Ceràmica i calçat valencià tremolen per la crisi amb Algèria
La Generalitat demana al Govern central que convoque a les comunitats autònomes per a tractar la situació
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha instat al Govern central que convoque a les comunitats autònomes per a informar sobre l'impacte econòmic derivat de la situació a Algèria.
"Les empreses valencianes s'estan veient afectades per la situació d'incertesa amb Algèria a causa de la crisi diplomàtica oberta entre tots dos països i volem saber amb detall quina és la situació real", ha explicat Climent.
Climent ha ressaltat que la Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma més exportadora a Algèria, amb el 23% del total, i tan sols precedida per Catalunya, amb el 32%. "Catalunya i la Comunitat Valenciana exporten el 55% de l'exportació espanyola a aquest mercat", ha assenyalat.
En aquest sentit, Climent ha afegit que "som els més perjudicats en aquesta crisi i ens importa molt la resposta que estiga preparant el Govern central".
"El pes de l'exportació de la Comunitat Valenciana és tal que prop del 90% de les exportacions espanyoles de calçat, fregides i esmalts, productes ceràmics, catifes, plantes i tèxtil llar procedeix del nostre territori", ha indicat Climent. De les exportacions a Algèria de la Comunitat Valenciana, la província més afectada és Castelló, amb un 46%, seguida de València, amb un pes del 32%, i Alacant, amb un 23%.
El conseller ha explicat que "a pesar que Algèria se situa com la quinzena destinació de les exportacions de la Comunitat, la situació pot tenir un gran impacte en sectors com el de les fregides", situat com a segon soci comercial per darrere d'Itàlia.
Climent ha lamentat que "cada vegada que hi haja un conflicte, acabem pagant-lo sempre els valencians i les valencianes". "Amb Airbus i Boing ho paguem amb la taronges i altres productes, amb el tema de l'impost a la grans companyies tecnològiques l'amenaça va ser per al calçat i ara amb Algèria de nou estem sense dormir des d'anit", ha afirmat.
Per tot això, Climent ha dit que espera una resposta del Govern central amb la qual "poder tranquil·litzar tant a les empreses valencianes que exporten a Algèria -132 es van comptabilitzar l'any 2020- com a les que estan implantades i estan generant ocupació en el propi país".
Preocupació a Castelló i Alacant
La CEV ha qualificat en un comunicat de "molt negativa" la ruptura de les relacions amb Algèria i ha demanat l'actuació diplomàtica per a trobar una solució amb la màxima urgència
"Encara que la decisió de trencar de manera unilateral les relacions comercials responga a qüestions de gestió política, novament tindrà un impacte negatiu sobre l'economia i sobre les empreses", ha expressat la patronall.
Des de l'empresariat s'explica que "a llarg termini l'impacte directe es traslladarà al conjunt de l'economia espanyola en un més que previsible augment del preu del gas procedent d'Algèria i afectarà sobretot les branques més gasintensivas", mentre que "l'impacte sobre l'economia de la Comunitat serà de caràcter immediat atès que, encara que per volum les relacions import-export són reduïdes, mostren major concentració a nivell provincial i sectorial".
A pesar que les relacions són de dimensió reduïda perquè, amb dades de 2021, a penes el 1,3% de les nostres exportacions tenen a Algèria com a destinació, i només el 0,3% de les importacions procedeixen d'aquell país, no obstant això, la Comunitat és la segona regió que més exporta en el conjunt del país i les relacions comercials estan molt concentrades a les províncies de Castelló (segona província d'Espanya que més importa a Algèria) i Alacant (tercera província). València és la setena província en volum exportat a Algèria.
Per sectors, la principal partida exportadora és “semimanufacturas” (fregides/esmalts i taulells, concentrada a Castelló), seguida de “béns d'equip” (Alacant i Castelló) i “manufactures de consum” (tèxtil i calçat, a Alacant). A València la concentració se situa en les branques de química i plàstics. En importacions la concentració es produeix en “semimanufacturas” i “aliments”, destacant la importació de “semimanufacturas” a la província de Castelló.
A nivell empresarial preocupa la incertesa que provoca la reacció algeriana i com afectarà aquesta situació a aquelles empreses valencianes establides a Algèria que importen producte de la Comunitat per a la seua transformació, acabat i posterior venda local a Algèria o exportació a tercers països. "La ruptura de les relacions comercials amb Espanya limitarà en gran manera la gestió dels seus processos productius i el seu volum d'activitat", indiquen.
Ciutadans demana frenar l’impacte de la crisi
La formació ha registrat iniciatives en Les Corts i en el Congrés para solicitar solucions urgents per a frenar l'impacte directe que la suspensió del tractat de cooperació amb Algèria tindrà en la indústria ceràmica de la província de Castelló.
El portaveu de Cs en l'àrea d'Indústria, Carlos Gracia, ha expressat la seua “preocupació” per les conseqüències que la cancel·lació d'aquestes relacions comercials tindrà en tota l'economia valenciana i, per això, ha demanat al Consell “actuar immediatament”.
“Ximo Puig ha de deixar d'alinear-se amb les polítiques de Pedro Sánchez, que s'han evidenciat nefastes per als interessos valencians”, ha manifestat després d'avançar que la formació liberal presentarà una Proposició No de Llei (PNL) per a instar el Govern central, des de les Corts, a solucionar els problemes que genera la política exterior de Sánchez, “sempre en contra dels interessos comercials d'Espanya en general i de la Comunitat Valenciana en particular”.
“Som la segona autonomia que més exporta a Algèria, un total del 22 per cent del país, especialment esmalts, ceràmica i maquinària, un clúster vital per al sosteniment econòmic de la província castellonenca i, per tant, serem també una de les autonomies més afectades per la decisió del Govern algerià”, ha explicat Gracia. A més, tal com ha explicat el diputat, “existeix una forta dependència d'Algèria en el subministrament de gas, la qual cosa està causant gran incertesa perquè el 50 per cent del consum de gas de tota la Comunitat Valenciana es destina a la indústria ceràmica”.
D'altra banda, el Grup Parlamentari Ciutadans (GPCs) en el Congrés dels Diputats, que ha sol·licitat la compareixença dels ministres José Manuel Albares i Teresa Ribera en relació a aquest tema, també ha proposat posar en marxa un pla nacional de suport al sector ceràmic, amb l'objectiu que la indústria de Castelló aconseguisca superar els reptes econòmics que suposa l'actual crisi energètica.
La diputada de Cs per la província de València, María Muñoz, ha explicat, a través d'una PNL registrada al costat de la portaveu d'Indústria del GPCs, Mari Carmen Martínez, que aquest pla “abasta dos vessants, d'una banda, la comercial, amb la substitució d'importacions i l'obertura de nous mercats, i, per un altre, l'energètica, incloent un quadre d'ajudes específiques per al sector ceràmic i per a la progressiva substitució del gas natural per l'hidrogen renovable”.
“La indústria ceràmica fa front en els últims mesos a reptes tan diversos com els aranzels comercials o els elevadíssims preus del gas natural, que ara, amb la decisió d'Algèria, poden incrementar-se fins a nivells mai vistos, i suposar l'estocada final al sector”, ha conclòs Muñoz.