La VI Trobada Innovació Educativa obri els Cursos d'Estiu de la Seu Universitària de Cocentaina
El vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, ha inaugurat avui dilluns, 3 de juliol, el primer dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira que la Universitat d'Alacant ofereix en la Seu Universitària de Cocentaina. El curs, titulat VI Trobada d'Innovació Educativa: «Nous escenaris, noves mirades», tindrà lloc fins al dimecres pròxim, 3 de juliol, a l'edifici Àgora, plaça de Ramón y Cajal, 1 (Alcoi).
Aquesta trobada, que ha tingut un gran èxit d'afluència, amb més d'un centenar d'assistents, està dirigida per Raquel Gilar i Nélida Pérez, professores del Departament Psicologia Evolutiva i Didàctica de la Universitat d'Alacant, i constarà de tres ponències en les quals s'analitzaran noves metodologies pedagògiques i innovadors projectes educatius, com els duts a terme pel projecte «Ull d'aigua», un projecte en què la participació dels alumnes i dels educadors és lliure i igualitària. El referent principal d'aquesta escola, denominada escola democràtica, és Sumerhill, a Anglaterra, que des de fa un segle promou una educació més enfocada a la recerca de la felicitat, sense jerarquies, o les escoles Montessori, un altre dels clàssics de l'educació alternativa, en què l'alumne és el protagonista de la seua educació i el professor, o director de l'aprenentatge, un guia que ajuda el xiquet quan ho sol·licita.
Durant aquest curs també es durà a terme un taller pràctic basat en el projecte «Del cor al pinzell», que s'ha anat desenvolupant en l'escola rural Mariola Benicadell al llarg d'aquests dos últims anys. Un projecte d'experimentació artística i d’investigació, en el qual la imaginació, el rigor, la creativitat i l'expressió es complementen mútuament, i que conjuga les influències de Loris Malaguzzi, de les escoles de Reggio Emilia, juntament amb la pedagogia de Francesco Tonucci, en què l'escola i la ciutat s'uneixen en una missió educativa, en la qual els adults hauríem de començar sempre escoltant els infants.