El Claustre elegeix els seus representants en diferents òrgans
El Claustre de la Universitat Jaume I ha elegit Beatriu Escuder Gil com a representant del PDI doctor amb vinculació permanent per al Consell de Govern. Ha elegit com a representant del PDI no doctor, personal contractat i ajudant per a la Comissió d’Estudis i Professorat a la professora Ana María Muñoz Miquel, i com a representant del PDI no doctor, personal contractat i ajudant per a la Comissió d’Investigació i Doctorat el professor Víctor Roda Casanova. Així mateix ha elegit com a representació del PAS en la Junta Electoral a Manuel Orenga Suliano i Clara Viciano Ferrás, com a titulars, i a Jordi Pilar Campos i a Marcos Fernández Pallarés, com a suplents.
El Claustre aprova la modificació de la Normativa Electoral de l’UJI
El Claustre ha acordat aprovar la refundició de la Normativa electoral i del Reglament d’eleccions electròniques de la Universitat Jaume I i l’ha adaptada a les modificacions contemplades en els nous Estatuts de l’UJI.
Els aspectes que es modifiquen afecten principalment el personal docent i investigador que integra cada sector o col·lectiu electoral, a més d’altres qüestions que actualitzen la norma a regulacions aprovades amb posterioritat a la seua aprovació o adapten els tipus de vots a les possibilitats que ofereixen les tecnologies com ara l’eliminació del vot per correu. Així mateix, els processos electorals electrònics s’han consolidat en la Universitat des de l’aprovació del Reglament de les eleccions electròniques de l’UJI, motiu pel qual s’ha considerat oportú integrar en el nou Reglament electoral els aspectes essencials de l’esmentat Reglament d’eleccions electròniques
Així mateix, s’ha acordat el canvi de denominació de la Normativa electoral de l’UJI per la de Reglament electoral de la Universitat Jaume I.
L’UJI posa en marxa el III Pla d’Igualtat
El Claustre ha sigut informat del III Pla d’Igualtat UJI, que es desenvoluparà des de 2021 fins a 2025. Aquest Pla és continuïtat del II Pla d’Igualtat (2016-2020) pel que fa a la seua estructura i als seus continguts, si bé compta amb incorporacions que són el resultat de la inclusió de nous objectius, casuístiques i demandes realitzades per diversos col·lectius de la comunitat universitària.
La seua elaboració ha estat un treball col·lectiu fruit de la participació de diferents membres de la comunitat universitària de l’UJI i la Comissió Negociadora.
Els principals objectius d’aquest tercer Pla d’Igualtat són, entre altres, visibilitzar i complir el compromís de la Universitat amb la igualtat efectiva de dones i homes, el compromís de l’UJI amb una cultura de pau i tolerància zero davant qualsevol tipus de violència masclista, corregir les desigualtats entre homes i dones en l’àmbit de les relacions laborals i en les condicions de treball existents a la Universitat, consolidar una línia d’actuacions en l’àmbit de les polítiques d’igualtat que elimine discriminacions per raó de gènere i diversitat afectivosexual en el funcionament de la Universitat, garantir la inclusió de la perspectiva de gènere i diversitat afectivosexual en els estudis de l’UJI i integrar-la en la generació i transmissió del coneixement.
El pla està dividit en set eixos que engloben 79 accions. El eixos són: cultura d’igualtat; governança, gestió de la igualtat i la participació equilibrada; relacions laborals; docència i formació en igualtat; recerca, innovació i transferència amb perspectiva de gènere i de diversitat sexual; prevenció i erradicació de la violència, assetjament i discriminació, i atenció a la diversitat afectivosexual i de gènere.
Informe de la Sindicatura de Greuges
A l’informe, el professor Francisco López Benet, síndic de greuges, ha explicat que el curs 2020-2021, encara que menys que el curs anterior, ha estat també condicionat per la pandèmia, que ha donat lloc a consultes i/o reclamacions sobre aspectes molt diversos (tipus i ús de mascaretes, limitacions en el nombre d'alumnes en grups i en la docència pràctica o ús de la càmera en la docència-en línia).
El nombre total de sol·licituds rebudes durant el curs 2020-2021 ha estat al voltant d’un 15% inferior a les del curs anterior. De nou, l’estudiantat ha estat el col·lectiu que més consultes i reclamacions ha presentat, amb un percentatge de quasi el 70%, similar al curs anterior. També les sol·licituds presentades pel PDI han suposat un percentatge semblant prop del 22%. I s’ha observat un augment de les sol·licituds del PAS passant de l’1.5% anterior al 7.3% en el curs passat.
