Castellano

Castalla aprova de manera definitiva el Pla Local de Gestió de Residus del municipi

Castalla aprova de manera definitiva el Pla Local de Gestió de Residus del municipi
  • El document busca regular les línies d’actuació del Consistori en matèria de residus, així com la contractació i la col·laboració ciutadana

L’Ajuntament de Castalla ha aprovat el nou Pla Local de Gestió de Residus. El document aborda la prevenció i gestió de les distintes fracciones que composen els residus domèstics. Així mateix, el pla compta amb una vigència indefinida des del moment de la seua publicació oficial al Butlletí Oficial de la Província d’Alacant (BOP). La implantació del pla repercutirà en la millora mediambiental de la ciutat, que es convertirà en més sostenible, així com en la major recuperació de recursos continguts en els residus domèstics.

L’alcalde de la localitat, Antonio Bernabeu, ha destacat “la importància del Pla Local de Gestió de Residus, un mapa rector per a guiar a la nostra localitat en la gestió de residus”. Segons ha declarat el primer edil, “a partir d’un diagnòstic de la situació, s’estableixen les línies d’actuació a desenvolupar en matèria ciutadana, en la contractació administrativa i en l’actuació del Consistori”. Segons Bernabeu, “l’aplicació d’aquest pla ens ajudarà també a executar una millor gestió econòmica i financera del servei des de l’Ajuntament”.

El document realitza un diagnòstic de la situació actual de la recollida de residus domèstics a Castalla. D’aquesta manera, es busca determinar el grau de compliment dels objectius i les circumstàncies pròpies del municipi per a establir les possibles alternatives. Tot això amb la finalitat d’optimitzar la gestió de residus del municipi. Així, cobren gran importància en la composició global dels residus urbans fraccions com els envasos, el vidre, el paper i el cartró, els bioresidus i els voluminosos, entre altres.

Per a això, el municipi ha de realitzar actuacions de recollida selectiva que reduisquen les quantitats destinades a la planta de tractament de residus domèstics. En aquesta línia, les possibilitats de millora i optimització del servei passen per la prevenció en la generació i el desenvolupament de la recollida selectiva de residus.

A més, el pla també planteja la incorporació de tres educadors ambientals per a fer un seguiment del mateix, informar a la ciutadania, potenciar el consum responsable i monitoritzar el servei de recollida.

En quant a l’àmbit geogràfic, la localitat forma part del pla zonal de residus de la zona 8, corresponent a l’àrea de gestió A3 de la província d’Alacant, que inclou les comarques de l’Alcoià, L’Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà. En la seua redacció, el pla pren en consideració la diversitat en la distribució de la població i les particularitats pròpies de Castalla. En aquest cas, ens trobem amb una zona urbana que es combina amb zones més rurals i amb menor densitat de població, que inclou a les pedanies i a les zones turístiques residencials.

Pujar