elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís esmena els PGE per a demanar un IVA reduït per a costos de producció agraris i per a equiparar els drets i obligacions en jubilacions del sector primaris

Compromís esmena els PGE per a demanar un IVA reduït per a costos de producció agraris i per a equiparar els drets i obligacions en jubilacions del sector primaris

    El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat hui que entre les diverses esmenes de la coalició als PGE ara en tramitació està en la Cambra Alta, hi ha una que proposa l'aplicació d'un IVA reduït del 10% al conjunt de béns i serveis emprats en la producció agrícola, ramadera i forestal, excepció feta dels quals ja se'ls aplica un IVA súper reduït.

    Mulet ha recordat que el sector agrari de l'Estat espanyol és un sector estratègic per a assegurar un subministrament d'aliments als consumidors a preus raonables. L'encariment dels costos de producció en general i, en particular, de l'energia, els pinsos, els fertilitzants i els fitosanitaris en els últims anys ha posat en una situació límit a les petites i mitjanes empreses de producció de productes agrícoles, ramaders i forestals, base de la producció espanyola.
    L'aplicació d'un IVA reduït, prevista l'Annex H de la Directiva europea sobre aquest impost, contribuirà a donar un tractament fiscal més d'acord amb els objectius a aconseguir en aquest sector.

    Igualment s'ha presentat una esmena per a demanar la integració de períodes sense obligació de cotitzar per al càlcul de la pensió d'autònoms i treballadors agraris, per a eliminar la situació discriminatòria que pateixen els treballadors autònoms i treballadors agraris, tant compta pròpia, com a compte alié, quant a la integració de llacunes de cotització.

    Mulet ha exposat que per a tindre accés a una pensió contributiva cal haver treballat i cotitzat durant almenys 15 anys. “La quantia de la pensió s'obté una vegada calculada la base reguladora. Aquest import no és una altra cosa que la mitjana de les bases de cotització —o del sou mensual, dit en altres paraules—, dels últims anys treballats, excloses les pagues extra”.

    Abans de la reforma del sistema que va entrar en vigor en el 2013 es tenien en compte els últims 15 anys de cotització per a determinar l'import de la pensió. Amb la llei actual, aquest període està augmentant any rere any, i la pensió passarà a calcular-se sobre el cotitzat durant els últims 25 anys treballats en 2022.

    La pensió de jubilació per a les persones que han cotitzat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms es calcula de la mateixa forma que en el règim general amb l'única excepció recollida en l'apartat d) de l'article 318 Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social que exclou expressament l'aplicació en aquest règim d'Autònoms de l'apartat 1 de la lletra B de l'article 209 de la mateixa Llei, on es regula la integració dels períodes en els quals no existeix l'obligació de cotitzar.

    En conseqüència, en el cas de treballadors que causen jubilació a través del RETA no es permet la integració períodes en els quals no existeix l'obligació de cotitzar, computant com a zero la base dels mesos en els quals no hi ha hagut cotització.

    Aquests períodes sense cotitzar poden penalitzar el càlcul de la base reguladora -i per tant de la pensió- en integrar-se com a base zero, provocant una disminució molt important en l'import final de la pensió. No obstant això, en el Règim General si existeix la integració de llacunes perquè l'impacte en cas d'absència de cotització siga molt de menor: s'integra al 100% de la base de cotització mínima per a majors de 18 anys durant 48 mesos i la resta de mensualitats al 50% d'aquesta base mínima. Per als treballadors agrícoles compte alié, malgrat estar integrat en el Règim General a partir del 01/01/2012 tampoc s'apliquen les regles d'integració de llacunes de cotització.

    Pujar