elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent

El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent
  • El nou curs comptarà amb algunes novetats quant a l'oferta d'activitats per a respondre a algunes de les necessitats trobades

El Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana ha tancat el curs 2023-2024amb més de 800 alumnes inscrits, la qual cosa resulta un balanç positiu. Ana Llopis, directora del centre, assegura que els alegra molt poder treballar amb eixes xifres: “Som un centre multidisciplinari, amb una oferta molt diversificada, i per a nosaltres és molt important que totes les activitats tinguen alumnat”. Així mateix, és un lloc que aglutina música, dansa, teatre i arts plàstiques, per això és un centre “únic” a Espanya: “no conec cap altre centre que reculla aquestes disciplines artístiques en un mateix organisme i amb una mateixa titularitat pública i això cal potenciar-ho”.

Per al pròxim curs, la previsió d'alumnat també és molt bona, ja que fins a la data han renovat la matrícula més del 95% d'alumnes i, a més, han rebut al voltant de 200 preinscripcions de nou alumnat.

D'altra banda, durant el mes de juliol tindrà lloc l'escola d'estiu amb molt bones expectatives també. El període de matriculació es va tancar amb les places completes i fins i tot van quedar alumnes en llista d'espera. Per això, per a poder donar servei a tots els alumnes que es van inscriure dins del període establit, s'han reestructurat alguns grups i professors.

Tal com comenta la directora, l'objectiu del centre és treballar sobre tres premisses: interdisciplinarietat de les arts, democratitzar l'art i fer un salt quant a la qualitat formativa que s'ofereix. Això vol dir, en primer lloc, que totes les branques de l'art que es treballen en el centre es relacionen i vagen juntes, fent activitats on es conjuguen i connecten. En segon lloc, que les activitats isquen al carrer, crear les oportunitats professionals perquè l'alumnat puga mostrar el seu treball durant el curs i no esperar al final i participar dels actes de la societat civil i cultural de Borriana aportant el seu “granet d'arena”. Finalment, la tercera premissa es refereix a intentar donar formació extra per a l'alumnat amb persones de referència a través de classes magistrals.


“Hem intentat que els alumnes reben un ampli recorregut d'aprenentatge i donar solució a les necessitats que ens han plantejat”, comenta Ana Llopis. En definitiva, han pretés que el centre fora un “ens viu”, amb activitat i moviment de portes enfora i no quedar-se només amb el realitzat dins de les aules. “Que l'alumnat estiga fart (en el bon sentit de la paraula) d'eixir a l'escenari i mostrar les seues obres quan arribe el final de curs és una cosa molt important”, afig.

A més, considera que un altre aspecte sobre el qual ha de treballar el centre és la importància del camí i no la del resultat, és a dir, no ensenyar un ball, sinó ensenyar a ballar, no ensenyar a tocar una cançó sinó ensenyar a tocar l'instrument i a interpretar la música o no ensenyar a pintar un quadre o una figura, sinó les tècniques necessàries per a defensar la disciplina. De la mateixa manera, un altre input que segueixen és impulsar el que funciona i el que no, analitzar-lo, buscar el problema i pensar les possibles solucions i les mesures que es poden prendre per a donar-li un empenyiment i revitalitzar-lo.

Els tres vessants que ha comentat Ana Llopis sobre les quals treballa el centre, s'han pogut veure en diverses de les activitats executades en el curs recentment finalitzat. Entre elles, s'ha realitzat per primera vegada el projecte ‘Musiqueando’, una iniciativa a escala nacional de la Confederació de cors en la qual es planteja que es traga al carrer tota la música que es fa a les aules. Enguany, van llançar un programa formatiu de concerts de peces de sarsuela i l'alumnat dels centres participants el va preparar per a eixir al carrer a interpretar-lo, simultàniament en tota Espanya, el 24 d'abril. En aquest cas, a l'ésser un centre multidisciplinari, l'espectacle no sols va comptar amb música, sinó que les alumnes de dansa van interpretar algunes peces i l'alumnat d'Arts Plàstiques va col·laborar pintant un mural que es va exhibir com a decoració.

Una altra activitat va ser, per exemple, Piano Art, una activitat dins de la setmana cultural composta per una primera part, en la qual es va posar un piano en diversos punts del centre de la ciutat en el qual l'alumnat interpretava un concert, i una segona part on, a més de piano, es va sumar l'alumnat de dansa, altres músics de diverses especialitats del centre i alumnes del cor. D'altra banda, entre moltes altres realitzades, destacar l'actuació del grup de teatre del centre en l'obra ‘Borriana, París o Londres?' per a les III Jornades Modernistes de la ciutat, acompanyats en una de les escenes per l'alumnat de la Big band de l'àrea de música.

