Les càmares del centre de Castelló ja cacen als infractors: Com funcionen?
A partir de hui dilluns qui entre amb cotxe sense permís rebrà una multa de 80 euros
El regidor de mobilitat, Jorge Ribes, explica que “es busca pacificar el centre i que deixe de ser una zona de pas cap a altres zones de la ciutat”
Ja el dia ha arribat. Després d'un any de travessia, aquest dilluns s'ha posat en marxa el sistema de càmares per al control d'accés al centre històric de la ciutat. Així, els vehicles que circulen sense autorització a partir d'ara per aquests carrers restringits hauran d'afrontar una sanció de 80 euros, que podrà rebaixar-se a 40 euros per ràpid pagament.
Així, amb la seua posada en marxa definitiva s'acaba el període informatiu iniciat al setembre de l'any passat durant el qual s'ha estat enviant als infractors notes informatives sense sanció.
I és que sistema va fer els seus primers passos a mitjan febrer del passat 2021, després de mes i mig de campanya informativa, però després de l'inesperat al·luvió de sancions que es va imposar, el consistori va decidir suspendre el sistema transitòriament, retornar les multes emeses i ampliar la campanya informativa perquè arribara a tots els veïns.
Les milers de sancions imposades en dos mesos podrien sorprendre, ja que el sistema de les càmares comprén als mateixos carrers, amb els mateixos requisits i al mateix nombre de veïns al qual afectava el sistema anterior, el de bolardos retràctils.
El regidor de l'àrea, Jorge Ribes, explica que “molts veïns no ho sabien i accedien sense tindre autorització”. Segons argumenta, encara que es van validar els mateixos permisos s'usaven per a accedir amb el sistema de bolardos, moltes de les autoritzacions i matrícules no estaven actualitzades i “les 10.000 targetes que havien repartides no es corresponien amb la realitat dels residents”.
“El sistema dels bolardos de facto no funcionava”, assegura Ribes, que recorda que “com a norma general s'estava deixant passar a qualsevol persona que tocara a l'intèrfon que hi havia en els accessos”, per la qual cosa realment no estaven complint la seua comesa de convertir en zona de vianants el centre.
A més, afig que havien fins a cinc bolardos que no funcionaven bé, per la qual cosa estaven pràcticament inutilitzats i “s'estaven utilitzant aqueixos carrers com a via de pas a altres parts de la ciutat”. “S'havia assentat el costum de passar amb els vehicles sense problemes malgrat la conversió en zona de vianants”, remarca.
“Possiblement vam subestimar aquesta situació”, indica Ribes, per la qual cosa, segons ha explicat, l'Ajuntament va optar per paralitzar el nou sistema, començar una campanya informativa i llançar la web castelloconviu.castello.es, on es poden consultar dubtes, els carrers afectats i demanar les autoritzacions puntuals.
D'aquesta manera, el motiu d'aquests ajornaments ha sigut deixar un temps perquè el conjunt de la ciutadania, i especialment els veïns de la zona, estigueren plenament informats i demanaren els permisos permanents si és que no disposaven d'ells.
D'altra banda, el sistema es posa ara en marxa amb unes sancions més assequibles respecte a les que va tindre inicialment, de 200 euros per accés, que són les que estipula la Direcció General de Trànsit en el seu reglament general.
Així, s'han rebaixat fins als 80 euros per accés, que quedaran en 40 si l'infractor paga en el període voluntari. Cal recordar que, a més de sancionar els accessos no permesos, també es multarà l'estacionament si sobrepassa el temps per al qual s'ha sigut autoritzat.
Aquestes sancions quedaran tipificades en el reglament de mobilitat que la ciutat té previst aprovar al llarg de 2022, però mentrestant, com explica Ribes, l'Ajuntament ha buscat una altra via jurídica: “utilitzarà el reglament sancionador vigent, que preveu multes per aquesta xifra per no obeir als senyals municipals com les que s'han col·locat per a informar de l'accés restringit”.
El sistema, segons subratlla Ribes, segueix el de moltes ciutats europees que busquen pacificar els seus centres històrics. “La Comissió Europea obligarà a partir de 2023 que les ciutats de més de 50.000 habitants establisquen una zona de baixes emissions (ZBE)”, explica, encara que indica que el sistema que ara comença a funcionar “no és pròpiament una ZBE, ja que l'Ajuntament ha apostat per permetre el pas de vehicles contaminants, vist la poca implantació que encara tenen els cotxes sense emissions i així facilitar l'accés als veïns”.
