La Comunitat Valenciana és la vuitena autonomia amb la mensualitat més barata per als llogaters
València i Alacant entre les capitals top 10 on més puja el preu del lloguer
Segons l'informe anual de preus de lloguer de pisos.com, el pis tipus de lloguer a la Comunitat Valenciana va registrar al desembre de 2021 un preu mitjà de 6,44 euros per metre quadrat, fet que va suposar un descens interanual del -10,18%. , el tercer més cridaner del país. Va ser la que menys va caure mensualment: un –0,16%. Trimestralment, va decréixer un -1,38%. Semestralment, va llançar la segona retallada nacional: un -7,35%.
El País Valencià va ser la vuitena autonomia amb la mensualitat més barata per als llogaters, per darrere de Castella i Lleó (4,55 €/m²), entre d'altres. Per part seua, el pis tipus de lloguer a Espanya va tenir al desembre un preu mitjà de 9,98 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va marcar una pujada mensual del 0,71%, una trimestral de l'1,73% i una semestral del 3,63%. Interanualment, es va incrementar un 1,14%.
Al llarg del 2021, el mercat el lloguer ha ajustat els seus preus, una tendència que podria encallar-se de cara al proper any. Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, “la pandèmia va promoure la negociació a la baixa de les rendes, alhora que bona part de la demanda tradicional com, per exemple, els estudiants, van tornar a casa dels pares. Així mateix, els potencials compradors amb estalvi i solvència que vivien de lloguer van fer el salt a la propietat aprofitant el finançament barat i el creixement progressiu dels preus de l'habitatge”. Font indica que "l´abaratiment de les rendes també s´ha vist motivat per l´assimilació per part del lloguer residencial d'habitatges heretats i turístics".
El portaveu de pisos.com declara que aquest escenari podria fer un tomb el 2022: “La plusvàlua que genera la venda en aquests moments de gran pressió compradora és molt interessant, per la qual cosa part de l'oferta de lloguer podria fer-se líquida i desaparèixer del inventari actual”, assenyala el directiu. D'altra banda, Font fa referència a les mesures intervencionistes de la Llei d'Habitatge, “que anticiparien una pujada prèvia a l'entrada en vigor de les limitacions anunciades pel Govern per mantenir la rendibilitat en un context econòmic inflacionista”.