Castellano

El sector pesquer valencià exigeix un pla global de viabilitat al Mediterrani

El sector pesquer valencià exigeix un pla global de viabilitat al Mediterrani
  • Més de 355 embarcacions i quasi 1.000 mariners s'han concentrat en els ports de Castelló, Cullera i la Vila Joiosa

MÉS FOTOS
El sector pesquer valencià exigeix un pla global de viabilitat al Mediterrani - (foto 2)

Més de 355 embarcacions i més de 930 mariners ens concentrem hui en els ports de Castelló, Cullera i Vilajoyosa, com a representació del sector en la Comunitat Valenciana s'han sumat a l'amarrament de flota com a rebuig al Pla de Gestió de la Pesca Demersal per al Mediterrani Occidental, aprovat per la Unió Europea l'any 2019 i que afecta de ple a la flota d'arrossegament, sense oblidar els efectes col·laterals sobre altres modalitats tradicionals i organitzacions representatives.

La Unió Europea considera com a únic i exclusiu responsable de la situació dels recursos pesquers del mediterrani a la nostra flota d'arrossegament, res mes lluny de la realitat oblidant conscientment altres factors, com són la contaminació, el canvi climàtic i la irrupció de flotes d'altres països, segons ha assenyalat la Comissió interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (COINCOPESCA)

Aquest Pla, després de les dues reduccions d'esforç ja aprovades en els dos últims anys, només els permet treballar entre 150 i 170 dies, la qual cosa fa totalment inviable el seu treball i els aboca, irremeiablement "a la total desaparició del sector". Pel que "si s'aplica el Pla de la Unió Europea les confraries de pescadors en tot el mediterrani espanyol i especialment en la Comunitat Valenciana, passaran a la història".

"El límit de dies per a pescar afectarà d'igual manera a mariners i armadors. Tots ells i el futur de les seues famílies depén del nombre de dies que poden eixir a pescar. Els dies que imposa la Unió Europea faran inviables qualsevol activitat pesquera. I les autoritats ho saben perquè li ho hem manifestat en reiterades ocasions", han continuat.

I afigen que "la Unió Europea vol que les flotes d'arrossegament del Mediterrani pesquen cada vegada menys dies". "Volen reduir la nostra activitat un 40%, el doble que ara. Amb aquestes limitacions estan en perill: la pesca com a activitat, les confraries de pescadors, la proximitat del producte al consumidor, la restauració associada a les espècies pròpies de la cada modalitat, i en definitiva tota una cultura, una forma de vida i, en definitiva, el futur de milers de famílies que depenen del sector pesquer", apunten.

Per això, reivindiquen que el Govern d'Espanya promoga l'elaboració i implantació d'un pla global de viabilitat de la pesca al Mediterrani davant la Unió Europea, la modificació del Pla de Gestió, que modifique l'Ordre Ministerial quant al repartiment dels dies de pesca d'acord amb les peticions formulades pel sector pesquer del Mediterrani, tractant als dies com a mesura tècnica i no com a drets de pesca, que admeta la participació territorial efectiva dels agents, administracions i representants del sector, en la gestió dels plans pesquers, que es promoguen i aproven les necessàries ajudes per a la transició a la sostenibilitat, agilitant al màxim la seua tramitació, així com un ús adequat dels fons europeus amb l'objectiu d'establir una modernització i reestructuració del sector, així com del Fons de recuperació post COVID 19 Fons Fempa, agilitant igualment la seua tramitació.

A més demanen un augment de la quota de tonyina roja per a les embarcacions artesanals en el pròxim repartiment sense que tornen a afavorir als lobbies industriles de les grans empreses tonyineres.

Pujar