Burriana, en defensa de la taronja valenciana
Els agricultors de Burriana tornaran a manifestar-se la setmana vinent
La Plataforma Per la Dignitat del Llaurador ha convocat protestes en totes les localitats citrícoles el pròxim 21 de gener
Els agricultors de Burriana estan cridats a mobilitzar-se de nou en defensa del sector citrícola. Ho faran dilluns que ve 21 de gener en la plaça de la Generalitat de Burriana a partir de les set i mitja de la vesprada i des d'allí recorreran el centre de la localitat. A més de Burriana, hi ha mobilitzacions convocades en altres localitats citrícoles valencianes.
La protesta, llançada des de la Plataforma Per la Dignitat del Llaurador, exigeix que es modifique l'acord signat amb Sud-àfrica i que s'aplique immediatament la clàusula de salvaguarda per als cítrics espanyols que va anunciar el Govern de Sánchez fa un parell de dies. En aquesta mateixa línia, els agricultors demanen que es mantinguen les màximes cauteles i controls als productes importats per a evitar la proliferació de plagues així com la reciprocitat respecte a les produccions de països tercers.
Finalment, els agricultors també demanen ajudes directes per als productors afectats per aquesta campanya, que està sent una de les pitjors en els últims anys. Tal és la gravetat, que fa unes setmanes els agricultors ja van eixir al carrer en diferents pobles de Castelló i València per a demanar ajudes al govern.
Es tracta d'una convocació conjunta entre els Ajuntaments, la Unió de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, Grup Intercoop de les Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, Associació Local de Llauradors de Nules, Sindicat Central d'Aigües del Riu Millars i Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló.
En el cas de Burriana, els agricultors ja es van manifestar a la fi de l'any passat en una concentració que va reunir veïns i polítics per a exigir unes millors condicions en el sector. I és que, segons denuncien els afectats, el ritme de creixement en les exportacions de cítrics des de Sud-àfrica s'ha accelerat en els últims anys fins a la situació actual: la campanya de 2018 ha aconseguit els 2 milions de tones d'exportació.
El 50% de la superfície citrícola sud-africana és de varietats tardanes de taronja i mandarina, la qual cosa influeix en la reducció de l'exportació de les návels primerenques i clementines precoces dels camps.
En el 2016 *todos* los eurodiputados correspondientes del PP votaron a favor de la importar naranja de sudáfrica y los eurodiputados del PSOE se *abstuvieron*, con lo que resulta bastante incongruente la presencia de los políticos de ambos bandos en dichas manifestaciones...