Ajuntament i Conselleria de Medi Ambient cofinancien les obres contra les inundacions en la Primera Travessera
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han abordat avui el desenvolupament de les obres contra inundacions en la Marjaleria, en la zona de la Primera Travessera. La Generalitat aporta 400.000 euros i l'Ajuntament, altres 309.000 euros per a executar la conducció d'aigües residuals a la xarxa de l'estació depuradora de Castelló. El període d'execució del projecte, que ja està licitat, serà de cinc mesos.
Marco ha destacat el caràcter ambiental i sostenible de l'obra, que suposarà una millora de les condicions de vida de les persones residents en la zona, però que, a més, es tracta d'una inversió productiva, que ajudarà a generar ocupació. “El compromís d'aquest Govern municipal, des del principi, va ser millorar els sistemes de drenatge i evacuació d'aigües en la Marjaleria i en el Grau”, ha declarat l'alcaldessa, qui ha recordat que en dos anys s'han invertit ja 2,8 milions d'euros.
La consellera de Medi ambient, per la seua banda, ha ressaltat la cooperació entre les dues administracions per a impulsar un projecte rellevant, en tractar-se d’una “infraestructura hidràulica necessària en cas d'inundacions, davant episodis puntuals en els quals es registra una acumulació especial de pluges i es fa necessària una conducció ordenada de les aigües fins a l'estació depuradora”, per a ser derivades amb posterioritat al llits o reutilitzada, d'acord amb la normativa pertinent. Cebrián ha ressaltat la importància ambiental de l'obra per a preservar el litoral.
La segona fase del projecte inclou la neteja de les sèquies, la construcció d'una xarxa de sanejament, pavimentació dels camins pels quals discorre la nova xarxa, l'adequació de la paret lateral de la sèquia en el camí de la Primera Travessera, la canalització i línia elèctrica per a l'alimentació de l'estació de bombament i el soterrament de la línia elèctrica.
Les obres s'emmarquen en el desenvolupament del Pla Especial de la Marjaleria, aprovat pel Govern valencià en 2006. L'objecte del pla especial és establir l'ordenació urbanística de l'àmbit territorial de la Marjaleria, amb una superfície aproximada d'1.700 hectàrees, que comprèn tant la zona antiga pantanosa o baixa prop de la platja (Coto Arrosser), com la zona contigua a l'horta i idèntica a aquesta (l'Horta de la Saó). Tot açò d'acord amb les estipulacions del Pla General de Castelló de la Plana.
El Pla Especial classifica l'àmbit de la Marjaleria, projecta un increment de la xarxa primària, efectua un estudi de la seua viabilitat econòmica i estableix un règim de protecció per a aquelles zones de major valor ecològic. Per a aconseguir els objectius del Pla Especial de la Marjaleria cal executar una sèrie d'infraestructures que, a causa de la seua envergadura, requereixen unir esforços per part de les diferents administracions públiques.
En 2014 es va subscriure un conveni entre la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de la Generalitat, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Castelló de la Plana per a l'execució de la primera fase de les obres del projecte d'evacuació d'aigües i clavegueram de la Primera Travessera de la Marjaleria. La fase de les obres que ara s'escomet continua amb l'objectiu de realitzar i finançar les obres necessàries per a dotar la Primera Travessera de la Marjaleria de Castelló de la Plana amb les infraestructures que possibiliten l'evacuació d'aigües i el seu clavegueram.