La xacra de la violència de gènere a Castelló: 211 dones baix protecció a la ciutat
L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha destacat aquest matí algunes de les xifres en relació a la labor que exerceix la unitat VioGen de la Policia Local de Castelló en l'assistència, protecció, vigilància de víctimes i detencions per violència de gènere a la ciutat de Castelló. Unes dades que ha traslladat durant la commemoració del 25-N, Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, l'acte institucional de les quals, que ha tingut lloc en l'andana central del Parc Ribalta de Castelló i que ha iniciat la pròpia alcaldessa.
En l'acte han estat presents també la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, la delegada del Consell, Susana Fabregat, a més de la subdelegada del Govern a Castelló, Antonia García Valls, que participava per primera vegada, així com regidors de la corporació municipal i responsables de Forces i Cossos del Seguretat de l'Estat, entre altres autoritats, mostrant la unió entre administracions contra la violència de gènere.
Així, l'alcaldessa ha apuntat que “hui dia la Policia Local, en virtut del conveni signat amb Policia Nacional, gestiona la protecció de 211 víctimes”.
Carrasco ha assenyalat també que “durant 2024 s'han assignat 185 víctimes noves enfront de les 159 d'any 2023. I en el que portem d'any s'han realitzat més de 15.000 vigilàncies i 600 comprovacions en relació a casos de violència contra la dona”.
Pel que fa a les detencions “el total que s'han efectuat en els que portem de 2024 per part de la Policia Local de Castelló ascendeix a 233, i 106, prop de la meitat, han estat relacionades amb la violència de gènere”.
L'alcaldessa ha volgut insistir en la unitat i el consens entre administracions “perquè la unió fa la força i hem d'estar units. Ser efectius i operatius i treballar de manera conjunta i coordinada”.
Aquest matí l'alcaldessa ha estat també present en sengles actes institucionals en el Palau Provincial i la seu de la subdelegació del Govern de la plaça de Maria Agustina.
Lectura manifest
En el transcurs d'aquest acte ha tingut lloc també la lectura compartida del manifest pel dia del 25-N, que ha iniciat la mateixa Begoña Carrasco i al qual s'han sumat representants dels diferents col·lectius presents, on es recorda que “la violència que pateixen les dones i xiquetes pel fet de ser-ho continua sent un problema estructural que travessa fronteres, cultures i circumstàncies. Els ajuntaments, diputacions, ens unim totes les administracions per a reafirmar el nostre compromís amb la lluita per la Igualtat i per la dignitat”.
“L'erradicació de la violència contra les dones és una tasca que ens correspon a tota la societat, com a part d'un esforç col·lectiu per a transformar les estructures que perpetuen el masclisme i la desigualtat, evitant caure en els discursos negacionistes. Perquè malgrat els desenvolupaments legislatius a Espanya, encara ens queda molt per fer. I és imprescindible que tota la societat s'unisca en la condemna de la violència masclista”, ha continuat.
Un problema d'Estat
La primera edila ha insistit una vegada més que “la violència de gènere és una qüestió d'Estat i, com a tal, requereix de solucions d'Estat. La col·laboració de les institucions, la posada en marxa coordinada de recursos al servei de les víctimes, reclamen comptar amb un marc jurídic que protegisca de manera més eficaç les víctimes i sobretot, apostar per una educació en valors i Igualtat, des de l'edat més primerenca”.
“Perquè l'educació és l'arma més poderosa per a canviar el món. I per això cal insistir en les campanyes de sensibilització que arriben a tota la població, des dels més xicotets a la nostra gent gran. Perquè en aquesta lluita estem tots implicats, sense importar l'edat, ni tan sols han de comptar els colors polítics. Tots hem de mostrar la nostra unitat, perquè la unió fa la força”, ha subratllat.
En aquest sentit, l'alcaldessa ha volgut agrair la presència “de diversos col·legis i instituts de la ciutat presents, així com a les integrants del Servei d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes (SIO) de l'Ajuntament de Castelló, que amb tant d'afecte han preparat aquest acte i que porten més de 20 anys lluitant per la Igualtat a la nostra ciutat”.
Actes programats
L'alcaldessa també s'ha referit al “compromís ferm de l'Ajuntament de Castelló com a institució en la lluita per l'erradicació d'aquesta xacra social, que ja ha posat fi a la vida de 41 dones en el que va d'any en tota Espanya”.
En aquest sentit i per a portar el més lluny possible aquesta aposta per la Igualtat i contra la violència “s'ha preparat una completa programació que s'ha preparat des de l'Ajuntament de Castelló i el seu Servei d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes (SIO). Unes activitats que són gratuïtes i obertes a la participació de la ciutadania i compten amb la participació de ”.
Dins d'aquesta programació i el ja clàssic cicle ‘Mujer y Cine’, dimecres que ve 27 de novembre, a les 18.30 i en el Teatre del Raval – Rafa Lloret, es projectarà la pel·lícula `En los márgenes´ dirigida per Juan Diego Botto. Com a novetat enguany es va programar també una conferència a càrrec de Carolina Lluch sobre el tràfic d'éssers humans i explotació sexual, que va tindre lloc en l'edifici Menador.
Una programació preparada per part de l'Ajuntament de Castelló per al 25-N, a més de més d'una trentena de col·lectius de la ciutat, als qui ha agraït el seu treball l'alcaldessa. A més s'ha inaugurat un espai expositiu en el propi Parc Ribalta, en el qual ha participat alumnes de la Escola d’Art i Superior de Disseny de Castelló, com a símbol de rebuig de la ciutadania de la violència contra les dones, que ha visitat la pròpia alcaldessa acompanyada per la presidenta de Consell Municipal d'Igualtat, Clara Adsuara. Aquesta exposició es podrà visitar fins al pròxim 9 de desembre i comptarà amb visites guiades a la mateixa per a aquelles persones o col·lectius que ho desitgen.
Guia de recursos i accés a orientació i assessorament
Carrasco ha volgut també posar l'accent que “des de l'Ajuntament de Castelló posem a la disposició de la ciutadania una completa guia de recursos d'orientació per a les víctimes de violència de gènere, perquè es puguen sentir abrigallades completament per l'administració local. Una informació que inclou l'acolliment, assessorament i orientació sobre com formular denúncies, accedir a un habitatge o qüestions relacionades amb l'ocupació que reben les víctimes des del SIO. Un suport que arriba fins a la vigilància i protecció per part de la unitat VioGen de la nostra Policia Local, composta per fins a 11 agents”.
“Aquest és un Ajuntament conscienciat al 100% amb l'erradicació de la violència contra les dones. Per això convidem també als nostres veïns i veïnes de Castelló que participen de les activitats que s'han programat amb motiu del 25-N i demostrar també el suport de la ciutadania a aquesta causa tan important”, ha conclòs Carrasco.