En el curs passat, també es van obrir nous grups per a les activitats més demandades com poden ser les referents a música i el Conservatori o les d'arts plàstiques. “Ens hauria agradat fer molt més, però ens hem de cenyir als pressupostos i als horaris del professorat”, manifesta Llopis. De totes maneres, es troba satisfeta amb el treball realitzat: “Estic molt contenta d'aquest primer curs com a directora, l'art és molt important en la meua vida i, per això, crec que aquest centre ha de ser una porta oberta per a la ciutadania, que sàpien de la seua existència i de les oportunitats que brinda”.

El Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana es diferencia d'altres escoles de música per ser Conservatori Elemental i oferir formació d'Ensenyaments Elementals reglats i reconegudes, i a més, per la metodologia que utilitzen en les seues classes teòriques. La formació en aquesta disciplina es divideix en: part teòrica, part pràctica individual i part pràctica en conjunt. Quant a aquesta part de teoria, el centre ofereix una plataforma d'ensenyament anomenat Aula Virtual, es tracta d'una tecnologia innovadora, utilitzada a les escoles i conservatoris de música més pioners en l'àmbit internacional. “És un sistema que permet a l'alumne aprendre música de forma entretinguda i interactiva que ens diferencia d'altres escoles. Creiem que és una metodologia eficaç, ja que quan la teoria s'estudia de manera pràctica, fàcil i divertida, és més fàcil d'aprendre”, manifesta Llopis.

Ara, amb el final de curs, fan autocrítica de totes les activitats que han realitzat: “Probablement hem tingut molts errors i alguns encerts, però nosaltres, cada vegada que fem alguna activitat o esdeveniment, una vegada acaba, ens asseiem i avaluem tant l'organització com el desenvolupament, per a poder millorar”. De cara al nou curs, l'escola ha llançat diverses novetats per a fer front a les millores i necessitats que han trobat.

La primera de les novetats, és el curs d'iniciació a la música, per a xiquets i xiquetes de 6-7 anys amb possibilitat de 5 anys si es consulta. Aquest projecte ha nascut amb l'objectiu de donar una formació musical més directa als xiquets i xiquetes que en eixes edats ja sàpien que volen estudiar eixa disciplina. És una alternativa al projecte de Jardí Artístic, en el qual els més xicotets es formen i treballen les tres branques, arts plàstiques, dansa i música, per igual. L'any passat, van llançar el projecte de Pre Dansa de 4 a 6 anys amb la mateixa fi, i com va tindre un bon acolliment, enguany han volgut fer-ho amb música. Cal destacar que aquests dos cursos són compatibles amb el projecte de Jardí, és a dir, s'han realitzat els horaris de tal forma que els xiquets i xiquetes que ho desitgen puguen acudir tant a Jardí, com a alguna de les altres dues esmentades.

Seguint amb les novetats, en el curs 2024-2025 el centre oferirà classes de balls tradicionals per a la categoria Infantil (6-12 anys), Funky i danses urbanes per a xiquets i xiquetes de 8 a 12 anys i un grup de flamenc Sènior als matins. A més, des del centre estan treballant per a cobrir la demanda de professorat i alumnat amb vista d'oferir classes grupals de batucada i calaix flamenc.


D'altra banda, Ana Llopis conta que també estan treballant per a ser Conservatori professional, ja que actualment compten solament amb l'Elemental: “És un treball llarg i costós”. A més, actualment, el centre és Escola Municipal de Música i de Dansa reconegudes per la Generalitat i, segons Llopis, una vegada estiga més encarrilat el Conservatori Professional de Música, volen començar amb el projecte del Conservatori Elemental de Dansa: “Hem tingut converses amb la inspectora d'Educació, Gisela Morales, i amb la directora del Conservatori Professional de Dansa de Castelló, Susana Rodrigo, i les tres sabem que hi ha una necessitat que Borriana tinga un Conservatori Elemental que siga directament la plataforma que enllaç amb el Professional de Castelló”.

El programa formatiu del centre es divideix per àrees i per edats. Quant a les àrees, se separen entre música, dansa, teatre, arts plàstiques i Jardí Artístic, que conjuga les tres primeres disciplines i està destinada als més xicotets. Quant a la divisió per edats, existeixen diferents categories que funcionen per any de naixement: Jardí d'1 a 7 anys, Infantil de 8 a 11 anys, Juvenil de 12 a 18 anys, Adults de 18 a 60 anys i Sènior per a majors de 60 anys.

