones i homes”, es destaca en la investigació. Així, es mostra que el gènere té un paper important; no en la interacció amb el fet de tenir un fill o no, sinó en els efectes directes. Per això es va analitzar el punt d’inflexió en relació amb l’edat del fill, i es va observar que els homes descrivien més conflictes entre la família i el treball, de manera que les exigències familiars interfereixen negativament en el seu rendiment i exigències laborals. En el cas de les dones aquesta situació és menys freqüent, probablement a causa de la perpetuació dels rols de gènere i de l’assumpció de les responsabilitats de cura familiar com a pròpies”, comenta Villajos.

    Després de l’anàlisi de la diferència entre el conflicte quan la feina interfereix amb la família i quan la família ho fa a la feina, amb l’edat dels fills, es conclou que hi ha conflicte (dels dos) fins als 17-18 anys. No obstant això, hi ha una edat crucial dins d’aquesta, que és fins als 4 (quan la família interfereix a la feina) i 5 anys (quan la feina ho fa a la família), moments en què el conflicte comença a disminuir i després s’estabilitza. 

    Els resultats d’aquest estudi afecten els departaments de recursos humans i s’estenen a l’àmbit de les polítiques públiques. “Els governs haurien de ser conscients que els mecanismes que subjauen en el conflicte treball-família funcionen de manera diferent per a homes i dones. Per tant, haurien de promoure mesures per a millorar la conciliació de la vida laboral i familiar, com ampliar els permisos de maternitat i paternitat o aplicar mesures de flexibilitat de fins a 4-5 anys i garantir que les empreses les apliquen per igual tant per a homes com per a dones”, conclou la feina.

    Aquest estudi s’ha basat en 1589 empleats de diverses organitzacions d’economia social que van respondre un qüestionari anònim per a mesurar el conflicte família-treball. Un 49,8% dels qui hi van participar eren dones, per un 49,7% d’homes. La recerca ha estat finançada per la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana.

    Referència article: Villajos i altres. “Work-family conflict in social economy organisations. Individual differences in the employees’ demographic profile”. CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa. Núm. 111/2024. ISSN: 0213-8093.

    Peu de foto: Esther Villajos, investigadora de l’Institut de Recerca en Psicologia dels RH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la Universitat de València.

    Pujar