elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests són els tres pobles medievals més bonics de la Comunitat Valenciana

Aquests són els tres pobles medievals més bonics de la Comunitat Valenciana
  • Els seus carrers evoquen èpoques passades on els visitants poden conéixer la història a través de les seues fortificacions i castells

Amb l'arribada de les vacances són molts els que opten per fer grans viatges internacionals per a descobrir nous països, mentre que uns altres aprofiten aqueixos dies de descans per a recórrer els diferents racons d'Espanya.

National Geographic ha fet un llistat amb els 40 municipis medievals més bonics del país, entre ells, tres són localitats de la Comunitat Valenciana per les quals sembla que no haja passat el temps.

Els seus carrers evoquen èpoques passades on els visitants poden conéixer la història a través de les seues fortificacions i castells. A més, també poden gaudir de la seua gastronomia típica.

Guadalest

Situat en el nord de la província d'Alacant, a l'interior a la comarca de la Marina Baixa, es localitza aquest xicotet poble d'origen àrab, situat en una espècie de fortalesa natural inexpugnable. El seu nucli antic està declarat Conjunt Historicoartístic.

Des de la plaça del Castell, en el més alt del bastió d'origen musulmà, es contempla una panoràmica de l'entorn. Dominat pel seu Castell, mimetitzat amb la roca grisa de la serra alacantina, el poble sedueix des de fa segles a qui arriba des de la pròxima Costa Blanca. El seu carrer principal ascendeix fins a la fortalesa de Sant Josep (segle XI), el fort erigit pels àrabs per a controlar la vall del riu Guadalest. D'aquella època es conserven la presó, en els baixos de l'Ajuntament, i la torre de la Alcozaiba, en un turó des del qual es domina el blanc campanar de l'església parroquial.

La visita ha de completar-se amb algun dels seus museus curiosos d'aquesta localitat, com el de microminiatures, el de Salers i Pimenteros, el de Tortura o la Casa Orduña (segle XVII), que exposa mobiliari i objectes d'art dels antics marquesos de Guadalest.


Mascarell

Pequeño recinte fortificat, únic en tota la Comunitat Valenciana, que va passar a ser un annex de Nules a la fi del segle XIX. Aquest conjunt declarat com BIC, compta amb un jardí creat recentment que contribueix a crear un espai acollidor al voltant del recinte. En l'actualitat continuen vivint en Mascarell unes 200 persones.

És una població amb origen lligat a l'expulsió de la població musulmana de la veïna població de Borriana. El primer document que existeix és de 1310. Jaume I va expulsar als moros de Borriana, i aquests es van establir en el límit entre Nules i Borriana (Mascarell). Mascarell va quedar quasi despoblat després de l'expulsió dels moriscos, i fins a ben entrat el segle XVIII no es va superar la crisi.

En el seu interior destaca la seua casa consistorial de finals del segle XVIII de proporcions reduïdes però equilibrades i dignes; i la seua església parroquial de finals del segle XVII, que compta amb interessants esgrafiats semblants als de la Sang. La muralla està feta de morter, terra i rajola, i al centre de cada costat té una torre. Mascarell té dos accessos, en els costats est i oest, i la seua planta és quasi quadrangular.


Morella

A més de 1000 metres d'altitud, el castell de Morella continua sent el rei del Maestrazgo castellonenc. El seu fotogenia és innegociable, com ho és, també, acostar-se fins a aquesta localitat que continua tenint molt present el seu passat medieval.

Això sí, la seua autèntica joia res tens a veure amb les fèrries defenses de la vila. Es tracta de l'Església Arxiprestal Santa María La Major, una meravella gòtica que exemplifica el poder d'aquest emplaçament durant segles.

Després apareixen altres sorpreses sacres com el Convent de Sant Francesc i el seu curiós quadre de la Dansa de la Mort així com altres racons amb molta solera com la muralla amb els seus portals, l'aqüeducte gòtic o l'apuntada casa de l'Ajuntament. I, pel seu lloc, al final espera l'el seu portentós castell i les seues poderoses estades.


Pujar