elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SANT GREGORI BORRIANA

Punt i apart en el Golf Sant Gregori: Què passarà ara amb el major PAI de la Comunitat Valenciana?

Punt i apart en el Golf Sant Gregori: Què passarà ara amb el major PAI de la Comunitat Valenciana?
  • Després de la sentència anulatoria s'obrin diversos possibles escenaris

Punt i apart per al PAI més gran de tot el litoral valencià. Després d'adquirir fermesa la sentència anulatoria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ara s'obri la gran incògnita de què ocorrerà amb aquest gran projecte que pretenia alçar en 2’5 milions de metres quadrats de la costa de Borriana una gran urbanització de 6.000 habitatges i un camp de golf.

L'ajuntament del municipi castellonenc va anunciar aquest dilluns que finalment prenia la decisió de no recórrer la sentència del TSJCV que anul·lava l'acte pel qual es va atorgar la condició d'agent urbanitzador a l'empresa que ho estava construint.

Així, la urbanització d'aquest macroprojecte torna a posar el comptador a zero amb la decisió de no recórrer davant el Tribunal Suprem la sentència contrària. Una decisió que s'ha pres només unes hores abans que expirara el termini per a presentar recurs, aquest dimecres 5 de juliol i amb la qual adquireix fermesa la sentència de l'alt tribunal valencià.

Però, què passarà ara amb Sant Gregori?

Des de l'empresa s'ha assegurat a elperiodic.com que les obres estan paralitzades des que es va conéixer la sentència, quan les màquines van començar a retirar-se fins que passara aquesta situació de punt mort.

A més, han explicat que “hi ha hagut i hi ha un diàleg continu i fluid amb l'actual equip de govern i també amb l'anterior i estem col·laborant de manera estreta per a valorar les possibles opcions i veure la millor solució per a portar avant aquest projecte fonamental per a Borriana”.

Una voluntat de seguir avant amb aquest projecte que tant l'alcalde Monferrer com el nou regidor d'Urbanisme, Juan Canós, han reafirmat en diverses ocasions. Cal recordar que el PAI i la reparcel·lació dels terrenys continuen vigents, ja que el que s'ha anul·lat és el rol de l'urbanitzador que portava les obres.

Així, davant la sentència del maig passat, donada a conéixer només uns dies abans de les eleccions locals, s'obrien quatre opcions.

Una era recórrer davant el Suprem, una opció que s'ha rebutjat aquest dilluns per la contundència de la sentència i pels terminis de l'alt tribunal, que podria tardar anys a resoldre la qüestió. Canós defensava, en aquest sentit, que “recórrer és allargar l'agonia”.

Una altra opció seria liquidar el PAI, una qüestió que de moment no està sobre la taula, ja que enterrar aquest gran projecte 20 anys més tard i amb tot el paisatge de la zona modificat per les obres suposaria un greu risc de demandes creuades, petició de responsabilitats patrimonials o indemnitzacions.

Una tercera opció seria apartar a l'actual empresa i impulsar el projecte des del propi ajuntament com a agent urbanitzador. Això sí, externalitzant la direcció dels treballs per a no sobrecarregar al consistori amb aquesta ingent tasca.

D'altra banda, la quarta possibilitat que s'obri és la de traure de nou el procés a licitació perquè es presenten en un procés obert els aspirants a ser el nou agent urbanitzador.

Una opció que veu amb bons ulls Canós, qui considera que “seria el més coherent”, encara que admet que està tot obert, ja que “s'han de tindre en compte milers de variables”, per la qual cosa se sol·licitaran informes tècnics per a no repetir els problemes del passat.

“El primer és liquidar l'obra, després s'haurà de fer un estudi de viabilitat i comprovar l'execució dels treballs. Després és quan, amb tota aqueixa informació, valorarem les possibilitats que tenim”, explica Canós.

De moment, l'alcalde de Borriana, Jorge Monferrer, ja s'ha reunit amb els representants dels grups polítics per a comunicar-los la decisió presa després de consultar als tècnics municipals i els advocats.

Ara, el consistori retirarà els constrenyiments als propietaris que no estiguen al corrent de les despeses d'urbanització, deixarà de girar quotes i confiscarà els avals de la urbanitzadora, de 8’4 milions d'euros, amb els quals el consistori podrà fer front a possibles pagaments, indemnitzacions o demandes, si fora el cas, encara que en principi no es preveuen devolucions pels pagaments a compte de l'obra.

El segon reinici del PAI Sant Gregori

Després de ser ferm la sentència, Golf Sant Gregori inicia de nou el camí per a tractar de ressuscitar per segona vegada en vint anys.
El que la justícia ha tombat aquest mes de maig és l'acord plenari de 2019 amb el qual se li va retornar la condició d'agent urbanitzador a l'empresa constructora, en considerar el TSJ que no es va respectar la lliure concurrència d'altres empreses.
Una decicisón que des de l'Ajuntament que dirigeix Jorge Monferrer creuen que “corrobora l'error comés per l'anterior equip de govern”.

El de 2019 va ser el primer reinici del projecte, ja que cal recordar que en 2015 l'anterior equip de govern havia paralitzat el PAI retirant el rol d'urbanitzador a l'empresa, al no haver avançat en el projecte des que es va posar en marxa, allà per l'any 2005.
Ara, de nou, la creïlla calenta de Sant Gregori torna al palau municipal de Borriana, on intentaran reimpulsar per segona vegada aquest macroprojecte.

Pujar