Compromís pregunta al Senat si hi ha hagut troballes paleontològiques durant els treballs en la N-232 i quin ha sigut el seguiment realitzat
Els experts ja van assenyalar que es podrien descobrir jaciments de gran rellevància
Compromís ha sol·licitat a través de preguntes al Govern conèixer quin ha estat el seguiment paleontològic realitzat durant les obres de construcció de les millores en el traçat de la N-232 i si fruit dels treballs s'estan produint troballes. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha recordat hui la importància dels treballs que afecten muntanyes de Vallivana, port de Querol i terme de Morella “i també a zones sensibles on han aparegut restes paleontològiques i icnites i on són probables les troballes, per la qual cosa s'ha de ser especialment sensible davant l'aparició de restes, per això volem saber si el seguiment realitzat en les obres ha servit per a preservar o localitzar restes de dinosaures com ja van alertar en 2016 paleontòlegs que coneixen la zona”.
La coalició recorda que el patrimoni paleontològic de Morella i comarca, amb les seues excepcionals troballes dels últims anys, estan situant aquestes localitats en les revistes científiques i entre les destinacions culturals de primer ordre, per la qual cosa “plantegem saber les mesures correctores que s'han introduït en el projecte inicial davant les possibles restes, així com conèixer la col·laboració del món científic que han tingut durant els treballs en la N-232”.
Ja en el seu moment els especialistes en restes de dinosaures van advertir que aqueixa zona podria acollir jaciments destacats. En 1997 es van descobrir desenes d'icnites en Vallivana sobre un terreny calcari, en la part actual de tres carrils de la N-232, un dels punts d'inici del nou trajecte. Les petjades de teròpodes podrien ser del Cretàcic Inferior, de fa 135 milions d'anys. L'espai va ser declarat Bé d'Interès Cultural per la seua importància.
Pel que sembla, segons va destacar el món científic, les empreses interessades a executar el projecte de carretera estaven reclamant treballadors arqueòlegs per a realitzar el seguiment de l'obra, per si aparegueren béns culturals, però no perfils d'expert en paleontologia. El propi projecte de la carretera, del Ministeri de Foment, assenyalaba en les clàusules que “es necessita personal tècnic qualificat (arqueòlegs) i els mitjans de què disposen per a treballs de camp: seguiment del moviment de terres, sondejos i excavacions, i realitzar control i seguiment arqueològic”.
El doctor en Paleontologia, José Miguel Gasulla, va arribar a assenyalar que seria convenient el control de restes de dinosaures perquè s'intervindrà en punts de calcària que podrien contenir peces importants, com les petjades aparegudes de Vallivana, i en zones molt pròximes es podrien descobrir jaciments de gran rellevància.
Mulet ha recordat la necessitat de compatibilitzar el progrés i les millors comunicacions amb el respecte als béns culturals que es poden veure afectats “ja siga en forma de línies de Molt Alta Tensió o carreteres, per la qual cosa és imprescindible realitzar els seguiments, modificacions necessàries i vetlar perquè els danys no siguen irreparables i aqueix també és el treball dels polítics”.