elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una exposició desvel·la la identitat dels 22 valencians de la companyia La Nueve, que va lluitar en el bàndol aliat a la II Guerra Mundial

Una exposició desvel·la la identitat dels 22 valencians de la companyia La Nueve, que va lluitar en el bàndol aliat a la II Guerra Mundial
  • Coincidint en el 80 aniversari de l’alliberament de Paris, l’exposició del MuUMA fa un retrat de la participació valenciana en les files alidades durant la Segona Guerra Mundial

MÉS FOTOS
Una exposició desvel·la la identitat dels 22 valencians de la companyia La Nueve, que va lluitar en el bàndol aliat a la II Guerra Mundial - (foto 2)
Una exposició desvel·la la identitat dels 22 valencians de la companyia La Nueve, que va lluitar en el bàndol aliat a la II Guerra Mundial - (foto 3)

Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial és el títol de l'exposició de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que s'inaugurarà el 19 de juny al Museu Municipal d’Alzira-MUMA. La mostra, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies junt amb la Regidoria de Patrimoni Històric i Memòria Democràtica, traça el mapa bèl·lic de molts dels hòmens i dones que van combatre el nazisme i el feixisme en la Segona Guerra Mundial. “Molts eren exiliats republicans, altres eren descendents de l'emigració econòmica, i entre tots, hem destacat el paper imprescindible de les dones de la Resistència”, afirma Rosa Brines, comissària de l'exposició, en la qual també han col·laborat investigadors com José María Azkárraga o Adrián Blas Mínguez Anaya, delegat de l’Amical de Mauthausen. Quant a la presència valenciana, “per a nosaltres ha sigut una gran satisfacció traure a la llum el nom dels vint-i-dos valencians que van participar en la mítica companyia La Nueve del general Leclerc, així com noms ja insignes com Amado Granell, Virtudes Cuevas i altres valencians i valencianes menys coneguts però que mereixen igualment un lloc destacat en la nostra memòria col·lectiva”, afig Rosa Brines. Tot això ha sigut possible gràcies als exhaustius treballs de l’historiador Diego Gaspar Celaya i la periodista i experta en La Nueve, Evelyn Mesquida, els testimoniatges de la qual formen part de l'exposició a través de cinc vídeos amb els seus corresponents talls de veu en què el públic pot aprofundir sobre les qüestions que es plantegen en la mostra.

Context històric

A pesar que Espanya no va participar oficialment en la Segona Guerra Mundial, la veritat és que almenys 65 mil espanyols disseminats pel món, la majoria provinents de l'exili, van acabar enquadrats en les files dels exèrcits aliats. El número va ser superior al dels combatents de la Divisió Blava enviats per Franco per a lluitar a les ordes d'Hitler.

Espanyols, i entre estos un bon nombre de valencians, van lluitar en la Legió Estrangera Francesa, en els Cossos Francs d'Àfrica, en les Forces de la França Lliure, en la Spanish Company Number One de l'exèrcit britànic, així com en els exèrcits nord-americà i soviètic. Els escenaris de les batalles on molts es van deixar la vida es localitzen en països com Noruega, França, Itàlia, el Camerun, el Líban, Síria, Gabon, Tunísia, el Senegal o l'antiga Unió Soviètica.
Quant als hòmens de La Nueve, van ser 22 els valencians de Castelló València i Alacant que van formar part de la mítica companyia, una informació que ha sigut possible gràcies als treballs de recerca del professor de la Universitat de Saragossa, Diego Gaspar Celaya.

Una menció especial mereix així mateix la Resistència, que va jugar un paper essencial, sobretot a França, però també a la Unió Soviètica. I en la Resistència, les dones, sense les quals les accions dutes a terme pels maquis no hagueren sigut possibles. Amb això, esta exposició reivindica la seua presència i la seua labor i les rescata de l'oblit en el qual les va sumir el relat oficial.

En definitiva, esta exposició tracta d'aproximar-se i donar visibilitat als qui van continuar lluitant contra el feixisme durant la Segona Guerra Mundial amb l'esperança que la victòria aliada retornaria el règim democràtic a Espanya.

El regidor de Patrimoni Històric i Memòria Democràtica, Xavi Pérez, anima a visitar esta exposició per ser molt reveladora: “ posa el punt de mira en la participació i el protagonisme dels valencians i valencianes en el conflicte de la Segona Guerra Mundial, gràcies a la investigació d’un bon grapat d’estudiosos en la matèria. Considera que amb esta exposició es contribueix a divulgar pàgines de la nostra historia per a molts ignorada o desconeguda, però que cal traure de l’oblit per a recuperar la memòria perduda. Han passat molts anys, huitanta, d’uns fets que deurien haver sigut l’orgull de tots per contribuir a la derrota del nazisme, però no va ser així. Durant la dictadura es va silenciar el mèrit dels espanyols que van lluitar en el bàndol aliat, i contribuir amb el seu sacrifici a frenar l’expansió dels nazis per Europa. Cal recuperar la memòria d’este esdeveniment perquè les generacions que venen siguen coneixedores d’esta gran gesta històrica.

En esta línia, la regidoria ha organitzat, per al dia 20 de juny, una jornada d’informació, en què a més de la visita a l’exposició, el delegat d’Amical de Mauthausen a la Comunitat Valenciana, Adrián Blas Mínguez, donarà una conferencia al saló d’actes del MUMA al matí dirigida als alumnes d’ESO i batxillerat que hi vulguen participar, per la qual cosa s’enviaran als centres unes invitacions. A la vesprada farà una conferència oberta al públic en general.

La conferència tindrà com a títol: “Alcireñ@s, luchador@s y víctimas del nazismo en la II Guerra Mundial, últimos documentos encontrados”, en ella aportarà dades dels alzirenys i les alzirenyes que participaren en el conflicte, fruit de les seues investigacions.

Vídeos

L'exposició conté cinc codis QR que dirigixen l'espectador als vídeos corresponents en què dos experts, la investigadora Evelyn Mesquida i l'historiador Diego Gaspar Celaya, amplien la informació sobre les qüestions següents:
1. El paper clau de les dones en la Resistència, Diego Gaspar Celaya
2. Virtudes Cuevas, Diego Gaspar Celaya
3. Amado Granell, Diego Gaspar Celaya
4. A l'interior de La Nueve, Evelyn Mesquida
5. Les quatre traïcions, Evelyn Mesquida

Pujar