A continuació, presentem les activitats dutes a terme i oferides pel centre, ordenades per categories. Així mateix, en la seua pàgina web es troba disponible tota la informació sobre aquest tema, horaris, preus i altres. La preinscripció a les activitats del nou curs estarà oberta durant el mes de juny i es podrà formalitzar en la recepció del centre o mitjançant un formulari en línia disponible en la mateixa web. Les preinscripcions dirigides a les activitats que queden completes passaran a llista d'espera, mentre que, en les activitats que queden places disponibles, la inscripció podrà formalitzar-se en qualsevol moment del curs.

Música

En la categoria de música, el centre ofereix Iniciació a la música per a alumnes de 6 a 7 anys, com a novetat en aquest curs; per a Infantil, el Conservatori Elemental de Música i el conjunt de tabal Infantil; i per a Juvenil i adult, l'Escola Municipal de Música Pasqual Rubert, reconeguda per la Generalitat.

La formació musical consta d'una part teòrica amb el sistema tecnològic Aula Virtual, una part de pràctica individual i una part de pràctica en conjunt. "Tenim un ampli ram de pràctica instrumental col·lectiva perquè l'alumne tinga l'oportunitat d'oferir una actuació", manifesta Llopis. Entre aquestes opcions, per a totes les edats formatives existeix un conjunt de vent, conjunt de corda, Orquestra de guitarres, conjunt de pianos, Orquestra de corda o la Big band.

Durant el curs les agrupacions musicals del centre han participat en infinitat d'actes, per exemple, la Big band va participar en les III Jornades Modernistes donant suport al grup de teatre, el conjunt Infantil del Conservatori de corda va participar en el concert que va amenitzar la gala de l'Esport, han participat en el concert de Santa Cecilia i en el concert de Halloween, entre altres. "Aquest tipus d'activitats musicals els prepara i els ofereix l'oportunitat de sentir-se com a músics professionals", afig Ana Llopis.


Dansa

En Dansa, el centre ofereix un grup de Pre Dansa per a xiquets i xiquetes de 4 a 6 anys, ja que consideren que les edats primerenques són fonamentals per a començar a estudiar aquesta disciplina correctament. És un projecte complementari al de Jardí, per a aquells alumnes que tinguen clar que volen estudiar dansa, perquè si no la formació no és suficient. Després, per a la categoria d'Infantil, entren en la formació Elemental, perquè encara que no tinguen Conservatori, són una Escola Municipal de Dansa reconeguda per la Generalitat, en la qual es treballen totes les especialitats de dansa que existeixen homologades hui dia a Espanya i reben el seu butlletí de notes. Quan compleixen els 12 anys, trien l'especialitat que volen seguir, tal com ocorre en els Conservatoris professionals.

A més, paral·lelament a això, enguany han proposat com a novetat les classes de balls tradicionals Infantil i de Funky i Danses urbanes Infantil, per a aquells que vulguen dur a terme aquesta activitat, però sense passar per la formació Elemental en la qual també es treballa Clàssic. Més tard, per a les etapes de Juvenil, Adult i Sènior, hi ha diferents activitats de dansa, com per exemple, claqué, flamenc, balls tradicionals i altres que podeu trobar en la seua pàgina web.

D'altra banda, per a l'alumnat amb formació prèvia en dansa, existeix el Taller Coreogràfic. L'objectiu d'aquesta activitat és poder crear un producte professional per a participar en esdeveniments de gran importància social. Enguany, per exemple, han sigut teloners de Pedro Navarro, han participat en el Festival de Flamenc Juan Varea, en el Festival de Flamenc d'Onda, han sigut teloners al costat del grup de dansa contemporània i dansa espanyola al València Dancing Forward, un projecte de dansa contemporània amb seu a València que recull als millors ballarins de dansa contemporània que s'acaben de graduar i els obri les portes cap al món professional amb una companyia itinerant, també han estat amb el projecte impulsa la dansa, i moltes coses més. Aquest taller, també ha participat en diversos concursos a nivell nacional i internacional. Al juliol viatgen fins a Praga per a participar en el Mundial de Dansa, ja que a Espanya van quedar tercers. De la mateixa manera, han sigut seleccionats per a participar en el Gran Premi d'Europa que se celebrarà a París, fins allí viatjaren 50 ballarins seleccionats de tota Espanya, dels quals 10 pertanyen al Taller Coreogràfic del centre.

Per últim, referent a aquesta àrea, el centre està treballant en un llibre que recull les danses de Borriana, l'arena i la jota. D'aquesta manera, quedaran plasmades en un llibre amb el seu marc teòric i dibuixos. Aquest projecte comptarà amb una segona part, que consistirà en una dansà. Per a això, volen acudir als diferents centres públics de Borriana i ensenyar aquestes danses.


Arts Plàstiques

Per a aquesta disciplina, el centre ofereix diferents activitats segons l'edat de l'alumnat. Per a Infantil, hi ha grups d'Arts Plàstiques i de dibuix. En Juvenil, existeix art juvenil, dibuix i ceràmica i per a Adults o Sènior, hi ha més activitats com a ceràmica, aquarel·la, dibuix, etc. Tota la informació disponible en la web del centre.