D'aquesta manera s'evita una de les crítiques que alguns sectors fan a les zones de baixes emissions com és la possible gentrificació dels centres històrics pels problemes d'accés als residents. “La idea és evitar que el centre siga una zona de pas entre altres àrees de la ciutat i que només entre qui estrictament haja de fer-ho”, indica el regidor de l'àrea.
D'altra banda, part del sector comercial segueix en peus de guerra per la seua implantació, en considerar que les complicacions per a entrar en vehicle particular afectarà les seues vendes. Enfront d'aquestes crítiques, Ribes assegura que “hi ha nombrosos estudis en tota Europa que mostren una correlació positiva entre la conversió en zona de vianants i pacificació del centre de les ciutats i l'augment de les vendes, ja que la gent pot passejar i comprar més tranquil·lament i sense presses”. A més, el regidor apunta que “si s'accedeix per a estacionar en els pàrquings públics no hi ha sanció”.
Carrasco (PP): "La gran caixa registradora"
Així mateix, la portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, ha lamentat que “es pose en marxa la ‘gran caixa registradora’ que suposa el sistema recaptatori de cambres de control d'accés de vehicles al centre”.
Carrasco ha fet aquestes afirmacions en considerar que la seua implantació “no pot ser més inoportuna, en plena crisi econòmica amb la costa de gener iniciada i amb un comerç i hostaleria que el que necessita és afluència de gent i no que el cor de la ciutat es buide de potencials consumidors”. “Si el que es pretenia era controlar l'afluència de vehicles al cor de la ciutat, els bolardos ja ho feien i sense multar”, ha rematat.
Respecte a l'elecció d'aquest mètode, el regidor indica que s'ha apostat per les càmares per ser el sistema “més eficaç, modern i eficient per a controlar els accessos després que s'hagen evidenciat els dèficits del sistema de bolardos retràctils, per les dificultats tècniques en el seu manteniment i les limitacions per a complir amb el seu objectiu”.
L'Ajuntament, assegura, “cerca promoure una mobilitat activa i sostenible que reduïsca emissions i propicie espais segurs pels quals moure's”, ha explicat Ribes. Així, hui Castelló fa un pas més en la seua conversió en zona de vianants amb el sistema de cambres per a la zona centre, encara que, com assenyala, “aquest és un projecte pilot i a mig-llarg termini s'estudiarà si s'aplica a altres zones de la ciutat”.
El nou sistema
El sistema compta amb 22 càmeres OCR (de Reconeixement Òptic de Caràcters) que registrarà les matrícules dels vehicles que circulen pels carrers compresos dins del perímetre que delimiten pel nord la plaça Clavé i el carrer Sant Lluís; per l'oest l'avinguda Rei En Jaime i el carrer Zaragoza; per l'est el carrer Governador Bermúdez de Castro fins a la plaça Borrull i pel sud les calles Escultor Viciano, Temprado, Luis Vives, Ruiz Zorrilla i Gasset.
Fins al moment, segons ha informat l'Ajuntament, 6.000 vehicles de 4.000 residents, titulars de comerços i usuaris de garatges en la zona ja han obtingut el permís permanent per a circular sense problemes pels carrers. Es tracta de quasi el doble dels autoritzats inscrits un any abans, que sumaven només 3.229 vehicles.
A més, també poden moure's pel centre sense autorització les motocicletes i ciclomotors, els qui accedisquen als pàrquings públics i també els vehicles comercials per a càrrega i descàrrega, des de les 8 a les 11 hores del matí.
Cal recordar que amb una autorització no es pot circular per tots els carrers, sinó que cada permís està vinculat a un circuit concret en funció dels llocs pels quals es necessite transitar.
Així i tot, si algun vehicle no comprés en aquestes excepcions necessita accedir a la zona restringida, pot demanar una autorització a través de la web castelloconviu.castello.es. D'altra banda, es preveu també l'accés per raons d'urgència, que s'hauran de justificar posteriorment davant el Centre de Control de Mobilitat de l'Ajuntament.