Compromís presenta un veto a la reforma LOREG i demana la seua retirada després del 'harakiri' del PSOE
Per als senadors de Compromís la mesura adoptada és 'barroera', 'poc ambiciosa' i no soluciona de manera efectiva el problema, pel que proposen un simple canvi de redacció perquè no es torne a aprofitar partidistament el calendari mai més
Després dels successos d'aquest cap de setmana en què el PSOE ha fet entrega del Govern d'Espanya "a un corromput PP", la formació Compromís presentarà al Ple d'aquesta mateixa setmana un veto a la Proposició de Llei Orgànica de modificació de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General per al supòsit de convocatòria automàtica d'eleccions en virtut del que disposa l'article 99 de la Constitució.
Així, el veto defensat per Compromís reclama la retirada d'aquesta Proposició de Llei Orgànica i la seua devolució al Congrés, "perquè es busque una redacció que solucione totes les possibles variables i no siga un simple parxe per a l'actual problema que es vol solucionar per la via colpista", ha indicat el senador territorial Carles Mulet.
Compromís ja va proposar al Congrés que el procés electoral dure el que ha de durar: quinze dies i que, únicament, "de manera excepcional quan per produir-se la convocatòria de les Corts en un dia en què hi haja coincidència amb festa nacional, convinga fer una alteració de data, en comptes de celebrar-se les eleccions en el cinquanta-quatrè dia posterior puguen celebrar-se en el quaranta-set". Tal redacció permetria que "si per exemple l'any que ve cal dissoldre les Corts no el 31 d'octubre, sinó el 7 de novembre, si comptem quaranta-set dies ens en anirem també al 25 de desembre. Què farem? Una altra reforma exprés amb tota aquesta parafernàlia per arreglar el problema?, aquest nyap no soluciona els hipotètics problemes, la nostra proposta sí", ha indicat.
Per als senadors de Compromís resulta "inaudit" que qui va aprofitar el calendari, va planificar amb maldat quirúrgica les dates establertes per fer coincidir una hipotètica tornada a les eleccions el dia de Nadal, "vulga ara esmenar la legislació que li va permetre jugar amb aquesta mena de amenaça". També ho és que el PSOE "a la vista de com ha actuat el partit conservador, decidisca fer-se l'harakiri, traisca la seua ideologia i votants i li lliure el Govern, per la qual cosa es fa innecessària i irrellevant aquesta reforma".
Segons el senador Mulet "va ser el mateix Mariano Rajoy, gràcies al paper de titella de la presidenta del Congrés i a la convocatòria dels òrgans del seu partit, qui va perdre una setmana a analitzar les suposades condicions de Ciutadans per jugar amb el calendari. Va ser un acte premeditat, per part d'un partit antisistema que no respecta ni al propi funcionament dels òrgans del Congrés dels Diputats", ha afegit.
Després de la situació creada pel PSOE, un cop "dinamitades les possibilitats d'un govern de canvi, i també desballestat des de dins al principal partit de l'oposició, rendit vergonyosament al partit més corrupte Europa, aquesta amenaça de noves eleccions sembla dissipar-ja que lliuraran el govern de l'Estat al Partit Popular. Per tant, quin sentit té aquesta reforma a la carta de la LOREG?".
Reforma poc ambiciosa
Si tal com ha passat, s'ha paralitzat la primera votació d'investidura per pur tacticisme, el problema no és ara escurçar la campanya electoral; per un cas puntual no es pot modificar la legislació a l'antull d'un partit polític. Per a la coalició "urgeixen reformes en la LOREG més importants i aclamades per la població" en aspectes com la prohibició de sondejos i enquestes en els últims dies, la innecessària jornada de reflexió, el malbaratament existent al mailing per separat emès per part dels partits polítics, el debat sobre l'edat mínima de vot... però escurçar la campanya electoral de 15 dies a 8, per a eleccions fallides és un greuge injustificable ja que tindria més sentit limitar la despesa d'aquestes campanyes electorals o que siga més restrictiu en aquestes segones o terceres convocatòries.