Cebrián: 'Estem atallant els incendis de la pròxima dècada i posant dificultats als de l'any que ve'
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha assegurat que el Consell "treballa ara per a definir el paisatge rural i forestal del futur" i, per a això, "és necessària la col·laboració de tots". "Estem atallant ara els incendis de la pròxima dècada i posant totes les dificultats possibles als què puga haver-hi la temporada que ve", ha explicat.
En resposta a una interpel·lació parlamentària sobre política de prevenció d'incendis forestals, Elena Cebrián ha explicat esta vesprada en Les Corts els objectius i principals mesures de la política del Consell en esta matèria, i ha apuntat que l'estat de l'entorn forestal en l'actualitat "és una conseqüència del que no es va fer, o es va fer de forma inadequada, fa deu o quinze anys".
Respecte d'això, ha indicat que per a una gestió que done millors resultats són necessaris més recursos econòmics, materials i humans. També el suport de totes les institucions per a protegir els boscos, i treballar per a millorar el seu estat, tenint en compte els impactes del canvi climàtic, i reconeixent l'important paper que juguen per a la salut dels nostres ecosistemes i la nostra pròpia salut i qualitat de vida.
Cebrián ha afegit que davant dels incendis, abans que res, és necessària la unitat, la col·laboració institucional i sobretot el suport als professionals que es deixen la pell en la prevenció i l'extinció dels incendis forestals.
La consellera ha detallat les mesures i objectius del seu departament per a reduir el número i impacte dels incendis forestals:
- Reforçar el pla de vigilància preventiva: augment d'un 9% les hores de presència de les unitats de vigilància.
- Potenciar la coordinació entre prevenció i extinció: s'ha creat una Taula de Coordinació de Treballs Forestals, en la que s'ha cordado una estratègia interinstitucional, centrada en actuacions de millora, infraestructures i conscienciació sobre el risc d'incendis en zones d'interfície urbà-forestal.
- Millora de les mesures previstes en el programa de Desenrotllament Rural (PDR) 2014-2020, per a impulsar i recolzar l'elaboració de plans locals de prevenció.
- Adopció de mesures per a pal·liar els danys dels incendis amb la creació de la figura de les taules de concertació postincendi: ja s'han constituït les de la la Vall d'Ebo, Carcaixent i Bolbaite i el mes pròxim començaran a treballar les de'Artana, Benitatxell i Bolulla.
- Una inversió de tres milions d'euros en infraestructures i material de vigilància preventiva, a més, de la recuperació de les pistes forestals que van ser danyades per les pluges torrencials de la passat tardor.
- Reducció progressiva de la crema de restes de podes agrícoles, per mitjà del foment de la valoració de les restes de podes agràries per a mitigar el risc de negligències causants d'incendis.
- Fomentar la sensibilització social per a la prevenció d'incendis forestals: al juny va arrancar la campanya de la Conselleria 'La prevenció del foc està en les nostres mans', i 'El bosc és la nostra millor herència', a què es va sumar durant l'estiu la campanya 'Stop al foc' realitzada en col·laboració amb els mitjans de comunicació, per a la sensibilització i informació a l'opinió pública sobre els riscos d'incendis forestals.