Ull! Aquestes són les infeccions intestinals més comunes en la Comunitat Valenciana
Des de la pandèmia s'ha experimentat un descens en els contagis d'aquestes malalties
La pandèmia ha provocat que disminuïsquen les infeccions relacionades per brots alimentaris a Espanya. No obstant això, no s'han erradicat i continuen presents en la societat. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), han publicat les dades de toxiinfeccions més comunes en 2021 i el més cridaner és que els casos de salmonerosis s'han reduït considerablement, mentre que els de listeriosis han augmentat des que es va iniciar la pandèmia.
La infecció més comuna és la Campylobacter, que es produeix per ingerir pollastre i polit en mal estat i sol causar diarrea o vòmits. En 2021 es van produir 11.244 casos de campilobacteriosis enfront dels 6.891 casos registrats en 2020.
D'altra banda, la Salmonel·losi es produeix per ingerir ous o aliments que els contenen en mal estat i generalment és un bacteri més present a l'estiu. L'any passat es van registrar 3.913 mentre que davant de la pandèmia, en 2017 va haver-hi 9.400 casos.
El quart lloc l'ocupa el bacteri E. coli productora de toxina Shiga (STEC), es contagia el consum d'aigua o aliments contaminats i també pel contacte directe amb animals o altres o persones infectades. La carn de boví i els seus derivats, llet i productes lactis, fruites i verdures són els grups d'aliments més comunament associats a la transmissió d'aquest bacteri. En 2021 es van diagnosticar 6.084 casos.
Finalment, la listeriosis és una de les malalties infeccioses més greus i està en augment, en 2021 es van detectar 224 enfront dels 191 d'abans del COVID-19. Els grups de població més afectats van ser les persones majors de 64 anys, especialment els de més de 84.