elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV

Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV
    MÉS FOTOS
    Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV - (foto 2)
    Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV - (foto 3)
    Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV - (foto 4)
    Les excavacions arqueològiques trauen a la llum la muralla del Castell del segle XIV - (foto 5)

    Els treballs arqueològics que s'estan duent a terme a l'interior del Palau-Castell de Betxí des de fa unes setmanes acaben de traure a la llum el mur primigeni de l'edifici, del segle XIV. Esta troballa "és de vital importància" per reconstruir la història i l'origen de l'edificació i certifica quasi amb tota seguretat "l'existència del castell abans que fóra construït el Palau" segons indica Gustau Aguilella, l'arqueòleg que dirigeix els treballs.

    A pesar que les restes de la muralla, situada al bell mig de la sala de la volta del segle XV, estava soterrada per complet, ara s'han pogut recuperar més de tres metres perimetrals per vora un i mig de profunditat que, segons sembla, "va aprofitar un talús orogràfic que devia haver en este punt antigament".

    L'aparició de la muralla és un fet de caràcter excepcional, ja que suposa un pas més en la reconstrucció històrica i arquitectònica que s'està duent a terme en l'edifici de forma paral·lela a la seua restauració. De fet, les labors d'investigació dirigides per Aguilella en els últims anys han tret a la llum nombroses restes de construccions pretèrites, com per exemple de l'antiga fàbrica de ceràmica o dels trulls de vi situats al pati renaixentista i a l'entrada de la cuina de Pasqual Meneu, del segle XIX. Així mateix, cal recordar que este estiu van aparèixer soterrats en la sala gòtica més de 80 cànters d'argila, que probablement es remunten al segle XV.

    Cal destacar que en els últims dies s'han dut a terme per part d'una antropòloga treballs d'extracció, catalogació i documentació de les restes humanes trobades en la sala de la volta. En concret, es tracta d'un fragment de crani i de parts de les extremitats inferiors, que les quals s'enviarà una mostra als EEUU per realitzar-los la prova del Carboni 14 i poder datar-los amb exactitud de cara a estudis posteriors.

    Inspecció del Ministeri de Foment

    Mentre les obres de restauració de la planta baixa del Palau continuen avançant, ahir va tindre lloc la primera inspecció dels treballs per part del Ministeri, per comprovar de primera mà l'estat actual del procés. D'esta forma, els inspectors van ser testimonis directes dels avanços realitzats en els últims mesos en la part gòtica, el sostre i sobretot en la façana del Patiàs, "que estava en un estat lamentable fa només uns mesos i que ara ha sigut restaurada completament".

    Així mateix, els arquitectes de l'obra van incidir a mostrar a la inspectora els nombrosos contratemps i "sorpreses inesperades" que estan apareixen i que "no només fan que s'encarisca el preu sinó, sobretot, que es ralentitze considerablement la restauració".

    En este sentit, especialment destacables són les decisions que es van haver de prendre a l'estiu per tal d'enderrocar una part de la volta de la sala principal, degut al seu estat de conservació, i també la demolició parcial de les estances gòtiques "que es trobaven en unes condicions lamentables", segons afirmen els directors de l'obra.

    S'espera que en les pròximes setmanes acaben els treballs arqueològics i es puga entrar en una de les fases principals, amb la reconstrucció del sostre de la part gòtica i, especialment, amb l'inici de la instal·lació del sòl de la sala de la Volta.

    Pujar