El Museu Pedagògic de Castelló dignifica una forma de vida en el llibre «Les escoles dels masos de Llucena»
Reivindicar i recuperar la història i la memòria d'una forma de vida que, a poc a poc, ha anat desapareixent i valorar el paper que les escoles ubicades en els diferents nuclis poblacionals disseminats de la geografia de Castelló. Aquest és l'objectiu del projecte «Les escoles de masos», impulsat pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI a través del Museu Pedagògic de Castelló, i que ha presentat en la localitat de Llucena el llibre Les escoles dels masos de Llucena. Records d'un passat no tan llunyà.
La publicació recull el resultat del treball de camp realitzat per a rescatar la memòria de les set escoles que estaven ubicades a les zones de masos del terme de Llucena a partir de les entrevistes que 29 alumnes del CEIP Comtesa de Llucena van realitzar als seus iaios i iaies, alumnes d'aquelles escoles, una tasca que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Cultural de Llucena.
«Són aquestes històries les que donen vida a les pàgines d'aquest llibre, ressalten el paper fonamental d'aquestes escoles i dignifiquen l'existència de les persones que van ser alumnes d'aquests centres educatius», explica Joan Traver, director del Museu Pedagògic; que junt amb Tomás Segarra, coordinador del projecte «Escoles de masos»; Odet Moliner, professora de l'UJI i membre de l'Associació Cultural de Llucena, i Erika Escrig, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Llucena, van presentar el llibre publicat per l'UJI dins de la col·lecció Papers del Museu Pedagògic.
L'acte de retorn d'aquest treball a la comunitat de Llucena va tenir lloc al Saló de la Ciutadania de l'Ajuntament de la localitat i hi estaven presents una gran part de les persones que van ajudar a recopilar material d'aquelles escoles i que han participat amb els seus testimonis en la construcció de la «memòria viva» i en la dignificació d'un patrimoni material i immaterial «que no ha de caure en l'oblit», apunta Odet Moliner. A cadascuna de les persones presents se'ls va entregar un exemplar del llibre publicat on es troben tots els sabers i memòries recollides.
El projecte «Les escoles de masos» té com a objectiu recuperar, conservar i transmetre la memòria pedagògica vinculada a la realitat de l’espai rural castellonenc, a través d’entrevistes a persones que han estudiat en centres educatius ubicats a les àrees de masos de les comarques de Castelló, en les quals relaten les seues experiències i vivències, i de l’estudi de material relacionat amb les escoles de masos.
Durant l'acte, també es va presentar un avanç del documental sobre el projecte Cami(n)Art del Museu Pedagògic de Castelló, emmarcat dins del programa UJI-Encultura, i que pretén sensibilitzar l’estudiantat dels graus de Mestre/a en Educació Infantil i de Primària de l'UJI en la importància i el valor del patrimoni històric, social, educatiu i paisatgístic de les escoles rurals per a la seua formació com a mestres de l'ensenyament actual. En aquest sentit, l'audiovisual que es va projectar recull la visita que va fer l'alumnat a l'escola del Mas de Bartoll o la Venta de Marieta de Llucena.