La majoria de les sol·licituds presentades per l’estudiantat (62%) han estat relacionades amb la docència, destacant de nou les consultes/queixes sobre l’avaluació docent. També cal destacar les queixes relacionades amb les assignatures de Treball Final de Grau, Pràctiques Externes i Treball Final de Màster, en les que hi ha una major relació entre l’estudiantat i el professorat que exerceix la tutorització.
Pel que fa a les sol·licituds presentades pel PDI, el temes han estat molt diversos, destacant els relacionats amb diferents procediments administratius. Quant a les queixes o reclamacions presentades pel col·lectiu del personal d’administració i serveis, destaquen les relatives als barems aplicats en diferents tipus de proves selectives de personal. Des de Sindicatura s’ha comprovat que els barems aplicats s’han establert d’acord amb la legislació vigent i prèvia negociació amb la representació dels treballadors i treballadores. Amb tot, s’ha traslladat tant a la Gerència com al Servei de Recursos Humans la conveniència de fer una revisió dels barems de cara a futures proves selectives.
La rectora presenta les Línies de Govern per a 2022 amb les quals l'UJI respondrà als desafiaments postpandemia i als canvis del sistema universitari
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha presentat les Línies de Govern per a 2022 en la sessió del Claustre celebrada avui i que aprofundeixen en l'adaptació i la renovació de l'oferta acadèmica i la innovació educativa, a més d'enfortir les capacitats de recerca, transferència del coneixement i innovació sense oblidar la projecció internacional de la Universitat Jaume I.
Amb aquestes línies es pretén consolidar l'acció de govern en els sis eixos estratègics definits en el Pla de govern 2019-2022 i, al mateix temps, assentar les bases perquè l'UJI pugui respondre als desafiaments de la societat postpandemia, i als possibles canvis tecnològics, socials i legislatius que haurà d'afrontar el sistema universitari.
Així mateix, es donarà un impuls a la consolidació del campus, amb la finalització de les obres de la Facultat de Ciències de la Salut i el desplegament de nous projectes com per exemple el Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals o el nou edifici de recerca i transferència, sense oblidar la necessitat d'avançar en sostenibilitat per a combatre la crisi climàtica. A més, la millora de les competències digitals i el compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible per a fer de l'UJI una Universitat més igualitària, inclusiva i sostenible es configuren com a eixos transversals que guien l'acció de govern.
El document, que guiarà l'activitat de l'UJI l'any vinent, agrupa un conjunt de 74 accions en els mateixos sis eixos estratègics del Pla de govern 2019-2022.
En l'àmbit de la formació, es continuarà amb la revisió dels graus i màsters existents, es proposaran nous títols i es consolidarà el disseny d'una formació pròpia complementària, flexible i innovadora que respongui als reptes socials. A més, es crearà una Escola de Formació Esportiva.
Quant a la generació de coneixement, transferència i innovació, es continuarà desplegant el pla de treball del segell europeu HRS4R, apostant per potenciar la recerca de qualitat. En aquest sentit, s'aprovarà un codi de bones pràctiques en matèria científica i es desplegarà el primer pla de formació continuada del personal investigador. Espaitec comptarà amb nous espais per a afavorir la transferència científica i tecnològica, i incorporarà noves empreses tractores de formació i generació de coneixement. També s'enfortirà el compromís amb la divulgació científica, consolidant accions com la Nit Europea de la Recerca i establint noves sinergies amb altres organismes i institucions.
L'eix centrat en les persones inclou accions específiques per als diferents col·lectius de la comunitat universitària. Quant al PDI, s'inclouen accions per a garantir el relleu generacional, la modificació del programa Docentia-UJI i el programa per a modular les dedicacions docents. Quant al PAS, es negociaran les condicions d'incorporació al teletreball i s'activarà un nou pla d'estabilització, quan la llei ho permeti. Respecte a l'estudiantat, es revisaran les normatives per a fomentar la participació en els òrgans de representació i es potenciaran les competències transversals en ocupabilitat i emprenedoria.
