Pedro Sánchez destaca a Castelló els llaços d'amistat amb la població romanesa
El president del Govern ha visitat la capital de la Plana per a participar en aquesta primera trobada entre tots dos països
Castelló de la Plana ha acollit aquest matí la I Cimera Hispà-Romanesa, una trobada en el qual ha participat el president del Govern, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Romania, Nicolae-Ionel Ciuca.
Prèvia a la seua participació en el cim, el cap de l'Executiu ha mantingut una reunió amb l'Associació Espanyola de Fabricants Ceràmics (ASCER), una indústria clau per a l'economia espanyola.
Després de la signatura dels acords entre tots dos països en els quals han participat la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Regne d'Espanya, José Manuel Albares, al costat dels seus homòlegs, el cap de l'Executiu espanyol ha destacat els “llaços culturals i d'amistat” entre tots dos països, sobretot amb Castelló i la Comunitat Valenciana.
I és que la capital de la Plana ha sigut el principal punt de destí de residència per als milers de ciutadans romanesos que han vingut des del seu país fins a Espanya per a formar una família i forjar la seua vida.
Cal assenyalar, que la comunitat romanesa en 2020 era de 103.868 persones en la Comunitat Valenciana, una xifra que ha descendit en l'últim any. I és que en 2021, els ciutadans romanesos que vivien a la regió era de 99.990 persones, un descens set vegades major al registrat un any abans. En 2019 el nombre de ciutadans romanesos que van deixar la Comunitat va ser de 547.
Acords Espanya-Romania
Durant la seua compareixença, Pedro Sánchez ha destacat la creació d'un grup de treball que permeta adquirir als ciutadans romanesos la nacionalitat espanyola sense renunciar a la romanesa, a més de la necessitat de tots dos països per reforçar l'estabilitat i la seguretat jurídica.
També han acordat el reforç de la identitat pròpia de tots dos països dins del marc de la Unió Europea i el suport d'Espanya per a enfortir la seguretat a Romania, un territori pròxim a la guerra que manté Rússia contra Ucraïna. Per això, el Govern Espanyol enviarà 130 efectius, huit avions, un radar i 38 efectius.