La Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles organitza diverses activitats de conscienciació sobre l'impacte dels plàstics en mars i oceans
La Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles de la Universitat Jaume I organitza la iniciativa «Mar sense plàstic: un cap de setmana per al canvi» que tindrà lloc els dies 14 i 15 de desembre de 2024 al Planetari de Castelló. Es tracta d'un cap de setmana temàtic amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar la comunitat sobre l'impacte dels residus plàstics en la mar i promoure accions sostenibles per a mitigar aquest problema.
El programa inclou xarrades de caràcter divulgatiu obertes a la ciutadania, un taller per a xiquets i xiquetes i la recollida de residus plàstics i altres deixalles a les platges de Castelló.
«Mar sense plàstic: un cap de setmana per al canvi» s'iniciarà el dissabte 14 de desembre a les 11 hores amb una primera xarrada titulada «Plàstics en la mar: entre la utilitat i l'Impacte ambiental» on s'abordaran els beneficis per al medi ambient de l'ús de plàstics en contraposició al seu impacte ambiental. Posteriorment, s'ha previst la xarrada «Plàstics en la mar: organismes marins, indicadors de microplàstics en els ecosistemes marins», que se centrarà a presentar espècies marines capaces d'indicar la presència de microplàstics en els ecosistemes.
A continuació, s'impartirà el taller «Xicotets herois de la mar: cuida, recicla, protegeix» en el qual xiquets i xiquetes de 4 a 12 anys podran jugar i realitzar manualitats per a aprendre sobre la importància de reduir, reciclar i protegir la mar.
Finalment, el diumenge 15 de desembre està prevista una neteja de les platges de Castelló per a arreplegar residus plàstics i altres deixalles i educar sobre la importància de mantenir nets els mars i els oceans.
En la iniciativa també participen l'Ajuntament de Castelló de la Plana, el Planetari de Castelló, l'ONG Bioagradables i l'Institut d'Investigació en Medi Ambient i Ciència Marina de la Universitat Catòlica de València.