Les troballes de Sant Gregori obrin la porta al turisme històric de Borriana
Urnes d'incineració, enterraments, ceràmica, marbre i una borrianenca de fa 3.000 anys són part de les importants troballes
Les excavacions que s'estan realitzant en el jaciment arqueològic de Sant Gregori de Borriana estan traient a la llum una infinitat de restes que demostren la importància que aquesta vila va tindre en la seua època. De fet, s'ha trobat la necròpoli més important de l'època en la Comunitat Valenciana per la quantitat de restes, urnes i la seua ubicació, a més d'un mural que es tracta de la millor col·lecció mural de la Comunitat Valenciana per a vila romana, amb marbre d'Egipte, Grècia, Itàlia i tota la península.
L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, han visitat les troballes que s'estudien en el CMC La Mercè, i han destacat la possibilitat de convertir aquest jaciment en un punt d'interés turístic per a mostrar com es vivia en una vila marítima romana.
Tant l'alcaldessa com el regidor de Patrimoni han manifestat que el govern municipal ”ja està valorant les importants possibilitats amb les quals compta l'enclavament com a motor econòmic per a Borriana, especialment des del punt de vista turístic, amb la deguda potenciació, posada en valor i explotació de les troballes”.
Les troballes
Urnes d'incineració, enterraments, restes de ceràmica, marbre, un mural, o enterraments formen part de les troballes trobades a Sant Gregori.
Destaca la dona més antiga de Borriana trobada fins al moment. Té entre 25 i 30 anys i va viure fa 3.000 anys.
José Manuel Melchor ha explicat que les troballes arqueològiques que s'estan duent a terme actualment “estan aportant dades significatives i rellevants a nivell de Comunitat Valenciana, tant per la seua riquesa històrica com pel seu context cultural i geogràfic”.
De fet, segons ha avançat, ja són diverses les universitats i centres d'investigació nacionals i estrangers els interessats a col·laborar amb el Museu Arqueològic de Borriana, que coordina els treballs.
Molts de les restes trobades en la necròpoli de l'edat de bronze i les recentment trobades restes ibers, musulmans i romans ja formen part del fons arqueològic a la sala dedicada exclusivament a exhibir les troballes recuperades en el jaciment de Sant Gregori, amb gran quantitat de peces procedents de les seues excavacions, entre les quals figuren fins gots de cristall i restes de mosaics i pintures murals.
De les troballes realitzades fins al moment, l'arqueòleg municipal ha destacat “l'espectacular vila marítima romana situada a escassos 100 metres de la línia de costa a Borriana, la més gran excavada en la Comunitat Valenciana, ja que ocupa uns 18.000 m², i ha assegurat que és “il·lustrativa d'un model de vila marítima durant l'Alt Imperi Romà i una de les millor conservades, de les quals solament es coneixen altres quatre en el territori valencià”.
A més, ha ressaltat que ha aportat “importants descobriments de materials entre els quals destaca la millor col·lecció de pintura mural romana de tota la Comunitat Valenciana a nivell de viles romanes, destacant els motius figuratius i vegetals”.
En les últimes excavacions, s'ha descobert un jaciment inèdit amb les restes iberes i musulmans, conjuntament amb una vila romana amb importants restes, ha indicat Melchor, però ha puntualitzat que el més destacable és “l'aparició d'una necròpoli prehistòrica que per la densitat de les troballes és en aquests moments la més important de la Comunitat Valenciana”. Ara les restes estan en procés d'estudi.
Els treballs a la urbanització de Golf Sant Gregori
Els últims treballs d'excavació empresos durant aquestes setmanes dins de les accions per a la urbanització de Golf Sant Gregori suposen “un impuls decisiu per a consolidar la riquesa del patrimoni i la història del municipi, i ampliar el coneixement sobre aquest important jaciment arqueològic”, han precisat.
Finalment, l'arqueòleg municipal ha volgut posar en valor la col·laboració de la Universitat Jaume I que ja ha organitzat un Seminari internacional i en el passat estiu va realitzar les intervencions arqueològiques de l'I Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, emmarcades en el projecte d'investigació de la vila marítima de Sant Gregori, que ha sigut organitzat a més de per la Universitat Jaume I de Castelló, la Università di Macerata (Itàlia), la Université de Lorraine (França) i el Museu Arqueològic de Borriana.
El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l'arqueòleg José Manuel Melchor, és el que realitza el seguiment i la coordinació de totes les excavacions realitzades en el jaciment durant els últims anys.