elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

María Romero: “Negar la violència de gènere fa molt de mal i el missatge acaba calant entre els joves”

María Romero: “Negar la violència de gènere fa molt de mal i el missatge acaba calant entre els joves”
  • Entrevista amb la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament de Burriana per parlar de la campanya del 25N i analitzar els motius pels quals augmenten els casos de violència de gènere entre els joves

MÉS FOTOS
María Romero: “Negar la violència de gènere fa molt de mal i el missatge acaba calant entre els joves” - (foto 2)

L'Ajuntament de Burriana, mitjançant la Regidoria d'Igualtat, ha preparat una campanya per commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència de Gènere. En aquesta ocasió, les activitats estan especialment adreçades als més joves a causa de l'alarmant augment dels casos de violència de gènere en edats més primerenques.

Actualment, Burriana compta amb 156 casos actius dins del sistema VioGen i és la segona localitat castellonenca amb més casos. Elperiodic.com entrevista la regidora d'Igualtat, María Romero, per analitzar aquestes xifres i conèixer més sobre la campanya del 25N que té com a lema 'Qui més et vol no et farà plorar'.

Per què el lema “Qui més t'estima no et farà plorar”?

El motiu, en primer lloc, és perquè utilitzem la lletra de la cançó de La Fúmiga, que pensem que recull d'una manera molt jovial i fàcil perquè s'entenga el missatge. Escollim aquesta frase perquè és molt conegut el mite de 'els que es barallen es desitgen', que està a l'imaginari col·lectiu com moltes altres frases fetes que just indiquen el contrari. Pensem que aquesta frase era concreta i alhora amb un missatge molt clar i potent. Està molt instaurada en aquesta societat que l'amor es vincula al patiment i no té perquè, sobretot si parlem d'una relació afectiva.

Comenta que és un missatge transgressor i directe, a més a més d'una cançó que escolten molt els joves. Preocupa l'augment dels casos de violència de gènere cada cop en edats més primerenques, també a Borriana. Per què passa això?

Està passant per diverses raons. Una és l'aparició de l'extrema dreta als espais polítics i l'espai social en general. Aquesta extrema dreta comença a normalitzar uns discursos que ja teníem molt superats, com ara negar l'existència de la violència de gènere. Això està fent molt de mal i arribant al públic jove.

Fent una mica d'autocrítica crec que, potser, també té a veure haver repetit molt el missatge però sense centrar-lo en la població jove, que no s'acaba d'identificar en aquesta figura de víctima. Tenim la imatge d'una dona gran amb danys físics, però en el cas dels joves cal anar més a la base. Cal tenir en compte que hi ha noves maneres de relació que abans no es contemplaven.

En quin sentit?

Les xarxes socials creen una nova dimensió perquè abans, per exemple, en una relació entre adolescents, no hi havia la possibilitat d'estar sempre connectats, només per telèfon i, per tant, passava per la família. Però amb les noves xarxes socials i els mòbils no estem educant en aquest ús, hem assumit que neixen digitalitzats i no els estem educant en aquest àmbit. Si jo vull tenir contacte amb la meua parella ho puc fer 24 hores al dia i és molt més difícil marcar els límits. Jo ara puc demanar ubicacions, done likes… abans la gelosia eren presencials i ara són perquè les likes.

La campanya va adreçada especialment als més joves. Quins actes ressaltaria?

Jo destacaria l'acció artística més enllà de les xerrades, que també, o de les concentracions, o la campanya que farem amb els comerços. Tots els joves que estan escoltant la cançó i treballant a les aules, a les classes de música o les associacions juvenils, els fa reflexionar. Reflexions com qui t'estima no et fa patir o que som taronges senceres.

Quins recursos s'ofereixen des de l'Ajuntament de Burriana per a les víctimes de la violència de gènere o les persones que en són testimoni?

En aquest punt destacaria l'acció que farem el proper dimarts 23 al matí i que convide a tothom que es puga sumar. Al costat de la Creu Roja, repartirem als comerços unes portes violeta per identificar-los com a espais lliure de violència de gènere i, sobretot, espais segurs per a les víctimes.

Ací a Borriana tenim una taula de coordinació de violència de gènere que ens reunim periòdicament i que treballem amb víctimes, que són les dones i les seues famílies. Jo destacaria el projecte Junts que portem a terme al costat de la Creu Roja i que atén les víctimes violència de gènere, hagen denunciat o no, i fins i tot abans de trencar amb la seua parella. Hi participa també la Policia Local de Borriana on hi ha dos agents dedicats exclusivament a l'atenció de les víctimes. Recordeu també l'agència d'igualtat.

Altres llocs on poden acudir és a serveis socials, a la guàrdia civil, a les treballadores socials del centre de salut o directament al seu metge de capçalera que activarà el protocol propi de sanitat; també als centres educatius, on hi ha una coordinadora d'igualtat i convivència, i als telèfons 900 580 888 i al 016.

Li agradaria llançar un últim missatge?

Convide tota la ciutadania a unir-se i fer extensiu el missatge que qui t'estima no et farà plorar. Els convide a participar activament en tota la programació i, molt especialment, en els actes que queden pendents. Avui tenim una xerrada amb famílies, dimarts el repartiment als comerços, el mateix 25 una concentració i el 26 tindrem un espectacle de dansa i un taller per a joves.

Pujar