Moció del PSPV-PSOE perquè la Diputació aporte recursos per a l'exhumació dels 976 represaliats soterrats en les fosses comunes del cementeri de Castelló
El Grup Socialista en la Diputació ha presentat una moció que es debatrà dimarts que ve en el ple en la qual se sol·licita que la corporació sufrague conjuntament amb l'Ajuntament de Castelló les exhumacions dels represaliats que encara es troben en fosses comunes del cementeri de la capital o que en defecte d'això es convoquen ajudes públiques amb dotació pressupostària per a poder atendre les peticions de les famílies que desitgen recuperar les restes dels seus sers estimats.
Així ho ha manifestat el portaveu del PSPV-PSOE en la Diputació, Santi Pérez, qui ha recordat que la repressió va començar a Castelló en 1938 quan les tropes franquistes van prendre bona part del territori i va continuar en els anys posteriors a la finalització de la contesa. "Va ser un trist període de temps en el qual es va procedir a l'execució de llauradors, jornalers, mestres, espardenyers, polítics i sindicalistes; gent de bé a la qual les forces feixistes de l'època no van perdonar la seu defensa de la Democràcia".
Cal tindre en compte que segons el Grup de la *Recerca de la Memòria Històrica, Castelló és la segona ciutat valenciana amb més represaliats afusellats enterrats en fosses comunes, un total de 976. Molts d'ells són originaris de xicotets pobles de la província, els ajuntaments de la qual manquen de recursos suficients per a sufragar aquest tipus d'actuacions.
Pérez argumenta que les famílies que ho sol·liciten tenen el dret a donar els seus familiars una sepultura digna perquè "es tracta d'un fet de justícia, perquè existeix legalitat nacional i autonòmica que afavoreix aquestes inhumacions i perquè el Comité de les Nacions Unides va emetre un informe en 2013 sobre la Desaparició Forçada, en el qual expressava la seua preocupació pel desemparament que pateixen les víctimes del franquisme i instava a l'Estat espanyol a complir amb l'obligació de buscar als desapareguts durant la guerra i la dictadura posterior.
L'informe també recomana que les diferents administracions públiques espanyoles aporten els recursos econòmics, humans i tècnics que siguen necessaris.
El portaveu del PSPV-PSOE recorda que altres diputacions com la de València estan plenament compromeses amb aquesta causa, a la qual en el període 2016-2019 ha decidit destinar la quantitat de 2,72 milions d'euros.
Finalitza dient que "la Diputació, que representa a tots els pobles de la província, hauria d'ajudar al fet que les famílies afectades puguen enterrar amb dignitat als seus sers estimats". Creu que "cal fer-ho perquè la Diputació té l'obligació de defensar els drets humans i perquè no podem oblidar que moltes de les víctimes van ser alcaldes o regidors als seus pobles".