Sanitat demana als metges que participen com a comparsa en el Pregó de Castelló
Els sanitaris denuncien que mentrestant la conselleria no atén les seues reclamacions i els acusa de sostraure màscares en plena pandèmia
Desencertada. Així considera el Col·legi de Metges de Castelló (COMCAS) la petició de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè els metges isquen en comparsa en el Pregó de la Magdalena. Una crítica a la qual també s'ha sumat el sindicat CSIF.
Així ho han assenyalat dede el col·legi de metges castellonencs arran d'una petició dirigida per la Direcció d'Atenció Primària als coordinadors dels centres de salut sol·licitant metges voluntaris per a participar aquest dissabte en la Cavalcada del Pregó de la Magdalena de Castelló abillats amb els seus uniformes de treball.
“Des del Col·legi denunciem públicament aquesta actitud de la Conselleria de Sanitat que ha causat un profund rebuig i malestar entre els metges”, afirmen.
I tot això, “mentre estem reclamant majors i millors recursos tècnics i humans per a fer el nostre treball amb les màximes garanties de seguretat”. Unes reclamacions que “xoquen contra el silenci i la falta de solucions dels responsables de la Sanitat valenciana, els mateixos que ara ens demanen fer de “extres” en un acte polític-festiu, que respectem i valorem com a castellonencs”.
En la petició traslladada als coordinadors dels centres de salutació per la Direcció d'Atenció Primària s'indica que la presència dels sanitaris en el Pregó és un homenatge i reconeixement a la nostra labor durant la pandèmia.
No obstant això, “reiterem que el millor homenatge que poden fer-nos és dotar al sistema sanitari públic valencià dels millors recursos, perquè continuen faltant professionals per a cobrir la totalitat de les plantilles en Atenció Primària i Especialitzada i no s'ha d'oblidar que en pobles de l'interior alguns centres mèdics estan tancats per aqueix motiu. Una manera de reconéixer la nostra labor seria revisar la finalització dels contractes del personal covid que vencen a l'abril”.
Per això, assenyalen de “desafortunada” aquesta petició de Sanitat de voluntaris per a participar en el Pregó i “més després d'haver abocat acusacions contra el nostre col·lectiu per sostraure màscares de protecció o haver-nos contagiat per anar de festa o amb les nostres famílies. Acusacions rebutjades pel Consell de Col·legis de Metges Valencians, perquè no se sostenen ni s'han demostrat, i que procedeixen dels qui han de protegir els professionals que treballen en la sanitat pública”.
“Si volen reconéixer el nostre treball que cedisquen espais concordes per a atendre els pacients de centres com El Palleter i Constitució -tancat fa més de dos anys- en comptes de fer-ho en barracons, o que ens doten de recursos i compten amb nosaltres a l'hora de planificar el futur de l'Atenció Primària”, afirmen.
CSIF demana que es reforcen les plantilles
La Central Sindical Independent i de Funcionaris CSIF ha reclamat al Consell que, en lloc de sol·licitar al personal sanitari de Castelló que, a manera d'homenatge, desfilada aquest dissabte en la Cavalcada del Pregó amb motiu de les Festes de la Magdalena, “reforce les plantilles de centres sanitaris i hospitals”.
Des de CSIF han explicat que “des de l'adreça d'Atenció Primària s'ha enviat un missatge a les persones encarregades de la coordinació dels diferents centres de salut de la ciutat en el qual se'ls indica que, amb la intenció de realitzar un homenatge a les professions sanitàries, des de l'Ajuntament de Castelló han sol·licitat la participació d'una o dues persones del sector per a eixir desfilant en el Pregó vestits amb els uniformes de treball”.
“Després de dos anys molt durs i, especialment després que el mateix Consell presentara recentment un recurs judicial en el qual se'ls acusava de robar material de protecció a l'inici de la pandèmia, existeix un gran malestar entre el personal sanitari castellonenc, que segueix totalment saturat i esgotat”, han indicat des de la central sindical.
Sobre aquest tema, han recordat que “a la no cobertura de les baixes i vacances, la qual cosa ha fet que en molts casos el personal d'hospitals i centres de salut haja hagut de doblegar torns o atendre més de 100 pacients en una jornada, se sumen aquest tipus d'acusacions, que suposen una falta de respecte per als qui porten lluitant en primera línia contra el coronavirus des de l'inici de la pandèmia i moltes vegades sense els mitjans ni recursos adequats per a això”.
“Més que aquest tipus d'homenatges, el que necessita el personal sanitari és que des de la Conselleria assumisquen responsabilitats i atenguen de manera urgent les vertaderes necessitats i demandes d'aquest col·lectiu”, han afegit.