elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Castelló compleix la normativa sobre transparència en la licitació dels contractes públics

    L'Ajuntament de Castelló aprova en transparència. Així ho ha determinat l'organització Transparencia Internacional España (ITA), la filial espanyola d'aquesta ONG que fiscalitza les administracions i informa del grau de compliment de les normes sobre transparència i bon govern, la principal de les quals és la publicació de totes les licitacions dels contractes públics. Ignasi Garcia, regidor de Transparència i Modernització, ha destacat que "es demostra que la feina que estem fent va en la bona direcció", dos anys després de l'arribada del nou equip de govern i la creació d'una regidoria dedicada a aquesta matèria.

    En la seua última onada sobre el compliment de la normativa legal sobre contractació, la ITA analitza el nivell de publicació de contractes en la Plataforma de Contractació del Sector Públic de l'Estat (PCSP) per part de cinc col·lectius d'institucions públiques: ajuntaments, comunitats autònomes, diputacions, parlaments i universitats públiques. Pel que fa a l'Ajuntament de la capital de la Plana, és l'únic de les tres províncies de la Comunitat que en el passat mes de maig ha superat amb èxit els criteris establerts, ja que tant València com Alacant suspenen.

    En les dues onades anteriors, Castelló no va passar el tall, però la normativa municipal aprovada per la regidoria de Transparència està donant els seus fruits. "Estem molt satisfets pel fet que se'ns reconega la nostra tasca, i aquest reconeixement ha de suposar una empenta per seguir aprofundint en el nostre objectiu decidit que els ciutadans i ciutadanes disposen de totes les dades, en aquest cas sobre sobre la licitació dels contractes municipals, però també en altres apartats, com poden ser les despeses dels regidors, els seu sous i molts més", ha assenyalat Ignasi Garcia.

    Dels 110 grans ajuntaments espanyols analitzats en l'informe, els que complien aquesta obligació legal eren només 29 al gener de 2016 i 33 al juliol del mateix any. Al maig de 2017 ha augmentat de forma clara aquesta xifra, passant a ser 56 les corporacions locals que publiquen a la PCSP , la quel cosa indica que és aproximadament la meitat dels 110 grans ajuntaments els que complixen amb la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat, en vigor des de 2013.

    A més de Castelló, també aproven en transparència, segons l'últim informe de l'ITA, consistoris com Gandia, Torrent i Benidorm i, per primera vegada, la Generalitat Valenciana. En canvi, el Govern central només observa tres dels 26 compromisos a què es va comprometre en la cimera contra la corrupció celebrada l'any passat a Londres.

    Els responsables de la ITA apunten que els contractes són un dels focus fonamentals de la corrupció i un dels objectius primordials de qualsevol administració és tindre la voluntat política d'eradicar-la fent-los públics mitjançant la seua inclusió en les respectives webs municipals.

    Pujar