La projecció local i global suposarà l'impuls a la projecció internacional amb la consolidació de programes ja existents, com per exemple el UJIWorld, el Study Abroad o els clubs internacionals. El principal repte és la incorporació al consorci Europeu EDUC (European Digital UniverCity). A l'àmbit local, l'UJI incrementarà la seva presència en l'entorn a través de AlumniSAUJI i dels programes culturals.
L'eix de compromís social, cultural i lingüístic suma més d'una desena d'accions. Així, es llançarà una nova convocatòria de projectes per a l'impuls dels ODS i s'implementarà el nou pla d'inclusió per a persones amb discapacitat. També es desplegarà l'III Pla d'Igualtat i es potenciarà la visibilitat i l'activitat del Punt Violeta-Rainbow. En l'àmbit del compromís lingüístic, es renovarà la convocatòria d'ajudes a la difusió científica en català i als programes d'incorporació de docència en anglès.
Quant a la governança i sostenibilitat, la Universitat millorarà la seu electrònica, el portal de transparència, el web institucional i la gestió dels programes de mecenatge. També s'avançarà en la simplificació de procediments i es continuarà amb el procés d'adaptació de la normativa pròpia de l'UJI als nous Estatuts. El campus experimentarà una important consolidació, tant en infraestructures com en habitabilitat amb el Jardí del Temps i sostenibilitat amb la rehabilitació energètica de la FCJE i la ESTCE, i l'ampliació de la xarxa de parcs solars fotovoltaics.
El Claustre és informat de les línies pressupostàries per a 2022
El Claustre de la Universitat Jaume I ha estat informat de les línies pressupostàries per a l'exercici de 2022. El pressupost d'ingressos no afectats per a 2022 tindrà un augment del 2% en la transferència ordinària. Aquesta diferència, més l'increment de l'anualitat de deute històric i la consolidació de la partida per compensació per costes de normativa estatal i autonòmica donarà un pressupost per despeses genèriques de 108,5 M euros, que permetrà assumir l'augment de costos de personal i de les contractacions (que es ’han incrementant significativament, especialment en els casos d'energia i neteja).
A més, en el pressupost s'incorporaran diverses línies de finançament afectat per part de la Generalitat que permetran concloure infraestructures en curs, com la Facultat de Ciències de la Salut, ampliar les infraestructures de recerca i transferència per a ajustar-les a les necessitats o iniciar la construcció del Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals) que, juntament amb les inversions previstes del pla propi, permetran consolidar un campus que respongui a les necessitats de la comunitat universitària per als pròxims anys que sigui més habitable i sostenible. El pressuposada afectat ascendirà a una xifra lleugerament superior als 17 M euros.
A més, el pressupost incorporarà millores tècniques. D'una banda, s'ha redissenyat l'estructura de projectes i subprojectes de cada centre i subcentre de cost, de manera que es reflecteixi amb més claredad a quines activitats s'apliquen els fons. D'altra banda, el pressupost incorporarà informació d'anàlisi amb enfocament de gènere sobre els ingressos de matrícula en estudis oficial i sobre les despeses en retribucions i beques finançades amb esforç pressupostari propi.
Així i tot, cal definir i aprovar el nou Pla Pluriennal de Finançament dissenyat per la Generalitat Valenciana per les universitats. Resulta imprescindible que l'assignació dels recursos per a les universitats es faci amb criteris que responguin a les seves necessitats i al volum de serveis prestats i garanteixin la suficiència.
La Junta Electoral presenta el seu informe al Claustre
En l’últim curs acadèmic 2020-2021 la Junta Electoral s’ha reunit en 27 sessions per a organitzar els diferents processos electorals que s’han celebrat a la universitat pública de Castelló.
Les eleccions a delegats i delegades de grau s’han realitzat per a un total de 167 grups. Pel que fa als comicis a delegats i delegades de màsters oficials es van fer en 22 grups de màsters oficials presencials.
S’ha realitzat la renovació de la representació de l’estudiantat en 19 dels 28 consells de departament que té l’UJI, així com en les juntes de centre de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, la Facultat de Ciències de la Salut i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. A més, s’han renovat els representants de l’estudiantat al Claustre, amb 28 representants de la candidatura SAÓ i nou de la candidatura Més Llibertat-Más Libertad.
Pel que fa als comicis en consells de departaments i instituts universitaris s’han celebrat eleccions en 10 departaments i en un institut universitari. També s’ha renovat la direcció de set departaments i quatre instituts.