Quant a les activitats realitzades en el curs 2023-2024, l'alumnat va començar amb una col·laboració amb la Fundació contra el càncer de mama, Flor de Vida, amb dos projectes: el primer d'ells va ser la creació d'un mural exposat en el centre i, posteriorment, donat a la fundació perquè el tinguen en el seu espai expositiu, i el segon va ser el disseny de la samarreta que s'ha lluït en la marxa contra el càncer, un disseny triat entre els realitzats per l'alumnat del centre i la guanyadora va ser María Borja.

Un altre projecte important que ha fet és el primer Concurs de Dibuix de Borriana, emmarcat dins de les festes de Sant Blai. D'altra banda, el grup d'art juvenil va participar en l'adecentament de les places dels llocs vacants del mercat al costat de la Regidoria de Comerç. Per a això, van dissenyar unes lones que mesclen tradició i avantguarda.


Teatre

En el centre existeix escola de teatre des d'Infantil fins a Adult. Enguany, l'escola, ha realitzat un gran projecte. En aquest cas, han dut a terme l'obra 'Borriana, París o Londres?' per a les III Jornades Modernistes. "El resultat ha sigut molt bo i el grup ha fet una gran faena", assegura Llopis. "La idea amb teatre és continuar eixe camí i poder oferir més punts en els quals l'alumnat puga anar col·laborant", afig.

Jardí Artístic

És una activitat dirigida als més xicotets de la casa, des de 0-1 anys fins als 7. "Ens sentim molt orgullosos d'aquest projecte, fa molts anys que s'ofereix i continuarem impulsant-lo", declara Llopis. Consisteix en un acostament multidisciplinari a les tres arts principals per a les edats primerenques. D'aquesta manera, es treballa l'art perquè l'alumne tinga una visió 360 graus i tinga la possibilitat de practicar-lo tot i, així, veure realment què és el que més li agrada, la qual cosa millor se li dona, per a què té més aptituds o en què se sent més feliç.

En el centre es treballaven des de des d'inici, llavors l'alumnat des d'1 fins als 3 anys ve amb les famílies els dissabtes al matí i cada cap de setmana fan música, dansa o arts plàstiques, és una roda. Després, a partir dels 4 anys venen dos dies en setmana i solos per a seguir amb la roda. Més tard, amb 8 anys, ja poden triar la disciplina que més gaudeixen. Ana Llopis manifesta que és un projecte molt positiu per als alumnes: "Està demostrat per estudis científics que aquestes activitats que eduquen des de l'art són favorables al bon desenvolupament cognitiu dels més xicotets".


Escola d'Estiu

En aquesta ocasió, l'escola d'estiu es desenvoluparà sota el lema 'Estiu amb Art' durant tot el mes de juliol de 8 del matí a 13 h. Està dirigida a alumnes des dels 4 fins als 12 anys i hi ha activitats de música, dansa i arts plàstiques. Els participants gaudiran d'una hora al dia d'aquestes activitats, sent també una roda.

A més, tots els divendres realitzaran una activitat especial: el primer divendres gaudiran d'un taller de percussió reciclada i un taller de calaix flamenc amb el músic Lluís Trucu Trá, després faran una mostra per a l'alumnat a l'auditori; el segon divendres, tindran un taller de marionetes, amb Rosabel Contaclau, una artista que treballa amb marionetes. En ell, els alumnes confeccionaran la seua pròpia marioneta i, més tard, aprendran a utilitzar-les. El tercer divendres, gaudiran de l'activitat 'Me gusta bailar, pero se me da fatal'. Aquest projecte és del col·lectiu Dansa't i consisteix a fer gestos simples com caminar o alçar la mà i acabar ballant. Finalment, el quart divendres comptaran amb la presència de Trini Lorente, de l'escola d'idiomes Brickfield, per a realitzar un taller de sabons artesans en anglés.

A més, paral·lelament, durant la primera setmana de juliol tindrà lloc la Setmana de la Dansa per a adolescents i adults, amb tallers i activitats, i segona setmana se celebrarà la setmana intensiva musical per a alumnes de 8 a 14 anys amb formació musical. Aquesta última consistirà en tallers i classes amb professors especialistes amb els quals es prepararà un repertori musical i oferiran un concert el divendres d'aquesta setmana a l'auditori, mostrant el treball realitzat.

MÉS FOTOS
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 2)
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 3)
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 4)
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 5)
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 6)
El Centre Municipal de les Arts de Borriana tanca el curs amb un balanç positiu i amb la mirada en l'any vinent - (foto 7)
Pujar