Compromís reclama al Govern que el mecanisme d'ajust no penalitze a productors i consumidors d'energies renovables en la factura
Segons destaca Compromís “l’opacitat en aquesta materia no pot seguir. És lamentable”
El senador Carles Mulet ha exigit al Govern un gir en les seues ‘mesures estrela’ perquè el mecanisme d'ajust de costos de producció per a la reducció del preu de l'electricitat en el mercat majorista inclòs en el Reial decret llei 10/2022, de 13 de maig, no penalitze fins a maig de 2023 als consumidors de llum en el mercat lliure i, especialment, als qui han apostat per produir i autoconsumir energia procedent de fonts netes i renovables. “És un contrasentit que, malgrat els esforços econòmics realitzats per moltes famílies a canviar electrodomèstics per uns altres més eficients, llums led, i instal·lar qui puga panells solars fotovoltàics continuen arribant-lis maçades a les seues factures per la via de la lletra xicoteta, en la qual els consumidors sempre perden i les empreses de sempre, guanyen, a pesar que la normativa jugava teòricament a favor dels més febles de la cadena”, ha indicat el representant de Compromís.
Segons el portaveu adjunt de l'Esquerra Confederal al Senat “la gent ha de veure compensats els seus esforços, tindre un Executiu que els defense i que la seua factura no continue pujant per les mesures de compensació del mecanisme ibèric. No semblen estar a l'altura del que d’ells s'espera en aquesta crisi de preus i que s'anirà agreujant mensualment en els pròxims mesos, una cosa inassumible per a molts ingressos familiars”.
Per al representant valencià “el Govern no s'ha posat d'una forma clara del costat dels ciutadans i les empreses consumidores d'energia. Lo hem vist d'una forma molt clara en el cas de sectors econòmics estratègics per a nosaltres, com la indústria ceràmica castellonenca, que no ha tingut un còmplice en els ministeris, sinó algú que sembla vetlar de manera indecent pels interessos les empreses que estan trufadas d'exministres de PP i PSOE”. El senador ha recordat les propostes llançades des de la coalició per a tractar d'influir en el mercat energètic a través de la creació o adquisició d'una elèctrica com ha ocorregut a França que treballe amb ètica i pense en els beneficis socials per damunt de les primes dels seus directius o facilitar informació per a estalviar en la factura.
Opacitat
“Veiem com tot el que envolta a aquest sector és opac. Parlem del Castor, els seus cànons i externalització de responsabilitats en els abonats al gas, o el càstig als consumidors que tracten d'estalviar en les seues factures de la llum o no consumir amb orígens fòssils. Un exemple ben clar és la desinformació que viu molta gent, que continua creient que l'hora més barata per a posar la llavadora és a mitjanit, quan són ara trams muy cars, sense que ningú els haja informat; o l'apagada que es viu des de fa setmanes en el Comparador d'Ofertes d'Energia de la CNMC (https://comparador.cnmc.gob.es) de manera que els potencials usuaris segueixen sense poder aclarir quines tarifes i energètiques els convenen. Tot mal i lamentable”, ha sentenciat.